Gıda Kanunu ve Sağlık Bakanlığından Tarım ve Köyişleri Bakanlığına Devredilecek Personel

5179 sayılı "Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun" 5.6.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Kanuna göre Sağlık Bakanlığında öncelikli olarak, çevre sağlık teknisyeni olarak görev sağlık memurları daha sonra da gıda kontrol ve denetim hizmetlerinde çalışan bir kısım personel Tarım ve Köyişleri Bakanlığındaki kadrolara atanacaktır. Ayrıntı için tıklayın.

Haber Giriş : 07 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5179 sayılı "Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun"un konuya ilişkin hükmü aşağıdaki şekildedir

"GEÇİCİ MADDE 4. - Sağlık Bakanlığında "Çevre Sağlığı Teknisyeni" olarak görev yapmakta olan "Sağlık Memuru" unvanlı kadrolarda görev yapan personelden Sağlık Bakanlığınca belirlenecek beşyüz adet personel, kadroları ile birlikte, en geç altı ay içerisinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına devredilir. Devir işlemleri tamamlanan beşyüz adet sağlık memuru kadroları 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Sağlık Bakanlığına ait bölümünden çıkarılarak aynı Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bölümüne eklenmiş sayılır.

İptal edilerek devredilen kadrolarda istihdam edilen personel, başka bir işleme gerek kalmaksızın Tarım ve Köyişleri Bakanlığının kadro cetveline eklenen sağlık memuru kadrolarına atanmış sayılırlar.

Yukarıda belirtilenlerin haricinde, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki, gıda kontrol ve denetim hizmetlerinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinde belirtilen Sağlık ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri ile Teknik Hizmetler sınıfında çalışan personelden Devlet Personel Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca belirlenecekler başka bir işleme gerek kalmaksızın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 74 üncü maddesi çerçevesinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığında mevcut olan aynı unvanlı kadrolara altı ay içerisinde atanırlar."


YUKARIDAKİ HÜKME GÖRE

1- Çevre Sağlık Teknisyeni olarak çalışan 500 sağlık memurundan hangilerinin en geç altı ay içerisinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığına devredileceğine Sağlık Bakanlığı karar verecektir. Karar verme sürecinin hangi kıstasların dikkate alınacağına ilişkin olarak Kanunda ayrıca bir hüküm yer almamıştır.

2- Sağlık Bakanlığı bünyesindeki, gıda kontrol ve denetim hizmetlerinde, Sağlık ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri ile Teknik Hizmetler sınıfında çalışan personelden bir kısmı da Tarım ve Köyişleri Bakanlığındaki aynı unvanlı kadrolara altı ay içerisinde atanacaklardır. Bu personelin kimlerden oluşacağına Devlet Personel Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı karar verecektir.

Türkiye'nin gıda denetimi 500 personele emanet (ZAMAN)

Gıda üretiminde denetim yetkisinin Sağlık Bakanlığı'ndan alınıp Tarım Bakanlığı'na bırakılmasıyla birlikte ülke genelindeki tüm gıda kuruluşlarını kontrol eden personel sayısı 3 bin 500'den 500'e inecek. Yapılan yeni düzenlemeyle ?gıda sağlığının risk altına girdiğini' düşünen sağlıkçılar, Tarım Bakanlığı'nın yeterli altyapısının bulunmadığına dikkat çekiyor.

27 Mayıs 2004 tarihinde 5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararname'de yapılan değişiklikle ülke genelindeki gıda üretim tesislerinin denetim yetkisi Sağlık Bakanlığı'ndan alınıp Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na devredildi. Önceki yasaya göre gıda kuruluşlarının denetimi Sağlık Bakanlığı tarafından yapılırken, ruhsatlandırma işlemleri ise Tarım Bakanlığı'nın görev alanındaydı. Yeni düzenlemeyle gıda konusundaki tüm yetkiler Tarım Bakanlığı'nın tekeline geçmiş oldu.

Sağlık Bakanlığı daha önce ülke genelindeki gıda kontrol işlemlerini bünyesindeki 3 bin 500 çevre sağlığı teknisyeni vasıtasıyla yürütüyordu. Ancak yetki devri sonrasında gıda kontrolü konusunda deneyimli personel sorunu başladı. İki bakanlık arasında imzalanan protokole göre Sağlık Bakanlığı kendi personelinden 500'ünü Tarım Bakanlığı'na devredecek. Şimdi, daha önce 3 bin 500 kişiyle bile etkin şekilde gerçekleştirilemeyen gıda denetimlerinin 500 personelle nasıl yürütüleceği tartışılıyor. Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Sağlık-Sen) Genel Başkanı Önder Kahveci, yeni düzenlemeyle birlikte sağlıklı gıda tüketiminin risk altına gireceğini ileri sürdü. Yeterli altyapısı bulunmayan Tarım Bakanlığı'nın bu yükün altından kalkamayacağını savunan Kahveci, ?Gıda denetim yetkisinin tek elde toplanması ilk bakışta, aksaklıkların giderilmesi için uygun gibi görülebilir. Ancak denetimler yetişkin personel ve iyi bir laboratuvar desteği ile yürütülmeli. Tarım Bakanlığı'nın her ilde yeterli laboratuvarı ve personeli bulunmuyor. Mevcut imkanlarıyla Sağlık Bakanlığı bile gıda denetimini güçlükler içinde uygulamaktayken, şimdi hiçbir altyapısı ve uzman kadrosu bulunmayan bir bakanlık bu ciddi görevi nasıl yerine getirecek?" dedi. Kahveci, gıda denetim hizmetinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na devrinin koruyucu sağlık hizmetleri açısından da sakıncalı olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber