Muvafakat isteyen kurum, atamayı yapmak zorunda mıdır?

657 sayılı kanununda, muvafakat isteyen kamu kurumunun, muvafakati getiren memurun atamasını zorunlu kılan bir hüküm bulunmamaktadır. Ama idari istikrar ilkesi gereğince Danıştay bu konuda emsal bir karar vermiş ve atamanın yapılması gerektiğini belirtmiştir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Ocak 2018 10:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Muvafakat isteyen kurum, atamayı yapmak zorunda mıdır?

657 sayılı kanununda, muvafakat isteyen kamu kurumunun, muvafakati getiren memurun atamasını zorunlu kılan bir hüküm bulunmamaktadır. Ama idari istikrar ilkesi gereğince Danıştay bu konuda emsal bir karar vermiş ve atamanın yapılması gerektiğini belirtmiştir.

SORU: Kurumlar arası naklen atama işlemlerinde geçmek istediği kurum tarafından muvafakati istenen ve çalıştığı kurumu tarafından naklen geçişi uygun görülen bir memurun: Muvafakat isteyen kurum tarafından atamasının yapılmak zorunlu mudur? Atamasının yapılması zorunlu ise bunun belli yasal bir süresi var mı, ne kadar bir sürede yapılmalıdır?

CEVAP: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Memurların bir kurumdan diğerine nakilleri" başlıklı 74. Maddesi aşağıdaki şekildedir.

"Madde 74 -Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakati ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği de şarttır.

Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları caizdir.

Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir.

13/12/1960 tarihli ve 160 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarla bu Kanuna tabi kurumlar arasındaki nakillerde de yukarıdaki hükümler uygulanır. Aynı kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarda çalışıp 657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden, hizmete giriş dereceleri 36 ncı madde ile tespit edilen giriş derecelerinin üzerinde olanların ilk ilerleme ve yükselmeleri için kanuni bekleme sürelerine yukarıda yazılı dereceler arasındaki sürelere tekabül eden süre kadar ilave edilir."

Mevzuatımızda kurumlar arası geçiş için muvafakat isteyen kurumun muvafakatin verilmesinden sonra ilgili memurun atanmasını yapması noktasında zorunluluk getiren açık bir hüküm bulunmamaktadır.

Ancak idarenin idarede devamlılık anlamına gelen "idari istikrar" ilkesine uygun davranması gerekir.

Danıştay 5. Dairesinin 2010/3154 E. ve 2013/2921 K. sayılı kararında bu ilkeye atıf yaparak önce muvafakat isteyen ardından da memurun atama isteğini geri çeviren idarenin işleminin iptalini onamıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber