İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Unvan değişikliği sınavlarının sözlü kısmı yargıda nasıl iptal edilir?

Bu yazıda unvan değişikliği sınavlarının yargıda nasıl iptal edileceğine dair açıklamalara yer vereceğiz.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 05 Mart 2018 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Unvan değişikliği sınavlarının sözlü kısmı yargıda nasıl iptal edilir?

Bu yazıda unvan değişikliği sınavlarının yargıda nasıl iptal edileceğine dair açıklamalara yer vereceğiz.

1- Bilindiği üzere, 22 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenlemeyle, genel çerçeve yönetmelik değiştirilmiş ve unvan değişikliği sınavları için de sözlü sınav şartı getirilmiştir. Tıklayınız.

2- Genel çerçeve yönetmelik sonrasında, kurumlar da kendi yönetmeliklerini değiştirmiştir. Sağlık Bakanlığı, 31/3/2017 tarihinde kendi kurumsal yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle, genel çerçeve yönetmelikte yapılan değişikliği kendi kurumsal yönetmeliğine yansıtmıştır. Tıklayınız.

3- Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 2010 tarihli kararında, "sözlü sınavda verilen yanıtların, teknolojik imkanlardan yararlanılarak (elektronik ortamda görüntülü ve sesli) kayıt altına alınmamış olmasının, sözlü sınavların yargısal denetimi" engelleyeceğine vurgu yapılmıştır. Tıklayınız.

4- Kamu kurumları, Danıştay'ın bu çok önemli kararını devre dışı bırakmak için, sözlü sınav işlemlerini kanuna yazmaya başlamış ve kanun metinlerine ek olarak sesli ve görüntülü kayıt tutulmayacağına dair hükümler koymuşlardır.

Örneğin;

i- Maliye Bakanlığında, uzman yardımcılığı ve müfettiş yardımcılığı kadrolarına girişte yapılan sözlü sınavlar için 178 sayılı KHK'nın ek ek 33. maddesinde şu düzenleme yapılmıştır: " Sınav komisyonu, adaylar hakkında yukarıda yazılı özelliklerin her biri için değerlendirme yapar. Yapılan değerlendirmeye göre verilen puanlar tutanağa geçirilir. Bunun haricinde sözlü sınav ile ilgili herhangi bir kayıt sistemi kullanılmaz."

ii- 1416 sayılı Kanun uyarınca yurtdışına eğitime gönderilecek personelin sözlü sınavları için, 1416 sayılı Kanunun 3. maddesinde şu düzenleme getirilmiştir: Adaylar, komisyon tarafından (a) ila (d) bentlerinde belirtilen özelliklerin her biri için yirmişer puan üzerinden değerlendirilir ve verilen puanlar ayrı ayrı tutanağa geçirilir. Bunun dışında sözlü sınav ile ilgili herhangi bir kayıt sistemi kullanılmaz. Sözlü sınav soru ve cevaplarının önceden hazırlanması zorunlu değildir.

iii- Kaymakam adaylarının alımını düzenleyen kanunun 2/A maddesine şu hküm eklenmiştir: Adaylar, komisyon başkan ve üyeleri tarafından ikinci fıkranın (a) ila (e) bentlerinde yazılı özelliklerin her biri için yirmişer puan üzerinden değerlendirilir, verilen puanlar ayrı ayrı tutanağa geçirilir. Bunun dışında mülakat ile ilgili herhangi bir kayıt sistemi kullanılmaz

DEĞERLENDİRME

Yukarıdaki 3 örnekten görüleceği üzere, Danıştay'ın 2010 tarihinde vermiş olduğu kararı aşmak için bazı işlemlerde, kanunlara maddeler eklenmiştir.

Ancak, unvan değişikliği sınavı için getirilen sözlü sınav düzenlemesi, kanunla getirilmemiştir. Dolaysıyla bu düzenlemenin iptal için Danıştay nezdinden dava açılması halinde, sözlü sınavlar iptal olabilir. Bunun için de, sözlü sınavdan başarısız sayılan adayların önce sözlü sınav sonucuna itirazda bulunması daha sonra alacağı olumsuz cevabın iptali amacıyla, 60 gün içinde, hem sözlü sınav sonucunun hem de yukarıda 1 ve 2 nolu maddede yer verilen yönetmelik maddelerinin iptali için Danıştay nezdinde dava açması gerekmektedir. Danıştay'a dava açılırken 3 nolu bölümde yer verilen Danıştay İDDK kararına atıfta bulunulmalıdır. Davaların üye olunan sendikaların avukatları aracılığıyla açılmasında fayda bulunmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber