17 bin YTL'lik İran otomobili Samand mayıs sonunda piyasaya giriyor

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 03 Mayıs 2007 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye distribütörlüğünü, MYS Otomotiv'in yaptığı İranlı şirket Khodro tarafından üretilen Samand marka otomobillerin Türkiye'de satılması için gerekli izinlerin alındığı belirtildi. Fiyatlar 16 bin 900 YTL'den başlayacak

03/05/2007 (8 kişi okudu)

RADİKAL - BURSA - İran'ın Khodro Company (IKCO) firması tarafından üretilen Samand marka otomobillerin, Türkiye'de satışına sunulmasına yönelik gerekli izinlerin alındığı bildirildi. Samand'ın Türkiye Distribütörü MYS Otomotivin Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Seskır, geçen yıl mart ayında Türkiye pazarına girmesi planlanan Samand'ın ithalatının, gereken izinlerin çıkmaması nedeniyle bugüne kadar bir türlü gerçekleştirilemediğini söyledi.

İki ülke yetkilileri arasında bir yıldır süren görüşmelerin artık sonuçlandığını anlatan Seskır, "Uzun süren görüşmeler sonucu Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan gerekli izinler alındı. Müsteşarlık,izinlerin verildiğine dair gerekli belgeleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na gönderdi. Artık Samand'ların Türkiye'de satışına yönelik hiçbir sorun kalmadı" dedi. Seskır, anlaşma sonrası 3 bin araç siparişi verdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"İran otomobillerinin Türkiye'de satışına bu ay sonundan itibaren başlıyoruz. Biz her türlü hazırlığımızı yapmıştık. Samand ve Samand LX modelleri ay sonundan itibaren Türkiye'de olacak. Şimdiden yoğun bir taleple karşı karşıya bulunuyoruz. Araçlarımızın 45 ilde satışlarına başlanacak. ABS fren sistemi, hava yastığı, klima, merkezi kilit gibi her türlü donanımların mevcut olduğu Samand marka araçlar 16 bin 900 ile 19 bin 900 YTL arası fiyatlarla satılacak. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum."

Dacia distribütörüydü

IKCO firmasının ürettiği ve ekonomik fiyatıyla tanınan Samand marka otomobiller Autoshow 2006 Fuarı'nda da ziyaretçilerin ilgisini çekmişti. IKCO'nun Türkiye distribütörü olan MYS Otomotiv'in Genel Müdürü Yiğit Seskır, markanın Türkiye'ye gelmek için Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in onayını beklediğini söylemişti.

Seskır, Sanayi Bakanlığı ve Türk Standartları Enstitüsü'nden (TSE) gerekli tüm izinlerin alındığını, satış için sadece Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın onayının beklendiğini de ifade etmişti.

Otomobilin Türkiye'ye girmesi için gereken işlemlerin çok uzun sürdüğünü vurgulayan genel müdür Seskır, "Bu otomobillerin Türkiye'de satılması, İran'ın en büyük otomotiv üreticisi Khodro için onur meselesi. Sanıyorum izin bu ay çıkar" demişti.

Megane krizi yaratmıştı

Dacia'nın eski Türkiye distribütörü olduklarını hatırlatan ve IKCO'nun Samand LX için Türkiye'deki yan sanayiden 26 milyon dolarlık parça aldığını anlatan Yiğit Seskır şöyle konuştu: "IKCO, Türk yan sanayi şirketlerinden 100 milyon dolarlık mal alımı sözü aldı. Parçaların Türkiye'den alındığı halde burada satışına izin verilmemesi yetkilileri rahatsız ediyor. Milli markalarını Türkiye'de satmak istiyor."

Türkiye ile İran arasında Samand'ın Türkiye'ye girişinde pürüzler yaşandığı dönemde Renault Megan krizi patlak vermişti. İran Sanayi ve Maden Bakanı Ali Rıza Tahmasbi, Türkiye ile İran arasında uygun bir sanayi ve ticaret ilişkisi kurulana kadar Türkiye'den ithal edilen Renault Megan araçlarının alımını askıya aldıklarını duyurmuştu.

Peugeot motoru var

Samand'dan yılda 550 bin adet üretiliyor. Khodro, Peugeot 206 ve 405'in yanı sıra ülkenin ilk yerli otomobili Paykan'ın da üreticisiydi. Renault ile Dacia Logan üretimine de başlayacak olan Khodro, Mercedes'in bazı modelleriyle Hyundai ve MAN'ın ticari araçlarını da üretiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber