DYP milletvekili CHP'den aday

Haber Giriş : 13 Mayıs 2007 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Süleymancı' olarak tanınan, eski DYP milletvekili İsmail Amasyalı, CHP'den milletvekili adayı. Amasyalı, cemaatlerin AKP'nin yanında olmayacağını iddia etti

Kamuoyunda, ?Süleymancılar? olarak bilinen İslami cemaatin önde gelen ismi olarak tanınan, eski DYP Kocaeli Milletvekili İsmail Amasyalı, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'dan milletvekili adaylığı teklifi aldığını ve kabul ettiğini söyledi.

Amasyalı, yaptığı açıklamada, Kocaeli ya da Antalya'dan aday olabileceğini, Baykal ile görüşmesinin ardından aday olacağı ilin netleşeceğini söyledi. 1999'dan beri Türkiye siyasetini doğru tespit etmeye çalıştığını anlatan Amasyalı, ilk seçimde CHP'nin koalisyon ortağı olacağı öngörüsünde bulunduğunu ve bu tespitinin doğrulandığını belirterek, ?Ben de halkın temayülü olan CHP'de siyaset yapmaya karar verdim. Davet sayın Baykal'dan, seçim kararı alınmadan önce geldi, ben de kabul ettim? dedi.

RADİKAL DEĞİLİM MUHAFAZAKARIM

Kendisini ?Süleymancı değilim, muhafazakar, laik ve demokrasiyi benimsemiş bir kişiyim? şeklinde tanımlayan Amasyalı, CHP tabanından gelebilecek olası tepkiler konusunda ise, ?Biz radikal değiliz. CHP tabanının tepkisi radikallere. CHP de artık merkezde. Merkez sağ ve sol yok artık. Baykal özel hayatında şaibe olmayan ve tabanı olan insanlara yönelmek istiyor. Merkez sağ çizgisinden geliyoruz ama radikal değiliz. Muhafazakar kesimlere yardımlarımız olmuştur? değerlendirmesi yaptı.

BAYKAL BÜTÜNLEŞTİRMEK İSTİYOR

Türkiye'de meydanların bütünleşmiş siyasi hareketlerin Meclis'e taşınmasını istediğini belirten Amasyalı, ?Bu siyasi hareket sağ ya da sol değil. Bütünleşme hareketi. Baykal da bunu yapmak istiyor. Demirel'in cumhurbaşkanlığı nasıl tartışılmıyorsa, Baykal da siyasi hayatının son döneminde tarihe mal olacak bütünleşme hareketini gerçekleştirmek istiyor? dedi.

Amasyalı, önümüzdeki günlerde Anavatan, DYP ve MHP'den CHP'ye sürpriz katılımların olacağını da kaydetti.

DEMİREL ?SAĞDA VERECEĞİM ADRES YOK? DEDİ

CHP'den adaylığı konusunda karar vermeden önce eski cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile görüştüğünü ve onay aldığını ifade eden Amasyalı, ?Sayın Demirel'e ?Bu dönem siyaset yapmak istiyorum ama sağdan teklif almadım. Girme derseniz siyaset yapmayacağım' dedi. Kendisi bana ?Derhal gir. Girme desem bana adres soracaksın, sana sağda vereceğim adres yok' dedi? şeklinde konuştu.

CEMAATLER AKP'Yİ DESTEKLEMEYECEK

Cemaatlerin bu seçimlerde AKP'ye destek vermeyeceğini savunan Amasyalı, şunları kaydetti:

?Cemaatler siyasi kuruluş ya da tarikat değil. Ülke ihtiyaçları için meydana gelmiş, akil, zengin insanlardan oluşan kitle. Cemaatler mevcut sistem içinde hayatını sürdürmeye çalışır. Devletle, sistemle ihtilaf içinde olanların yanında yer almazlar. 2002 seçimlerinde halk, yeni parti altında oyunu kullanmak istedi, radikal mi değil mi bakmadı. AKP'ye verdi. Ancak AKP radikal bir parti, merkez partisi değil. Cemaatler ordu, anayasal kuruluşlar ile ihtilafa girmek istemezler. Cemaatlerin oyunun hangi partiye yöneleceğini anlamak için adayların belirlenmesini beklemek lazım. Cemaatler adaylara göre hareket edecekler. Cemaatler işaretlerini seçim gecesinden önce vermezler. İşaretleri seçim gecesi verirler. Teknolojiyi kullanırlar, hangi partinin iktidara geleceğini birkaç gün önceden tespit ederler.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber