Bazı adliyelerde hala nöbet listelerinden muaf tutulanlar var!

Adalet Bakanlığının 2011 yılında resmi yazı yayınlamış olmasına rağmen hala bazı adliyelerde bazı personel nöbet listelerinden muaf tutulmaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Mayıs 2018 16:02, Son Güncelleme : 18 Mayıs 2018 13:41
Bazı adliyelerde hala nöbet listelerinden muaf tutulanlar var!

Adli yargı biriminde çalışan yardımcı adliye personeli mesai saatleri sonraları nöbetçi olarak görevlendirilmektedir. Personel nöbetlerinde; otopsiye gidilmesi, yakalama vs. gibi işler, ilgili kolluk birimi tarafından cumhuriyet başsavcılıklarından arama talebine ilişkin münferit işler, cumhuriyet başsavcılıkları tarafından ise sulh ceza hakimliklerinden; yakalama, el koyma, arama, tutukluluğa sevk vs. gibi muhtelif işleri yapmaktadırlar. Bu tür işlerin yoğunluğu çalışılan yerlere göre ve savcılığa yapılan talebe, savcılık tarafından sulh ceza hakimliklerine yapılan talepteki yoğunluğa göre değişiklik göstermektedir. Hal böyle olunca, adliyede mevcut işler zaten yoğun iken, mesai saatleri sonraları kalınan nöbetlerin ise yoğun geçmeyeceğini zannetmemek gerekir. Bu bağlamda, mesai saatlerinden sonra nöbete kalacak personelin kimlerden oluşacağına ilişkin adalet komisyonunun olduğu yerlerde çalışan birimlerin nöbetlerini ilgili adalet komisyonları, mülhakat adliyelerde çalışan personelin nöbetlerini ise birimine göre cumhuriyet başsavcılığı veya mahkemeler yapmaktadır. Buradan hareketle;

24.10.2011 tarihinde "Adliyelerde haksız nöbet uygulaması " (https://www.memurlar.net/haber/208025) konulu yayımlanan yazıda özetle; Savcılık biriminde çalışan personelin nöbet çizelgesini Cumhuriyet Başsavcılığı, Mahkeme kalemlerinde çalışan personelin nöbet çizelgesini Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığının düzenlediğini, gerek Cumhuriyet Başsavcılığının gerekse Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlıklarının yaptıkları nöbet çizelgelerinde bazı personeli nöbetten muaf tuttuklarına ilişkin konulara değinmiştik. Yayımlanan yazımızdan sonra Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 08.12.2011 tarihinde tüm birimlerin nöbete dahil edilmesine ilişkin teşkilata yazı göndermişti. (https://www.memurlar.net/haber/216314/)

Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nün 08.12.2011 tarihli yazısından sonra tüm teşkilat bu yazıya göre nöbet listelerini tanzim etmeleri gerekirken; gerek adalet komisyonları tarafından gerekse mülhakat birimlerinde tanzim edilen nöbet listelerine bazı personel eklenmemektedir. Hastalık, hamilelik vs. gibi mazereti olan personellerin nöbete dahil edilmesini beklemek tabi ki yanlıştır;ama hiçbir mazereti olmadığı halde nöbet listelerine dahil edilmeyen personelin olması çalışma barışını olumsuz etkilemekte ve personel arasında huzursuzluğa neden olmaktadır.

Mazereti olmadığı halde nöbetlere dahil edilmeyen personellerin nöbete dahil edilmesi gerekli olup, bu konuda Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nün teşkilata tekrar yazı yazması sorunun çözümüne yardımcı olacaktır.

Konunun önemi ilgililer tarafından dikkate alınıp gerekli duyuruların yayımlanması dileğiyle.

ÇOTANAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber