Askerliğini Yapan Memur, Dönüşte Aynı Yerde Göreve Başlayabilir mi?

Soru: Çocuk hastalıkları uzman doktoruyum. 9 Nisan 2004 tarihindeki kura ile SSK ... Hastanesi'ne atamam yapıldı. Henüz askerliğimi yapmadım. Başladıktan 1 ay sonra askere gitsem, dönüşte aynı yerde göreve başlayabilir miyim? Cevap için tıklayınız.

Haber Giriş : 28 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cevap: 657 sayılı Kanunu'nun 108'inci maddesinde; "Muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar askerlik süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılırlar. Bunlar hakkında 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümleri ile bu kanunun 83'- üncü maddesi hükümleri saklıdır" hükmü, Aday Memurların Yetiştirilmelerine Dair Genel Yönetmeliğin Askerlik Halini düzenleyen 23'üncü maddesinde ise "Aday memurların askerlik hizmeti ile ilgili hususlar, 1111 sayılı Askerlik Kanununun 35 nci maddesi (E) ve (F) fıkraları göz önünde bulundurularak kurumlarınca belirlenir. Aday memurların adaylık süresi içinde silah altına alınmaları durumunda tamamlanamayan eğitimleri terhislerinden sonra müracaatlarını takip eden durumlarına uygun ilk eğitim grubuna dahil edilerek tamamlattırılır" hükmü yer almaktadır.

108'inci maddenin hükmünde de görüleceği üzere, askere giden memurların görev yeri saklı kalır. Bu, memurun askerlik dönüşünde eski görev yerinde çalışacağının esas olacağını göstermektedir. Ancak, askerlik sırasında idare, hizmetin aksamaması için askere giden memurun yerine atama yapmış ve o hizmet biriminde kişinin durumuna uygun boş bir kadro da kalmamış olabilir. Bu halde, askerlik hizmetinin yapılması sonrasında ilgili memur, idarece kamu yararı ve hizmet gerekleri ilkeleri çerçevesinde uygun görülen başka bir birime veya il'e atanabilir. Görev yeri değiştirilen memurların, idarece kendileri hakkında tesis edilen bu işlemin kamu yararına ve hizmet gereklerine dayanmadığını belirterek dava konusu yapmaları mümkündür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber