Ders kitabı incelemek üzere görevlendirilen panelistlere yolluk ödenmiyor

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kitap inceleme komisyonlarında görev verilen panelistlere, inceleme dönemi sonunda raporlarını sunmak, diğer panelistlerle bir araya gelerek değerlendirme yapmak üzere Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen bir ilde toplantı yapılmakta, öğretmenler bu ildeki toplantılara görevlendirildikleri halde, bu görevlendirmeye bağlı olarak yolluk (geçici görev yolluğu) ödemesi yapılmamaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 30 Ağustos 2018 14:05, Son Güncelleme : 30 Ağustos 2018 16:24
Ders kitabı incelemek üzere görevlendirilen panelistlere yolluk ödenmiyor

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kitap inceleme komisyonlarında görev verilen panelistlere, inceleme dönemi sonunda raporlarını sunmak, diğer panelistlerle bir araya gelerek değerlendirme yapmak üzere Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen bir ilde toplantı yapılmakta, öğretmenler bu ildeki toplantılara görevlendirildikleri halde, bu görevlendirmeye bağlı olarak yolluk (geçici görev yolluğu) ödemesi yapılmamaktadır.

Şöyle ki; Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliğinin 18. maddesine göre kitapları incelemek üzere panellerin oluşturulacağı; 19. maddesine göre de kitap incelemek üzere panelistlerin görevlendirileceği ifade edilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları Ve Eğitim Araçları Yönetmeliğinin "Panel inceleme ve değerlendirme süreci" başlıklı 19. maddesinde ki; "(3) Panelistler inceleme/değerlendirme raporlarını gönderdikten sonra Başkanlıkça belirlenecek tarih ve yerde toplantıya çağrılır..." hükmü uyarınca kitap inceleme panelinde görev verilen panelistler kişisel raporlarını tamamlamalarına müteakip bakanlıkça belirlenen bir ilde yapılacak genel değerlendirme toplantısına çağrılmaktadırlar.

Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları Ve Eğitim Araçları Yönetmeliğinin "İnceleme ücreti" başlıklı 15. maddesinde; "MADDE 15 - (1) Taslak ders kitapları ile diğer eğitim araç-gereçlerini inceleyen panelistlere, inceletme ücretinin yasal kesintileri yapıldıktan sonra kalan miktarı, panelist sayısına bölünerek eşit miktarda ödenir.

(2) Hizmet birimlerince hazırlanan taslak ders kitapları ile diğer eğitim araç-gereçlerini incelemek üzere görevlendirilenlerden çalışma saatleri dışında fiilen çalışanlara, saat başına 80 gösterge rakamının Devlet memuru aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödeme yapılır. Ancak bu şekilde ilgililere yapılacak ödeme tutarı her bir panel üyeliğinde;

a) İlkokul taslak ders kitapları için 8000,

b) Ortaokul taslak ders kitapları için 10000,

c) Lise taslak ders kitapları için 12000,

ç) Ders kitabı dışındaki diğer eğitim araç-gereci için 8000,

gösterge rakamını geçemez." hükümleriyle panelistlere yapılacak inceleme ücretinin hangi şartlarda ve oranlarda ödeneceği ifade edilmiştir. İncelemesini bitiren panelistlere incelemenin bitimine müteakip inceleme ücreti Milli Eğitim Bakanlığınca ödenmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları Ve Eğitim Araçları Yönetmeliğinde panelistlere toplantılara katılmak üzere görevlendirilmeleri nedeniyle yolluk ödemesinin yapılıp yapılmayacağına dair bir düzenleme yapılmamıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları Ve Eğitim Araçları Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın 21.10.2015 Tarih ve 10681337 Sayılı Yazısıyla da toplantıya katılacak panelistlerin görevlendirildikleri tarihlerde kurumlarınca görevli izinli sayılmaları konusunda makam onayı alınmış ve bu onaya binaende panelistler toplantılara katılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığınca görevlendirilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın 21.10.2015 Tarih ve 10681337 Sayılı Yazısı incelendiğinde; "Panelistlere inceleme görevlerini eksiksiz olarak tamamlamaları karşılığında ilgi yönetmeliğin 15 inci maddesinin 1 inci fıkrasında "Taslak ders kitapları ile diğer eğitim araç-gereçlerini inceleyen panelistlere, inceletme ücretinin yasal kesintileri yapıldıktan sonra kalan miktarı, panelist sayısına bölünerek eşit miktarda ödenir" hükmü çerçevesinde ödeme yapılmaktadır. Panelistler ilgi yönetmelik hükümleri gereği inceleme sisteminde kendi iradeleri ile yukarıda ifade edilen ödeme ile ilgili hükmün bilgileri dahilinde olması kaydıyla görev almaktadır. Ayrıca panelistlere elektronik ortamda kura yoluyla incelenmek üzere adlarına kitap atanması halinde, yönetmelik hükümleri ve ödeme şartları dahilinde taslak kitap incelemeyi ret etme veya kabul etme seçeneği sunulmaktadır. Panelistlere inceleme görevi karşılığında yalnızca ilgi yönetmeliğin 15. Maddesinin 1 inci fıkrası kapsamında inceleme ücreti ödendiğinden, ilave olarak yolluk ve yevmiye ödenmeyecektir." ifadelerine yer verilerek toplantıya katılacak panelistlere sadece inceleme ücreti ödeneceği, görevlendirmeye bağlı olarak yolluk ve yevmiye ödenmeyeceği ifade edilmiş olup buna göre panelistlere de yolluk ve yevmiye ödemesi yapılmamaktadır.

Ancak, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun"Yolluk Giderleri ve Gündelikleri" başlıklı 177. maddesinde; "Bu Kanun hükümlerine tabi Devlet memurlarından bir görevin ifası için sürekli veya geçici olarak görev yerinden ayrılanların yol giderleri ve gündelikleri, yolluklar hakkındaki özel kanun hükümlerine göre ödenir.
Sözleşmeli olarak çalıştırılanların yol masrafları ile gündelikleri sözleşmelerindeki şartlara göre ödenir." hükümlerine yer verilerek geçici olarak görevlendirilen devlet memurlarına yolluk ödenmesi gerektiği ifade edilmiştir.

Yolluklara ilişkin ana düzenlemelerin yer aldığı 6245 Sayılı Harcırah Kanunun "Muvakkat vazife harcırahı (Yol masrafı ve yevmiye)" başlıklı 14. maddesinde; "Aşağıda gösterilen memur ve hizmetlilere muvakkat vazife harcırahı olarak yol masrafı ile yevmiye verilir ve hamal (Cins ve adedi beyannamede gösterilmek suretiyle) bagaj ve ikametgah veya vazife mahalli ile istasyon, iskele veya durak arasındaki nakil vasıtası masrafları da ayrıca tediye olunur:

1. Birinci maddede yazılı kurumlara ait bir vazifenin ifası maksadıyla muvakkaten yurt içinde veya dışında başka bir yere gönderilenlere;" hükmü ile geçici olarak görevlendirilenlere yol masrafı ve yevmiye olarak yolluk ödenmesi gerektiği açıkça ifade edilmiştir.

Normlar hiyerarşisinde alt düzeydeki normların, yürürlüklerini üst düzeydeki normlardan aldığı kuşkusuzdur. Normlar hiyerarşisinin en üstünde evrensel hukuk ilkeleri ve Anayasa bulunmakta ve daha sonra gelen kanunlar yürürlüğünü Anayasa'dan, tüzükler yürürlüğünü kanunlardan, yönetmelikler ise yürürlüğünü kanun ve tüzüklerden, genelgeler ise yönetmelik, tüzük ve kanunlardan almaktadır. Dolayısıyla; bir normun, kendisinden daha üst konumda bulunan ve dayanağını oluşturan bir norma aykırı veya bunu değiştirici nitelikte bir hüküm getirmesi mümkün bulunmamaktadır.

Tüm bu mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 6245 Sayılı Harcırah Kanunu uyarınca bir görevin ifası için yurtiçinde geçici olarak görevlendirilen devlet memurlarına geçici görev yolluğu (yol masrafı ve yevmiye) ödenmesi gerekmektedir.

Normlar hiyerarşisine göre kanunlardan daha alt düzeyde olan yönetmelik ve en alt düzeyde olan resmi yazıların üst normlara aykırı olamayacağı dikkate alındığında yolluk ödenmeyeceğine dair Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın 21.10.2015 Tarih ve 10681337 Sayılı Yazısının dikkate alınmaması ve bu yazı, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 6245 Sayılı Harcırah Kanununa aykırı hükümler içerdiğinden yolluk ödenmeyeceğine dair kısımlarının iptali gerekmektedir.

Bu kapsamda, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın 21.10.2015 Tarih ve 10681337 Sayılı Yazısının yolluk ödenmeyeceğine dair kısımlarının iptal edilmesi, Milli Eğitim Bakanlığınca kitap incelemek üzere görevlendirilen panelistlerin inceleme sonucunda Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen bir ilde yapılacak toplantıya katılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığınca görevlendirilmeleri durumunda, görevlendirmeye bağlı geçici görev yolluklarının ödenmesi için Valiliklere talimat verilmesi gerekmektedir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber