Drone'a 250 gram kısıtlaması ve bandrol sistemi geliyor

Türkiye'de kullanım alanı hızla yaygınlaşan ve ticaret, sportif veya hobi amacıyla da kullanılan drone'lar için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın yürüttüğü yönetmelik çalışmaları kapsamında drone kayıt sınırının 500 gramdan 250 grama düşürüleceği gibi yeni yönetmelikle birlikte, sonradan kayıt sistemi yerine televizyonlarda olduğu gibi "bandrol" uygulamasına geçilmesi planlanıyor.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 24 Ekim 2018 03:40, Son Güncelleme : 24 Ekim 2018 03:48
Drone'a 250 gram kısıtlaması ve bandrol sistemi geliyor

Türkiye'de kullanım alanı hızla yaygınlaşan ve ticaret, sportif veya hobi amacıyla da kullanılan drone'lar için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yeni yönetmelik hazırlıyor. Devam eden yönetmelik çalışmaları kapsamında drone kayıt sınırının 500 gramdan 250 grama düşürüleceği gibi yeni yönetmelikle birlikte, sonradan kayıt sistemi yerine televizyonlarda olduğu gibi "bandrol" uygulamasına geçilmesi planlanıyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), önümüzdeki dönemde drone'ların kullanacağı frekanslarla ilgili çalışırken, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de (SHGM), kayıt sistemiyle ilgili bazı değişiklikleri düzenleyecek.

BANDROL SİSTEMİ GELIYOR

Kayıtların takibiyle ilgili yeni bir sistem hazırlanırken, yönetmelikle ilgili bandrol seçeneğinin de masaya yatırıldığı öğrenildi. Bu seçenek, bakanlık yetkililerince kabul görürse, kayıt işlemi, drone'u satın alan kullanıcının inisiyatifine bırakmak yerine ithalatçıya getirilecek bandrol zorunluluğuyla yapılacak. Ayrıca şu anda izinle yapılan uçuşların dışında bir düzenlemeye gidiliyor.

SERBEST BÖLGE OLACAK

Yeni yönetmelikte, şehirlerde drone uçurulabilecek alanlara ilişkin de düzenlemeler yapılacak. Sportif ve hobi amaçlı kullanıma yönelik kentlerde serbest bölgeler belirlenecek ve kullanıcılar, herhangi bir kurumdan izin almaksızın bu bölgelerde drone uçurabilecek.

BARIŞ ŞİMŞEK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber