Üniversitelerdeki disiplin kurulu toplantılarına sendika temsilcileri katılmalı

Yükseköğretim kurumları disiplin kurulu toplantılarına sendika temsilcisinin katılımının sağlanması hakkında

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Kasım 2018 10:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Üniversitelerdeki disiplin kurulu toplantılarına sendika temsilcileri katılmalı

Eğitimciler Birliği Sendikası(Eğitim-Bir-Sen) tarafından, Yükseköğretim kurumları disiplin kurulu toplantılarına sendika temsilcisinin katılımının sağlanması konusunda karar alınması istemiyle Yüksek Öğretim Kurulu(YÖK)na yapılan başvurunun reddedilmesi üzerine Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruda bulunulmuştur. Sendikanın YÖK'e yaptığı başvuru, YÖK Başkanlığının 27.03.2018 tarih ve 24320 sayılı işlemiyle Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 21.06.2017 tarih ve E:2015/86, K:2017/2642 sayılı kararının bir örneğinin ekte gönderilmesi suretiyle reddedilmiştir.

Başvuran sendika, Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 4. Dönem Toplu Sözleşmenin birinci kısmının "Yükseköğretim Kurumları disiplin kurullarında sendika temsilcisinin bulunması" başlıklı 20.maddesinin gereğinin yapılmasını talep etmektedir.

KDK, Yükseköğretim personelinin tabi olduğu disiplin kurullarının oluşumunun 2547 sayılı Kanunda özel olarak düzenlendiğini ve mezkur düzenlemelerde yükseköğretim kurumlarının disiplin kurullarında sendika temsilcisinin de bulunması gerektiği yönünde bir kurala yer verilmemiş olsa da; Anayasada memurların ve diğer kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarının toplu sözleşme ile düzenlenebileceğinin açıkça düzenlendiğini belirtmiştir.

Başvuru konusu talebe ilişkin olarak da KDK, söz konusu toplu sözleşme hükmünün mali ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme hükmü olduğu ve anılan toplu sözleşme hükmü uyarınca hakkında disiplin soruşturması yürütülen kamu görevlisinin üyesi olduğu sendikanın temsilcisinin, yükseköğretim kurumları disiplin ve yüksek disiplin kurullarında yer almasının gerekli olduğu, ve ilgili hükmün tüm kamu idarelerini bağlayan ve uygulanması zorunlu bir hukuk kuralı olduğunda tereddüt bulunmadığı sonucuna vararak, Yükseköğretim kurumları disiplin kurulu toplantılarına sendika temsilcisinin katılımının sağlanması konusunda bir karar alınması hususunda YÖK Başkanlığı'na tavsiyede bulunulmasına karar vermiştir.

KDK kararında ayrıca YÖK'ün red gerekçesinde belirttiği Danıştay İDDK kararına konu olan işlemin 26.05.2011 tarihli olduğunu, ancak başvuruya konu talebin ise 2018 ve 2019 Yıllarını kapsayan toplu sözleşme hükümlerinde açıkça yer aldığını belirterek, İDDK kararının mezkur toplu sözleşme hükmünün geçerliliğini etkilemesi mümkün olmadığını vurgulamıştır.

KDK kararı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber