Özel eğitim öğrencileriyle yapılacak egzersizlerde ve seçmeli derslerde öğrenci sayılarına uyma zorunluluğu var mıdır?

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünce yayımlanan "Ders Dışı Eğitim Çalışmalarına Dair Esaslar" konulu 2010/49 sayılı genelgeyle, bu etkinliklerin yürütülmesinde görev alacak öğretmenler ve her bir etkinliğe katılacak en az öğrenci sayısı ile benzeri diğer hususlar belirlenmiştir. Özel Eğitim öğrencileriyle yapılacak ders dışı eğitim çalışmalarında, (egzersizlerde) bu genelgedeki öğrenci sayılarına ve seçmeli derslerdeki öğrenci sayılarına uyma zorunluluğu var mıdır?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 21 Aralık 2018 00:05, Son Güncelleme : 14 Aralık 2018 13:37
Özel eğitim öğrencileriyle yapılacak egzersizlerde ve  seçmeli derslerde öğrenci sayılarına uyma zorunluluğu var mıdır?

Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders dışı eğitim çalışmaları" başlıklı 17. maddesinde şu hükme yer verilmiştir.

"1) Ders dışı izcilik, beden eğitimi ve spor çalışmaları, halk oyunları ve güzel sanatlarla ilgili dallar ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) koordinesinde ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine yönelik olarak yürütülen bilim olimpiyatları ve proje çalışmaları kapsamında fiilen çalışma yaptıran öğretmenlere; aylık karşılığı ders, ek ders ve hazırlık ve planlama görevi saati sayısına bakılmaksızın, her bir saat çalışma karşılığında gündüz ücreti üzerinden, haftada azami 6 saati geçmemek üzere, her bir ders saati başına 1 saat ek ders ücreti ödenir. Ancak, bir ders yılında bu kapsamda ödenecek toplam ek ders saati sayısı, okulun bir ders yılındaki toplam ders saati sayısının %5 'ini geçemez. Bu etkinliklerde görev alacak öğretmenlerde aranacak nitelikler, her bir etkinlik için aranılacak en az öğrenci sayısı ile benzeri diğer hususlar Bakanlıkça belirlenir. Etkinlik programları okul müdürlüklerince hazırlanır ve milli eğitim müdürlüklerince onaylanır.

(2) Vekaleten atananlar dahil yöneticilere, bu madde kapsamında ek ders görevi verilmez."

Bu hükümle, öğrencilerin boş zamanlarının değerlendirilmesinde ders dışında yapılacak eğitim çalışmaları; izcilik, beden eğitimi ve spor çalışmaları, halk oyunları ve güzel sanatlar ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) koordinesinde ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine yönelik olarak yürütülen bilim olimpiyatları ve proje çalışmaları olarak belirlenmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünce "Ders Dışı Eğitim Çalışmalarına Dair Esaslar" konulu 2010/49 sayılı genelgeyle, Bu etkinliklerin yürütülmesinde görev alacak öğretmenler ve her bir etkinliğe katılacak en az öğrenci sayısı ile benzeri diğer hususlar belirlenmiştir.

Peki; Özel eğitim öğrencileriyle yapılacak ders dışı eğitim çalışmalarında, (egzersizlerde) bu genelgedeki öğrenci sayılarına uyma zorunluluğu var mıdır?

07.07.2018 Tarihli ve 30471 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin "Seçmeli dersler ve ders dışı eğitim çalışmaları" başlıklı 65. maddesindeki; "(1) Özel eğitim okullarında ve özel eğitim sınıflarında seçmeli dersler ile ders dışı eğitim çalışmalarında grup oluşturulmasında sayı şartı aranmaz, sınıf mevcudu esas alınır." hükümlerine göre özel eğitim öğrencileriyle yapılacak ders dışı eğitim çalışmalarında, (egzersizlerde)"Ders Dışı Eğitim Çalışmalarına Dair Esaslar" konulu 2010/49 sayılı genelgedeki öğrenci sayılarına uyma zorunluluğu ile seçmeli derslerdeki öğrenci sayılarına uyma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünce "Ders Dışı Eğitim Çalışmalarına Dair Esaslar" konulu 2010/49 nolu genelgesi için tıklayınız

Kimler; Hangi Alanlarda, Ders Dışı Eğitim Çalışmaları Yaparak Ek Ders Alır? Dosyamıza ulaşmak için tıklayınız

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber