Yabancı yatırımcı Türk tahviline koştu

Hazine'nin yurtdışında gerçekleştirdiği euro tahvil ihracına 3 kattan fazla talep geldi. 1 milyar 250 milyon euroluk tahvil satışı yapılırken, maliyet yüzde 4.75'e indi. Yurtdışından iki ayda 3.4 milyar dolar finansman sağlanmış oldu

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 26 Ocak 2019 07:35, Son Güncelleme : 26 Ocak 2019 08:25
Yabancı yatırımcı Türk tahviline koştu

Yeni Ekonomi Programı (YEP) doğrultusunda, dengelenme sürecini sürdürdüğü ekonomide başta bütçe performansı, cari açık ve enflasyon olmak üzere hedeflerini teker teker gerçekleştiren Türkiye, yabancı yatırımcılar nezdinde yine güven tazeledi. Uluslararası piyasalardan tahvil ihracı yoluyla 2019'da 8 milyar dolar dış finansman sağlamayı planlayan Hazine ve Maliye Bakanlığı, yılın ikinci işlemini de başarıyla tamamladı.

200'DEN FAZLA YATIRIMCI KAPIŞTI

Euro cinsinden Mart 2025 vadeli tahvil ihracı gerçekleştirmek amacıyla önceki gün BNP Paribas, Deutsche Bank ve JP Morgan'a yetki veren Hazine, 1 milyar 250 milyon euroluk borçlanma gerçekleştirdi. 200'den fazla yatırımcı, tahvile ihraç tutarının 3 katından fazla talep gösterdi. Tahvilin yüzde 47'si İngiltere, yüzde 21'i ABD, yüzde 6'sı Almanya'daki yatırımcılara satıldı. İhraca yetki verildiğinde yüzde 5 olması beklenen maliyet ise, gelen yoğun talep ve katılımın yüksek olması nedeniyle yüzde 4.75'e geriledi. Bu tahvil ihracıyla birlikte 2019'da uluslararası sermaye piyasalarından 3.4 milyar dolar finansman sağlanmış oldu.

YABANCI GİRİŞİNDE REKOR KIRILDI

Türkiye ekonomisine ilişkin olumlu beklentiler yabancıların Türk varlıklarına ilgisini 5 yılın zirvesine taşıdı. Borsa İstanbul'un yüzde 7.3 ile son 3 yılın haftalık bazda en fazla yükseliş sergilediği geçen hafta, yabancı yatırımcı girişi, net 711 milyon dolarla Kasım 2013'ten bu yanaki en yüksek seviyeye ulaştı.

MOBIUS: TÜRK VARLIKLARI ALIM İÇİN UYGUN

Gelişmekte olan ülke varlıklarında alım için uygun zaman olduğunu belirten ünlü yatırımcı Mark Mobius, özellikle Hindistan, Brezilya ve Türkiye'nin ön plana çıktığını söyledi. 2019'un söz konusu ülkeler için müthiş iyileşmeye işaret ettiğine dikkat çeken Mobius, hisse senedi piyasalarında fiyat/kazanç ve piyasa değeri/defter değeri değerlemelerinin çok cazip olduğunu kaydetti. Mobius, Franklin Templeton'da geçirdiği 30 yılın ardından geçtiğimiz yıl Mobius Capital Partners LLP'yi kurmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber