KKTC'ye giden personele yurtdışı gündeliği artırımlı olarak uygulanır mı?

Sayıştay, KKTC'ye giden personele ödenecek yurtdışı gündeliğinin yüzde 50 artırımlı olarak ödenemeyeceğine karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Mart 2019 16:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
KKTC'ye giden personele yurtdışı gündeliği artırımlı olarak uygulanır mı?

Sayıştay 1. Dairesinin 2017/10736 nolu kararı

İl Genel Meclisi Üyeleri ..., ..., ..., ..., ..., ..., ... ve ... ile İl Özel İdaresi personeli ...'a, ... (... gün) tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde görevlendirilmeleri nedeniyle ödenen geçici görev yolluklarında, gündeliklerinin ... TL yerine ... TL olarak ödenmesi sonucu, ... TL tutarında kamu zararına neden olunmuştur.

6245 sayılı Harcırah Kanununun "Yurtdışı gündeliklerinin miktarı" başlıklı 34 üncü maddesinin birinci fıkrasında;

"Bu Kanun gereğince verilecek yurtdışı gündeliklerinin miktarı, gidilecek ülkeye, memur ve hizmetlilerin aylık veya ücret tutarları ile görevin mahiyetine göre, mali yıl itibariyle ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca tayin olunur."

hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm gereğince 20.01.2017 tarihli ve 29954 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2016/9715 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki 'Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine Yapılacak Yolculuklarda Verilecek Gündeliklere Dair Karar ile Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar'da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine yapılacak yolculuklarda verilecek gündelikler ile yurtdışı gündelikleri ayrı ayrı belirlenmiştir.

Anılan Kararın KKTC'ye yapılacak yolculuklarda verilecek gündelikleri belirleyen kısmında yer alan Cetvelde aylık kadro derecesi (1) olanlara verilecek gündelik miktarı ... TL olarak belirlenmesine rağmen ödemenin bu tutar üzerinden değil, %50 artırımlı olarak ... TL esas alınarak yapıldığı görülmüştür. Yurtdışı gündeliğin %50 artırımlı olarak ödeneceği hususu aynı Kararın "Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar" kısmının 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında düzenlenmiştir ve KKTC dışında gidilen ülkelerde verilecek gündelikleri ilgilendirmektedir. Dolayısıyla KKTC'ne yapılan görevlendirmelerde anılan hükmün uygulanması mümkün değildir.

Bu nedenle, ... TL kamu zararının sorumlularına ödettirilmesine karar verilmesi gerekmekte ise de, kamu zararının ... tarihli ve ... nolu Muhasebe İşlem Fişi ile tahsil edildiği anlaşıldığından ilişilecek husus kalmadığına,

6085 sayılı Sayıştay Kanunu'nun 55 inci maddesi uyarınca işbu ilamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber