Terörle mücadelede görevli sivil memurlara yemek bedeli neden ödenmiyor?

Uygulamada yaşanılan sorunlar nedeniyle terörle yaygın ve yoğun bir şekilde mücadeleye yönelik iç güvenlik harekatı ile görevli birlik personeli olan sivil memurlara yemek bedeli ödenmemektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Mart 2019 00:01, Son Güncelleme : 05 Mart 2019 21:45
Terörle mücadelede görevli sivil memurlara yemek bedeli neden ödenmiyor?

Terörle yaygın ve yoğun bir şekilde mücadeleye yönelik iç güvenlik harekatı ile görevli birlik personeli yemek bedelini nakten alırken Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı emrinde çalışan sivil memurlar alamamaktadır.

Şöyle ki;

5668 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Besleme Kanununun "Güçlendirilmiş Yemek Bedeli ile Beslenecekler" başlıklı 8. maddesi (c) fıkrasında; "c) Terörle yaygın ve yoğun bir şekilde mücadeleye yönelik iç güvenlik harekatı ile görevli birlik personeli ifade eder." hükümleri bulunmaktadır.

Bu hükümlere istinaden, 5668 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Besleme Kanununun Ek 1. maddesindeki; "(1) 8 inci madde gereğince terörle yaygın ve yoğun bir şekilde mücadeleye yönelik iç güvenlik harekatı ile görevli birliğin kazandan beslenen birlik olmaması halinde, bu birliklerde görevli olan subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlara, birlikle beraber bulunmak zorunda oldukları günler için güçlendirilmiş yemek bedelinin tutarı ay sonunda ödenir." hükümlerince ve 30534 sayılı Kazandan Beslemesi Olanaksız Olan Jandarma Genel Komutanlığı Mensubu Erbaş/Erlere Ödenen Tayın Bedelinin Kullanımına İlişkin Yönetmeliğinin "Mali esaslar" başlıklı 6. Maddesi 1. fıkrasındaki; " (1) Kazandan beslemesi olanaksız birliklerde görevli erbaş ve erlerin iaşesi için tahsis edilen tayın bedelleri 2155 sayılı Kanun kapsamında, iaşe edilecek kişi sayısına göre hesaplanarak aybaşında peşin olarak bedelen besleme heyetinin hesabına yatırılır." hükümlerince yemek bedelleri ödenmektir.

Fakat Terörle yaygın ve yoğun bir şekilde mücadeleye yönelik iç güvenlik harekatı ile görevli birlik personeli yemek bedelini nakten alırken ürk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı emrinde çalışan sivil memurlar alamamaktadır.

Halbuki 5668 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Besleme Kanununun "Tanımlar" başlıklı 2. maddesi (b) fıkrasında; " b) Askeri personel: Subay, astsubay, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve er, askeri öğrenci, sivil memur, işçi, erbaş ve erleri ifade eder." ,

c) fıkrasında; " c) Jandarma Genel Komutanlığı personeli: Jandarma Genel Komutanlığı kadrolarında bulunan subay, sözleşmeli subay, astsubay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi öğrencisi, sivil memur, işçi, erbaş ve erleri ifade eder.",

c) fıkrasında; " ç) Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli: Sahil Güvenlik Komutanlığı kadrolarında bulunan subay, sözleşmeli subay, astsubay, sözleşmeli astsubay, uzman erbaş, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi öğrencisi, sivil memur, işçi, erbaş ve erleri ifade eder." hükümlerince Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı emrinde çalışan sivil memurlar birlik personelidir.

Aynı zamanda 7068sayılıGenel Kolluk Disiplin Hükümleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Kabul Edilmesine Dair Kanununun "Tanımlar" başlıklı 3. maddesi (i) fıkrasındaki; "i) Personel: Emniyet Genel Müdürlüğü için emniyet teşkilatında çalışan her sınıftan memuru; Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı için Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı teşkilatlarında görev yapan subay, astsubay, sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve sözleşmeli erler ile diğer sınıflardaki memurları ifade eder." hükümlerine göre de Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı emrinde çalışan sivil memurlar disiplin kanunu kapsamına alınmıştır.

30534 sayılı Kazandan Beslemesi Olanaksız Olan Jandarma Genel Komutanlığı Mensubu Erbaş/Erlere Ödenen Tayın Bedelinin Kullanımına İlişkin Yönetmeliğinin "Kapsam" başlıklı 2. maddesi (b) fıkrasındaki; "b) 5668 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Besleme Kanununun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında Bakan onayı ile tespit edilen birliklerde görevli subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve er, sivil memur ile işçileri kapsar." hükümlerince de sivil personel, birlik personeli olmasına rağmen yukarıdaki mevzuatta da bir boşluk olmamasına karşılık uygulamada yaşanılan sorunlar nedeniyle terörle yaygın ve yoğun bir şekilde mücadeleye yönelik iç güvenlik harekatı ile görevli birlik personeli olan sivil memurlara yemek bedeli ödenmemektedir.

Ahmet KANDEMİR - Beyazıt ASLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber