İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Yüksek ek göstergedeki 6 aylık süre, kesintisiz mi olmalıdır?

Yüksek ek göstergeye hak kazanabilmek için aranmakta olan en az 6 aylık görev yapmış olmak şartı kesintisiz olarak aranmaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 14 Mart 2019 10:15, Son Güncelleme : 07 Mart 2019 18:16
Yüksek ek göstergedeki 6 aylık süre, kesintisiz mi olmalıdır?

SORU: Selam;Ben 1990 yılından beri Maliye Bakanlığına bağlı bir Defterdarlıkta Yardımcı Hizmetler kadrosunda Bekçi olarak görev yapmaktayım. 2014 yılında yapılan Görevde Yükselme sınavında Memur olarak sınavı kazandım ve Ağrı'nın bir ilçesinde Memur olarak 2 ay görev yapıp daha sonra feragat ederek eski görevime ve görev yerime geri döndüm.

Bu sene Şubat ayında tekrar Memur olarak kazanılmış hakkımdan dolayı çalışmaya başladım ve ilk maaşımı da aldım. Bir an önce emekli olmak niyetinde olduğumdan; 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununda benim Memur olarak yani 2200 ek göstergeden faydalanarak emekli olmam için 6 ay çalışma zorunluluğum olduğunu biliyorum ancak şunu öğrenmek istiyorum. Daha önce 2 ay 2200 göstergeli Memur kadrosunda çalıştığım için şimdi 4 ay maaş almam benim 2200 ek göstergeyi hak etmem için yeterli midir yoksa 2019 yılı şubat ayında göreve başladığım için göreve başladığım andan itibaren mi 6 ay çalışma zorunluluğum var. Ek göstergeli görev, aralıklı olarak 6 aya tamamlandığında emeklilikte yararlanılabilir mi?

CEVAP:

Konuda esas alınacak hüküm 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Ek Madde 73 hükmü olacaktır.

Bu hükmün kuralı;

-Ek göstergeli veya daha yüksek ek göstergeli bir göreve atananlara; atandıkları görevin ek göstergesi üzerinden emekli aylığı, malullük aylığı bağlanması ve emekli ikramiyesi ödenebilmesi veya toptan ödeme yapılabilmesi için, atandıkları görevin ek göstergesi üzerinden, bu göreve başladıkları tarihten itibaren en az altı ay süreyle Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığına kesenek ve karşılık ödemiş olması şarttır. Altı ay kesenek ve karşılık ödenmemiş olanlara bu göreve atanmadan önce emekli keseneğine esas alınan ek gösterge rakamı üzerinden işlem yapılır.

Değerlendirmemiz;

Yardımcı hizmetler sınıfı için ek gösterge bulunmamaktadır. Temennimiz en kısa sürede ek göstergenin verilmesi bu hizmet sınıfından emekli olanlar, dul ve yetim aylığı alanlar için büyük bir imkan olacaktır.

Yardımcı hizmetler sınıfından Genel İdare Hizmetleri Sınıfına memur olarak geçenler/atananlar, genel idare hizmetleri sınıfındaki ek göstergeden yararlanabilir hale gelirler. Bu durum yeni bir atanma şekli kazanır. Ancak, emeklilikte bu ek göstergeyi kazanabilmek için atandıkları memur kadrosunda kesintisiz en az 6 ay süre ile görev yapmaları gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Atandıktan sonra 2 ay memur, daha sonra fenagat ve daha sonra ikinci kez memur olarak atamanın yapılmasının önceki süreyi birleştiremeyeceğini, zira yeni bir atamanın yapılmış olduğunu, bu nedenle de yeniden atama yapıldıktan sonra en az 6 ay görev yapılması gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber