4/B'li Hangi Halde Yıllık İzin Kullanabilir?

Artık kamuda 100 bine yakın kamu personeli 4/B'li olarak çalıştırılmaktadır. Bu statüde çalışan personelin özlük hakları memurlardan farklıdır. Bugünkü dosyamızda, 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre istihdam edilen personelin yıllık izni konusuna yer vereceğiz. Yapılacak olan açıklamalar, 4/B'li olarak çalışan öğretmen, mühendis, imam hatip ve sağlık personelinin tümü için geçerlidir. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Temmuz 2007 11:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sözleşmeli personelin hakları, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde yer alan hüküm uyarınca çıkarılan 6.6.1978 Tarih ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan ve 28.6.1978 tarih ve 16330 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarıyla düzenlenmiş bulunmaktadır.

Yıllık izinlere ilişkin olarak, bu Esasların 9 uncu maddesinin 1 inci fıkrasında şu hüküm yer almaktadır:

"217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde sayılan kurumlarda ve Sosyal Güvenlik Kurumlarına prim ödemek suretiyle geçen hizmet süresi, bir yıldan on yıla kadar olan personele yirmi gün, on yıldan fazla olanlara otuz gün ücretli yıllık izin verilir."

Yukarıdaki madde yıllık iznin ana çerçevesini oluşturmaktadır. Ancak maddeyi tam olarak anlayabilmek için şu sorulara da cevap verilmesi gerekmektedir. Hangi kurumlarda çalışan süreler geçerlidir? Kurumlardaki statü önemli midir?

HİÇ HİZMETİ OLMAYAN 4/B'Lİ YILLIK İZİN ALABİLİR Mİ?

Madde metnine göre 4/B'li olarak ilk defa atanan ve daha önce hiç kamu hizmeti bulunmayan bir kişi ancak bir yıl çalıştıktan sonra yıllık izin haketmektedir. Atanan kişi, ilk yıl, yıllık izin kullanamayacaktır.

HANGİ KURUMLARDA ÇALIŞILAN SÜRELER GEÇERLİDİR?

Ancak 4/B'li olarak atanan kişinin daha önce kamu hizmeti varsa, bu durumda yıllık izne hak kazanılabilir. Burada önemli olan hangi kurumlarda çalışılan sürelerin geçerli olduğudur. Bu konuya ilişkin olarak madde metni, "217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde sayılan kurumlarda" sınırlamasını getirmiştir. 217 sayılı KHKnin 2 maddesine tabi kurumlar şu şekildedir:

"a) Genel bütçeye dahil dairelerle, katma bütçeli idareler ve bunlara bağlı kuruluşlar,
b) İl Özel İdareleri ve belediyeler, bunların birlikleri ve bunlara bağlı iktisadi müesseseler, işletmeler,
c) İktisadi devlet teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları ve bunların müesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştirakleri,
d) Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları dışında kalan ve kamu fonu kullanan, özel kanunlarla veya bunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kamu kuruluşları ve bu nitelikteki bankalar ve bunların en az sermayesinin yarısından fazlasına iştirak suretiyle kurdukları müessese, ortaklık ve iştirakler,
e) Döner sermayeli kuruluşlar ile özel kanunlarla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları.

Askeri kurum ve kuruluşların 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile ek ve değişikliklerine tabi personeli bu Kanun Hükmünde Kararnamenin kapsamı dışındadır."

Yukarıda belirtilen kurumlarda çalışanların hizmet süreleri yıllık iznin tespitinde değerlendirilecektir. Buna göre kişinin 1 yıldan fazla hizmeti varsa, kişi yıllık izne hak kazanacaktır.

HANGİ STATÜDE ÇALIŞILAN SÜRELER YILLIK İZNİN TESPİTİNDE DEĞERLENDİRİLMEKTEDİR?

Esaslarda, çalışılmış kurumlar için bir sınırlama getirilmiş olup, çalışılan statü için bir sınırlama getirilmemiştir. Yani 217 sayılı KHKnin 2 maddesine tabi kurumlar da işçi, geçici işçi, geçici personel, memur, sözleşmeli personel gibi statülerde geçen hizmetler yıllık izin süresinin hesabında değerlendirilmektedir. Çalışmada, statü sınırlaması bulunmamaktadır. Önemli olan belirtilen kurumlarda geçen "Sosyal Güvenlik Kurumlarına prim ödemek suretiyle geçen hizmet süresi"dir.

ÖZEL SEKTÖR HİZMETİ YILLIK İZİNDE DEĞERLENDİRİLİYOR MU?

Madde metni kurum sınırlaması yapmıştır. Bu nedenle özel sektörde geçen süreler yıllık iznin tespitinde değerlendirimeye alınmamaktadır.Devlet Personel Başkanlığının görüşü farklı olup, Başkanlığın görüşü içişn tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber