Okul yöneticiliği, ön başvurusundaki sorunlar

Dün açılan Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığınca açılan "Mebbis > Başvuru Onay Modülü > Yöneticilik Onayları > Yönetici Görevlendirme Başvuru Listeleme (İlk Defa)" ekranında bazı sorunların yaşandığı sitemize iletilmiştir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 03 Temmuz 2019 09:29, Son Güncelleme : 04 Temmuz 2019 17:08
Okul yöneticiliği, ön başvurusundaki sorunlar

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinin;

"Yazılı sınav duyurusu ve başvuru" başlıklı 17. maddesinin 4. fıkrasında, " Başvurular, yöneticilik unvanlarından yalnızca biri için yapılabilir." hükümleri,

"Sözlü sınav" başlıklı 21. maddesinin 1. fıkrasında da, "Yazılı sınavı sonucunda oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, eğitim kurumlarının boş bulunan yönetici sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılır. Son sıradaki adayla aynı puana sahip olan adaylar da sözlü sınava çağrılır." hükümlerine yer verilmiştir.

Bu kapsamda, ilk defa görevlendirilecekler için görevlendirme sürecinin 01-05 Temmuz tarihleri arasında müdür ve müdür yardımcılığı boş bulunan eğitim kurumlarının ilanı ile başlatılması, 05-10 Temmuz tarihleri arasında da yazılı sınav sonucunda oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere eğitim kurumlarında boş bulunan müdür ve müdür yardımcılığı sayısının ayrı ayrı tespit edilerek sözlü sınava alınmak üzere üç katı adayın belirlenmesi gerekmektedir.

Öte yandan, ilk defa görevlendirme kapsamında adayların "Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı (EKYS)" sonucuna göre müdür ve müdür yardımcılığı unvanlarından yalnız birisi için başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Ancak, "Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavında(EKYS)" adaylar müdür ya da müdür yardımcılığı unvanlarından hangisi için sınava gireceği konusunda bir tercihte bulunmadığından puan sıralamasına göre sözlü sınava çağrılacak adayların belirlenmesi doğrudan mümkün olamayacaktır.

Buna göre, ilk defa müdür ve müdür yardımcılığına başvuracak adayların belirlenmesi amacıyla adayların hangi yöneticilik unvanına başvuruda bulunacakları konusunda bir ön başvuru yapmaları, dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığınca açılan "Mebbis > Başvuru Onay Modülü > Yöneticilik Onayları > Yönetici Görevlendirme Başvuru Listeleme(İlk Defa)" ekranından 01-05 Temmuz tarihleri arasında tercihlerini belirterek onaylamaları gerektiğini "MEB, okul yöneticiliği için ön başvuru alacak" haberimizde duyurmuştuk.

Dün açılan Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığınca açılan "Mebbis > Başvuru Onay Modülü > Yöneticilik Onayları > Yönetici Görevlendirme Başvuru Listeleme (İlk Defa)" ekranında bazı sorunların yaşandığı sitemize iletilmiştir.

İşte sitemize iletilen sorunlar;

1- 2019 Yılı Eğitim Kurumları Yönetici Görevlendirilmesine İlişkin Duyuru'nun "C- Yeniden Ve İlk Defa Görevlendirmelerde Dikkate Alınacak Diğer Hususlar" başlıklı 1. maddesindeki; "1- Adaylar, aynı görevlendirme döneminde yöneticilik görevine yeniden görevlendirme ya da ilk defa görevlendirme kapsamındaki başvurulardan sadece birisi için başvuruda bulunulabileceklerdir." açıklamalarına istinaden yeniden görevlendirme kapsamında başvurarak tekrar müdür yardımcılığına görevlendirilenler, ilk defa müdür ve müdür yardımcılığına başvuracak adayların belirlenmesi amacıyla açılan Mebbis ekranında müdürlük unvanına başvuruda bulunamamaktadır. Başvuruda bulunmaya çalışanlar, "Yeniden atamada atama işleminiz yapıldığından ilk defa yöneticilik atamalarına başvuramazsınız."uyarısıyla karşılaşmaktadırlar.

İl bakışta bu durum duyuruya uygun görünse de kişi müdür yardımcılığından müdürlüğe yükselmek için sınav puanıyla mülakata girmek istemektedir. Bu da en doğal hakkıdır.

2- 4 veya 8 yılını doldurmadığı için yeniden görevlendirme kapsamına girmeyen müdür ve müdür yardımcılarına da Mebbis ekranında müdür ve müdür yardımcılığı unvanına başvuruda bulunamamaktadır. Bu durumdakiler Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı Kılavuzunun "2.Genel Açıklamalar Ve Başvuru İşlemleri" kısmı "Başvuru İşlemleri" başlıklı (c) fıkrasındaki; "c) Halen yönetici olarak görev yapanlardan isteyenler de, yazılı sınav puanını, puanların geçerlik süresi içinde kullanmak üzere yazılı sınava başvuruda bulunabilecektir." hükmüne göre sınava alındıklarından sınavı kazananlara başvuru haklarının verilmesi gerekmektedir, en azından müdür yardımcısı olanlara görevde yükselme kapsamında müdürlük unvanına başvuru hakkı verilmelidir.

3- 2019 Yılı Eğitim Kurumları Yönetici Görevlendirilmesine İlişkin Duyuru'nun "C- Yeniden Ve İlk Defa Görevlendirmelerde Dikkate Alınacak Diğer Hususlar" başlıklı 2. maddesindeki; "2- Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrasının (h) bendinde; "Öğretmen: Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (A) ve (B) bentleri kapsamında eğitim ve öğretim hizmeti yürütenleri... ifade eder." şeklinde tanımlanmıştır. Bu tanımdan hareketle, şartları taşıyan sözleşmeli öğretmenler de eğitim kurumu yöneticiliklerine görevlendirilmek üzere başvuruda bulanabileceklerdir." açıklaması ile sözleşmeli öğretmenlerde sınava girmişlerdir. Sözleşmeli öğretmenler; ilk defa müdür ve müdür yardımcılığına başvuracak adayların belirlenmesi amacıyla açılan Mebbis ekranında müdür ve müdür yardımcılığına başvuruda bulunamamaktadır. Durumun yazılımdan kaynaklan teknik bir problem olduğu kanaatindeyiz.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber