İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sözleşmeli personelin yer değiştirme hakkı yok mu?

Sözleşmeli öğretmen, sağlık ve diyanet personeli dışındaki sözleşmeli personelin yer değiştirme işlemleri 06.06.1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarına göre yapılmaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 10 Eylül 2019 10:00, Son Güncelleme : 10 Eylül 2019 10:26
Sözleşmeli personelin yer değiştirme hakkı yok mu?

Sözleşmeli personelin özlük hakları, 1978 tarihli bir Bakanlar Kurulu Kararıyla belirlenmiştir. Bu Bakanlar Kurulu kararında, sözleşmeli personele tanınan bazı nakil hakları bulunmaktadır.

Ancak, 3 grup personel için Kanunlardaki hükümler uygulanmaktadır. Bunlar, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı'dır.

Sözleşmeli öğretmenler, diyanet ve sağlık personeli dışında kalan sözleşmeli personelin yer değiştirme işlemleri ise 06.06.1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarına göre yapılmaktadır.

SÖZLEŞMELİ PERSONELİN BECAYİŞ YAPMA HAKKI VARDIR

Esasların "Kurum içi yer değişikliği" başlıklı Ek 3. maddesi 2. fıkrası (a) bendinde;
"Sözleşmeli personelin kurum içi yer değişikliği ise aşağıdaki hallerde Kurumca gerçekleştirilebilir.
a) Kurumun hizmet icapları dikkate alınarak, aynı unvan ve hizmet niteliklerini haiz sözleşmeli personelin kurum içi karşılıklı yer değiştirme talepleri, pozisyonunun vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olmaları şartıyla yerine getirilebilir."

hükmü yer almaktadır.

Bu hükme göre, eğer farklı illerde aynı unvanda çalışan aynı kurum personeli varsa, çalıştıkları kurumun uygun görmesi halinde, becayiş yapılabilmektedir. Becayiş arayan adayları görmek ve becayiş sistemine kaydolmak için tıklayınız.

SÖZLEŞMELİ PERSONELİN BİR YIL GÖREV SÜRESİNDEN SONRA EŞ DURUMU ÖZRÜNDEN YER DEĞİŞTİRME HAKKI VARDIR

Esasların "Kurum içi yer değişikliği" başlıklı Ek 3. maddesi 2. fıkrası (a) bendinde;
"Sözleşmeli personelin kurum içi yer değişikliği ise aşağıdaki hallerde Kurumca gerçekleştirilebilir.
b) Personelin eş durumuna bağlı kurum içi yer değişikliği talebi; vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olması, geçiş yapacağı hizmet biriminde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması ve kamu personeli olan eşin, kurum içi görev yeri değişikliği mümkün olmayan veya mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan bir görevde bulunması kaydıyla yerine getirilebilir."

hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm, cümle sonunda yer alan "getirilebilir" kelimesiyle idareye takdir hakkı vermektedir. Ancak, hükümde yer alan şartların taşınması halinde, yani sözleşmeli personel 1 yılını doldurmuş, eşi kurum içi yer değişikliği yapamıorsa ve geçiş yapmak istediği yerde boş pozisyon var ise kendi kurumuna başvuruda bulunması, kurumunun gerekçesiz olarak talebi reddetmesi halinde, idare mahkemesinde dava açılması gerekmektedir.

SÖZLEŞMELİ PERSONELİN SAĞLIK DURUMU ÖZRÜNDEN YER DEĞİŞTİRME HAKKI VARDIR

Esasların "Kurum içi yer değişikliği" başlıklı Ek 3. maddesi 2. fıkrası (c) bendinde şu hüküm yer almaktadır:
"Sözleşmeli personelin kurum içi yer değişikliği ise aşağıdaki hallerde Kurumca gerçekleştirilebilir.
c) Sağlık sebebine bağlı kurum içi yer değişikliği talebi; mazeret süresince geçerli olmak üzere, personelin geçiş yapacağı hizmet biriminde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması, pozisyonunun bulunduğu ildeki Devlet ve üniversite hastanesinde kendisi, eşi ve çocukları ile mevzuat uyarınca bakmakla yükümlü olduğu ana ve babasının hastalığının tedavisinin mümkün olmadığına ilişkin sağlık kurulu raporunu kuruma ibraz etmesi halinde yerine getirilebilir. Sağlık mazeretinin sona ermesi durumunda, eski pozisyonun bulunduğu il sınırları içerisindeki aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyona yeniden atama yapılır."

Bu hükümde yer alan ifadede de idareye takdir hakkı vermektedir. Ancak, geçiş yapılmak istenen yerde boş pozisyon olması ve sözleşmeli personelin görev yaptığı yerde kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin tedavisinin sağlanamadığının ispatlanması halinde, kişiler önce idarelerine başvurmalı ve nakillerini talep etmelidir. Nakil talebinin gerekçesiz olarak reddedilmesi veya 60 gün içinde nakil talebine cevap verilmemesi halinde, idari yargıda dava açılmalıdır.

SÖZLEŞMELİ PERSONELİN ŞEHİT EŞİ OLMASI NEDENİYLE VEYA CAN GÜVENLİĞİ ÖZRÜNDEN YER DEĞİŞTİRME HAKKI VARDIR

Esasların "Kurum içi yer değişikliği" başlıklı Ek 3. maddesi 2. fıkrası (ç) bendindeki; "Sözleşmeli personelin kurum içi yer değişikliği ise aşağıdaki hallerde Kurumca gerçekleştirilebilir. ç) Aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması halinde, eşi şehit olan personelin kurum içi yer değişiklik talebi, bir defaya mahsus olmak üzere yerine getirilir." hükümlerine göre sözleşmeli personelin eşinin şehit olması halinde bir defaya mahsus olmak üzere yer değiştirme hakkı vardır. Burada idarenin takdir hakkı bulunmamaktadır.

SÖZLEŞMELİ PERSONELİN CAN GÜVENLİĞİ NEDENİYLE YER DEĞİŞTİRME HAKKI VARDIR

Esasların "Kurum içi yer değişikliği" başlıklı Ek 3. maddesi 2. fıkrası (d) bendindeki; "Sözleşmeli personelin kurum içi yer değişikliği ise aşağıdaki hallerde Kurumca gerçekleştirilebilir. d) Pozisyonunun bulunduğu yerde, kendisinin, eşinin veya bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının can güvenliğinin tehlikeye düştüğü adli veya mülki makamlarca belgelendirilen personel ile eşi vefat eden personelin kurum içi yer değişikliği talebi; geçiş yapacağı birimde aynı unvan ve niteliğe haiz boş pozisyon bulunması kaydıyla kurumun hizmet gerekleri dikkate alınarak yerine getirilebilir." hükümlerine göre sözleşmeli personelin kendisinin, eşinin veya bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının can güvenliği nedeniyle yer değiştirme hakkı vardır

SÖZLEŞMELİ PERSONELİN İL İÇİ VE İL DIŞINDA 3 YIL ŞARTINA BAĞLI OLARAK YER DEĞİŞTİRME HAKKI VARDIR

Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların "Kurum içi yer değişikliği" başlıklı Ek 3. maddesi 2. fıkrası (e) bendindeki; "Sözleşmeli personelin kurum içi yer değişikliği ise aşağıdaki hallerde Kurumca gerçekleştirilebilir. e) Kamu idareleri adına vizeli boş pozisyonlara sözleşmeli personel alımı yapılmadan önce yılda bir kez, pozisyonun vizeli olduğu ilde en az üç yıl hizmet süresi bulunan personelin geçiş yapmak istediği birimde aynı unvan ve niteliğe haiz boş pozisyona kurum içi yer değişikliği talebi, ilgili idarece hizmet gereklerine göre belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde yerine getirilebilir. İdareler, il gruplarından oluşan görev bölgeleri ve bu bölgeler için üç yıldan başlamak üzere farklı hizmet süreleri belirleyebilir." hükümlerine göre sözleşmeli personelin il içi ve il dışında 3 yıl şartına bağlı olarak yer değiştirme hakkı vardır.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber