Özilhan: Neticede balon şişti, şimdi balonun havası alınıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2007 15:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, 3-4 yıldır piyasaların çok iyi gittiğini ve herkesin bundan nemalandığını belirterek, ''Neticede balon şişti, şimdi bu balonun havası alınıyor'' dedi.

Özilhan, piyasalarda yaşanan son gelişmeleri dış konjonktürdeki değerlendirmeye bağladığını ifade ederek, içeride olan siyasi bir takım gündem maddelerinin yabancıları bir miktar etkileyebileceğini düşündüğünü söyledi.

Yabancı medyanın gelişmeleri daha farklı görebildiğini ifade eden Özilhan, ''Yabancı kurumlar da bu yabancı medyanın etkisi altında kalıyor. Çünkü onlara göre Türkiye biraz daha fazla bozuldu. Diğer bozulmanın sebebi cari açık... Türkiye'nin kırılganlığının ana noktalarından bir tanesi budur'' diye konuştu.

Özilhan, piyasaların uzun zamandır çok iyi gittiğini, bir ''şişme'', bir ''balon'' olduğunu belirterek, ''Bunu, kendini bir düzeltme olarak yorumluyorum. 3-4 yıldır konjonktür çok iyi gidiyordu. Herkes bundan nemalandı. Neticede balon şişti, şimdi bu balonun havası alınıyor diye yorumluyorum'' dedi.

Hedge fonlarda yüksek miktarda paralar biriktiğini, önemli satın almalar yapıldığını, çeşitli piyasalarda yüksek getiri getirecek ve bazen de risk çıkabilecek gelişmeler olduğunu anlatan Özilhan, şunları kaydetti:

''Burada bir düzelme oluyor. Bu da, Türkiye başta olmak üzere, yükselen piyasaları önemli şekilde etkiliyor. Bir miktar çıkışlar olacak ve piyasalar bir müddet daha bozulmaya devam edecek. Belirli bir noktaya geldikten sonra tekrar düzelmeye, toparlanmaya başlar. Yani piyasalar bir müddet daha böyle volatil olmaya devam edecek. Bir müddet sonra tekrar dış konjonktür de kendini toparlar. Onun da etkisi Türkiye'ye pozitif olarak yansır. Tekrar yeni bir noktada bir denge olur.''

MÜSİAD GENEL BAŞKANI ÖMER BOLAT

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat, şu anda Türkiye'de dövize yatırım yapanlar ve ihracatçılar açısından bir düzeltme ve kar fırsatı olduğunu bildirdi.

Bolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, piyasalarda yaşanan türbülansın kaynağının yurt dışı olduğunu belirterek, ''Bu defa gelişmiş ülkelerin kendisi... Çünkü gelişmiş ülkelerde özellikle tutsat (mortgage) fonları ve riskli yatırım araçlarında oluşan iflaslar nedeniyle bir küresel likidite düzeltmesi yaşanıyor'' diye konuştu.

Gelişmiş ülkelerdeki yatırımcıların, açık pozisyonlarını kapatmak için gelişmekte olan ülkelerdeki yatırımlarını geri çekmeye ve böylece açık pozisyonlarını kapamaya çalıştıklarını anlatan Bolat, şunları kaydetti:

''Avrupa ve ABD'deki bu dengesizlik kapanıncaya kadar bu türbülans devam edebilir. İçeride herhangi bir paniğe gerek yok. Türkiye'nin ekonomik göstergeleri bir kriz ya da panik ortamını gerektirecek durumda değil. Merkez Bankası, Hazine ve kamu maliyesi, uluslararası piyasalardaki bu türbülansı zaten son raporlarında beklediklerini ifade ediyorlardı. Hazırlıklı durumdalar. Türkiye'nin makro göstergeleri oldukça sağlam. Şu anda Türkiye'de yerleşik dövize yatırım yapanlar ve ihracatçılar açısından bir düzeltme fırsatı, kar fırsatı var.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber