Yenilenen BÜMKO kamuda taşıt israfına çare bulacak mı?

Geçtiğimiz günlerde yeniden yapılandırılarak Kamu Mali Yönetim ve Dönüşüm Genel Müdürlüğü olarak kurulan eski Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü (BÜMKO) kamudaki taşıt israfına çare bulacak mı?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Eylül 2019 00:05, Son Güncelleme : 17 Eylül 2019 00:00
Yenilenen BÜMKO kamuda taşıt israfına çare bulacak mı?

Bildiğiniz gibi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi ile birlikte yeniden yapılandırılan Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesindeki Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün (BÜMKO) kapatılarak, bütçeyle ilgili görevlerinin Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak kurulan Strateji ve Bütçe Başkanlığına, Mali Kontrol kısmının ise Bakanlığa bağlı Muhasebat Genel Müdürlüğüne devredildiğini, bu kritik birimin kapatılması sonucunda işlerin kamuda yürüyemez hale gelmesi sebebiyle Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün görevlerinin "KAMU MALİ YÖNETİM VE DÖNÜŞÜM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ"ne verilerek yeni bir adla kurulduğunu 07 Ağustos 2019 tarihli haberimizde gündeme getirmiştik.

Diğer taraftan, tüm kamu kurum ve kuruluşlarına Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Berat ALBAYRAK imzasıyla 05 Eylül 2018 tarihinde gönderilen yazı ile kamu idarelerince sunulan hizmetlerin yerine getirilmesinde kullanılan taşıtların tasarruf tedbirleri kapsamında ekonomik ve verimli kullanılması amacıyla envanter çalışmaları yapılmaya başlandığını haberleştirmiştik.

Bu doğrultuda, yeni kurulan Kamu Mali Yönetim ve Dönüşüm Genel Müdürlüğüne; "Cumhurbaşkanı onayına sunmak üzere 5/1/1961 tarihli ve 237 sayılı Taşıt Kanunu kapsamında dahil idarelerin taşıt edinimi, kullanımı ve tasfiyesine ilişkin politikaları oluşturmak; uygulamanın yönlendirilmesi hususunda standartlar tespit etmek, kamu idareleri için ortak taşıt havuzu ve yönetim sistemi oluşturmak ve gerekli tedbirleri almak ve bu amaçla uygulamayı izlemek," görevi Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile verilmiştir.

Ülkenin geçtiği ekonomik krizin etkileriyle maalesef etkilerini yeni yeni hissettiğimiz yabancı menşei araç alımı veya kiralanması hususu tasarruf tedbirlerinin ilk başladığı yer olmuştur. Bu amaçla, geçtiğimiz yıl başlatılan envanter çalışmaları sonucunda kamu idareleri için ortak taşıt havuzu ve yönetim sistemi oluşturulması görevinin yeni kurulan Kamu Mali Yönetim ve Dönüşüm Genel Müdürlüğün uhdesine verilmesi son derece önemlidir. Çünkü, özellikle yeni kurulan kurumlarda araç alımı veya kiralanması hususunda tasarruf tedbirleri kapsamındaki kısıtlamalardan dolayı kamu hizmetlerinde aksaklıklar yaşanırken, başka kamu kurumlarında ise bazı taşıtlar atıl kapasite durumundadır.

Dolayısıyla, yenilenen BÜMKO tarafından kamu kurumları için kurulacak ORTAK TAŞIT HAVUZU VE YÖNETİM SİSTEMİ ile mevcut taşıtlar kamu kurumlarına dengeli bir şekilde dağıtılabilirse, kamuda tasarrufa geçiş için büyük bir adım olacaktır.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber