İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Memur, KPSS ile başka bir memurluğa atanırsa, harcırah alabilir mi?

Bir kamu kurumunda memur olarak çalışan, KPSS ile başka bir kamu kurumuna atanırsa harcırah alabilir. Bu yazıda, bu görüşün gerekçelerine yer verilecektir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 02 Ekim 2019 10:05, Son Güncelleme : 24 Eylül 2019 17:49
Memur, KPSS ile başka bir memurluğa atanırsa, harcırah alabilir mi?

SORU: ... .Dairesi Başkanlığında "..Uzman Yardımcısı" olarak görev yaparken 2017 KPSS puanım ile ....Başkanlığı "..Uzman Yardımcılığı" kadrosunu kazanmış bulunmaktayım. Üst kurum ... aynı olsa dahi (açıktan atamayla) yeni bir sınavla (kurum sınavı - mülakat) kazandığım bu kadro için Ankara'ya taşınırken harcırah alabilir miyim?

CEVAP: 6245 sayılı Harcırah Kanununun "Daimi vazife harcırahının mebdei" başlıklı 9 uncu maddesinde de

"a) (Mülga: 31/7/2003-4969/1 md.)

b) Naklen veya tahvilen başka bir mahalle gönderilenlere, bu tayinleri sırasında mezunen başka bir mahalde bulunsalar dahi, eski memuriyetleri mahallinden;

c) Muvakkat vazife ile veya vekaleten bir yerde bulundukları esnada asli vazife mahalli değişenlere eski memuriyetleri mahallinden; İtibaren verilir." ile

"Yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masrafının birlikte verilmesini icabettiren haller" başlıklı 10 uncu maddesinde; "Yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masrafı aşağıdaki hallerde verilir:

1. Yurt içinde veya yurt dışında görev yapmakta iken yurt içinde veya yurt dışındaki sürekli bir göreve naklen atanan ya da yabancı ülkelerdeki memuriyet merkezi değiştirilen memur ve hizmetlilere yeni görev yerlerine kadar;....." hükümleri yer almaktadır.

Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerini birlikte değerlendirdiğimizde; devlet memuru iken KPSS sonucuna göre girmiş olduğunuz uzman yardımcılığı sınavını kazanarak görev yerinizin değişmesinden dolayı harcırah alıp alamama durumuna ilişkin ilgili Kanunda bir hüküm bulunmadığından, muhtemelen kurumunuz harcırah ödemesi yapmayacaktır.

Ancak uygulamada, kamu personeli, Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurarak veya dava açarak harcırahını almaya çalışmaktadır. Bazı kararlara aşağıda yer verilmiştir.

Eskişehir İdare Mahkemesinin kararı için tıklayınız.

Danıştay 11. Dairesinin kararı için tıklayınız. Aynı Dairenin başka bir kararı için tıklayınız.

Kamu Denetçiliği Kurumu Kararı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber