Danıştay BİM kararını bozdu: Sözleşmeli iken kadroya geçen harcırah alır

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 27 Ekim 2017 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Danıştay BİM kararını bozdu: Sözleşmeli iken kadroya geçen harcırah alır

Danıştay 11. Dairesi, sözleşmeli öğretmen iken kadrolu öğretmenliğe geçen ve harcırah alamayan öğretmenin açtığı davada harcırah verilmesi gerektiğine karar verdi.,

Bilindiği üzere 2003 yılında yapılan düzenlemeyle ilk defa kamu görevlerine atananlara harcırah verilmemektedir.

Ancak bazen sözleşmeli olarak çalışmaktayken başka bir kamu görevine geçilebilmektedir. Örneğin sözleşmeli iken memur olunabilmektedir, memur iken akademisyen olunabilmektedir, işçi iken sözleşmeli olunabilmektedir.

Genelde kamu kurumları bu tür geçişler de, ilk görevden istifa edilip ikincisine açıktan atanıldığı için, "kamu görevine ilk defa girme" şeklinde değerlendirme yapılıp harcırah vermemektedir.

Mahkemeler de bu idari işlemleri onaylamaktadır. Ancak, Şanlıurfa'da sözleşmeli olarak görev yapmaktayken Antalya'ya kadrolu öğretmen olarak atanan kişinin açtığı davada, Danıştay 11. Dairesi, Bölge idare mahkemesinin kararı bozmuştur.

Danıştay 11. Dairesi, kararın da şu gerekçeye yer vermiştir:

"Bakılan olayda, davacının sözleşmeli imam hatip olarak göreve başlamasıyla kamu görevlisi statüsüne girmiş olduğu, aynı kurum içinde sözleşmeli personel statüsünde görev yeri değişmesi ve katıldığı KPSS puanına göre kadrolu statüye geçmesiyle ilk defa devlet memurluğuna atanan kişi konumunda olmayıp; yer değiştirme suretiyle atanan kişi kapsamında olduğu, sözleşmeli personel statüsünde iken kurumuna verdiği görevden ayrılma dilekçesinin ise, yürüttüğü kamu görevini bırakma amacıyla değil, yeni görevine başlamak için verilmiş olduğu sonucuna varıldığından, yer değiştirmek suretiyle ataması yapılan davacıya 6245 sayılı Kanun uyarınca söz konusu atamadan doğan yolluğun ödenmesi gerekirken, dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddi yönünden verilen Mahkeme kararında hukuka uygunluk bulunmamaktadır."

27 Ekim 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kararın tam metni için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber