Vekil Ebe ve Hemşirelere Döner Sermaye Verilmelidir

Sağlık Bakanlığında çok çeşitli statülerde personel bulunmaktadır. Vekil ebe ve hemşireler de bunlardan biridir. Vekil ebe ve hemşire görevlendirmesi 657 sayılı Kanunun 86. maddesine göre yapılmakta olup, bu statüde çalışmakta olanlar da memur sayılmaktadır. Bu nedenle Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığının, vekil ebe ve hemşirelere döner sermaye verilemeyeceğine dair görüşü yanlıştır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Eylül 2007 16:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 86 maddesine göre açıktan vekil atanabilmektedir. Konuya ilişkin fıkra metni şu şekildedir: "Ancak, ilkokul öğretmenliği (Yaz tatili hariç), tabiplik, diş tabipliği, eczacılık, köy ve beldelerdeki ebelik ve hemşirelik, mühendis ve mimarlık, veterinerlik, köy ve kasaba imamlığına ait boş kadrolara Maliye Bakanlığının izni (mahallî idarelerde izin şartı aranmaz) ile, açıktan vekil atanabilir."

Diğer taraftan 657 sayılı Kanunun 175'inci maddesinde açıktan vekil olarak atananların bu kanunla tanınan sosyal haklardan da yararlanacağı belirtilmiştir. Bu maddeler nedeniyle, öğretim yılına hazırlık ödeneği maddesinde (ek madde 32) vekiller geçmemesine rağmen vekil öğretmenler de öğretim yılına hazırlık ödeneği almaktadır.

Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik 25/08/2007 tarihli ve 26624 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile değiştirilmiştir. Bu değişiklikte, vekaleten atananlara da ödeme imkanı getirilmiştir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Yine, memurlar.net editörleri tarafından incelenen bu konu, 4 Eylül 2007 tarihinde sorucevap bölümünde, olumlu olarak değerlendirilmiş ve vekil ve hemşirelere döner sermaye verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Soruya verilen cevabı görmek için tıklayınız.

Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığının, hem kanun metni hem de yönetmelik metninde "vekillerin" açık olarak belirtilmiş olmaması nedeniyle vekil ebe ve hemşirelerin döner sermayeden pay alamayacağına dair görüşün yanlış olduğunu düşünüyoruz. Zira vekil olarak çalışanlar zaten memurdur. 04/01/1961 tarihli ve 209 sayılı Kanun'un 5 inci maddesinde ?Personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden, döner sermayeli sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli olan memurlar" ibaresi geçmekte olup, vekil olarak çalışanların memur olduğu göden ırak tutulmamalıdır.

Bu bağlamda, Bakanlığın görüşünü yeniden ele almasını ve binlerce kişiyi ilgilendiren bu konuya ilişkin olarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarından görüş sormasının uygun olacağını düşünüyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber