2007 yılı Hazine Uzman Yardımcılığı sınav soruları

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Ekim 2007 17:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:02

Hazine Uzman Yardımcılığı 20 Ekim 2007 iktisat sınav soruları

Hazırlayan: mrpiskin

1. Malların niteliği ve gelir ve ikame esneklikleri arasında nasıl bir ilişki vardır?Bu ilişkileri Slutsky Denklemini kullanarak açıklayınız.

2. Duopolist 2 firmanın bulunduğu piyasada, aynı ürün üretiliyor.Firma C ve Firma D. Talep Fonksiyonu P=600-Qc-Qd*Qc . TCc=25000+100Qc TCd=20000+125Qd a)2 firma için uzun dönem denge fiyat ve miktarı nedir? b)Denge durumunda her iki firmanın karı nedir?

3.Fayda fonsiyonu U(X1,X2)=2X1*X2 a) X1 ve X2 malları için Marshallgil talep fonsiyonu? b) X1 ve X2 malları için tanzim edilmiş Hicks'gill talep fonksiyonu? c)P1=4 P2=2 I(gelir)=16 ise talep edilecek optimum tüketim bileşimi nedir?

4. Para ve maliye politikaları arasında istikrar açısından bir tür tamamlayıcılık ilişkisi mevcut mudur? Bu tür bir tamamlayıcılık ilişkisini "Kamu Kesimi Genel Dengesi-Merkez Bankası Analitik Bilançosu-Ödemeler Dengesi" hesaplarını dikkate alarak nasıl tanımşarsınız. Bu bilançoların temel kalemlerini de yazarak tartışınız.

5. C=100+0.8(Y-T) T=10+0.05Y M=5+0.10Y I=400 G=200 X=100 ise a) Denge Y,T ve NX nedir? b)Bunları grafikle göster gibi bir ifade c) G 250 birim artarsa Y,T ve NX nasıl değişir?

6. Tam istihdam dengesinde bulunan bir ekonomide Merkez Bankası kısa dönem para politikası olarak faiz oranlarını sabit tutabilmek amacıyla para arzını kullanmaktadır. G %20 artarsa a) Kısa dönemde (intibak oluşmadan) Y,i ve P durumu? b)Uzun dönemde (intibak oluştuktan sonra) Y,i ve P durumu? Grafi yardımıyla gösteriniz her iki durumu.

7. a)Sabit kur ve esnek kur uygulamalarına kim, nasıl karar verir? b)Ödemeler bilançosunda oluşacak açık veya fazlanın sabit ve esnek kur uygulamalarında kura etkisi nasıldır? c)2 kur sisteminde de para arzını hangi faktörler etkiler? d) 2 kur sisteminde de Merkez bankası nasıl strelizasyon gerçekleştirir?

8. Y=B1+B2*X+u eğim parametresinin sıradan en küçük kareler (SEKK) tahmincisinin sapmasız bir tahmini olması için hangi klasik regresyon modeli varsayım(lar)ına gerek vardır? SEKK tahmincisinin sapmasız olduğunu göstererek bu varsayımları tespit ediniz.

Hazine Uzman Yardımcılığı 20 ekim 2007 uluslararası sınav soruları

hazırlayan:mutlakbutlan

- Birincisi türkiyenin avrupa birligi ile ilişkisinin gelişim sürecinin köşe taşları...

- Şerif mardin in center periphery relations ı...merkez çevre ilişkisi yani...açıkla tartış...essay tarzı zaten tüm sorular...

- Bir diger soru uluslararası hukuk un kaynakları nelerdir ...yazılı kaynaklar doktrin antlaşmalar sözleşmeler şunlar bunlar...

- Bir digeri: sovyetler sonrası dönemde çevresi insan hakları gibi konularda gelişen, yeni koşullarda devletlerin egemenliginin ve uluslararası durumun nereye gittigi soruluyordu.. Cevabın, sovyetlerin boşalttıgı yeri dolduran örgütler karşısında devletlerin egemenliginin ne olacağının tartışılması idi

- Birisi de enerji politikaları konusunda devletlerin ne yaptıgı geçmişteki örneklerle açıklanması vardı....

- İki tane iktisat sorusu...tam rekabetçi firmanın kısa ve uzun dönemdeki denge durumunu grafikle izah etmemiz istenmişti..sonra da uzun dönem arz egrisinin bu grafikten çıkarılmasını açıklamamızı istiyordu...yani avc nin mc yi kestigi noktanın mc nin üst kısmını soruyordu işte...

Bir de makro sorusu ...C=1000+ 0,65Y

I=1500

G=1500

sonra burdan Y yi istiyordu.

ve bir de AE yani toplam harcamalar ın fonksiyonunu istemişti aynı sorunun b şıkkında...

Hazine Uzman Yardımcılığı 20 ekim 2007 işletme sınav soruları

Hazırlayan:wapman

1) Portföy sorusu. Hangi senet daha risklidir? (%16 olan) Portföyün riski nedir? CAPM değerlendirmesi.

2) Stok miktarıyla ilgili bir soru.

3)---

4) Durumsallık yaklaşımı-sistem yaklaşımı ortak yönleri nelerdir?

5) Net Bugünkü Değer sorusu.

6)---

7) Tam rekabetçi firmanın kısa-uzun dönem dengeleri.

8)--

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber