Maliye fişte kazı-kazan için soluğu Çin'de aldı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 16 Kasım 2007 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye vergi iadesi kalkınca fiş almayan vatandaşları teşvik etmek için Çin'in kazı-kazan modelini inceliyor. Gelir İdaresi Başkanı Ulusoy ?Çin'e uzman gönderdik, sistemin işleyişine bakıyoruz. Yılbaşına kadar çalışma biter' dedi.

2008'DEN itibaren vergi iadesi yerine asgari geçim indirimi sistemine geçilecek olması nedeniyle 2007'de vatandaşın alışverişlerde fiş-fatura almaması, Maliye Bakanlığı'nı teşvik edici yeni taktikler aramaya itti. Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanı iken geçen hafta Gelir İdaresi Başkanlığı'na atanan Mehmet Akif Ulusoy, star'a fiş ve fatura alanlara kazı- kazan ya da özel çekilişle ikramiye kazanma şansı yaratmak için çalışma başlattıklarını açıkladı. Ulusoy yıl sonuna kadar çalışmayı tamamlamayı hedeflediklerini ifade etti.

YAZARKASA ÖNEMLİ

BU sistemin Çin'de yaygın biçimde uygulandığını, bu nedenle uzman görevlendirerek araştırmalarını Çin'deki işleyiş üzerinde yoğunlaştırdıklarını kaydeden Mehmet Akif Ulusoy, ?Mevcut yazar kasaların uygun olup olmadığına bakıyoruz. Özellikle sistemin maliyeti üzerinde duruyoruz. Ancak ?fiş-fatura talebini artıracağı için getirisi çok daha yüksek olacaksa maliyetine katlanılabilir' diye düşünüyoruz' dedi.

FIRSATÇILIK ENDİŞESİ

FİŞ-fatura taleplerindeki düşüşün gözardı edilemeyeceğini ancak yeni kazı-kazana yönelik sistemin fırsatçılığa yol açıp açmayacağını da incelediklerini söyleyen Mehmet Akif Ulusoy ?Vatandaşın 100 YTL'lik alışverişine karşılık çekiliş ve kazı-kazanda şansını artırmak için fişi 10'a böldürmeye yönelip yönelmeyeceği riskini de hesaba katıyoruz. Buna önlem araştırıyoruz' diye konuştu. Öte yandan Ulusoy, KDV tahsilatında tahakkuk üzerinden brüt rakama bakıldığında düşüşün söz konusu olmadığını da ifade etti.

Çin'de fişten 400 dolara kadar ikramiye kazanmak mümkün

Çİn'de fiş ve faturalarda kazı-kazan uygulaması 10 yıldan bu yana sürüyor. Çinliler alışverişte aldıkları fiş ve faturaların ortasındaki gri renkli kutucuğu kazıyıp, belli tutarda ikramiye kazanabiliyorlar. İkramiye 5-3.000 Yuan (yaklaşık 1-400 dolar) arasında değişiyor. İkramiye yoksa kutunun içinde ?Alışverişiniz için teşekkür ederiz' yazıyor. Bazı fişlerde ise kutucuğun içinde ?Çin vergi sistemine destek ve katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz' deniliyor. Küçük ikramiyeleri, alışveriş yapılan işyeri hemen ödüyor. Ödediği ikramiyeyi de vergi dairesine yatıracağı KDV'den düşüyor. Büyük ikramiyelerde ise fiş ya da fatura, bir ay içinde alışveriş yapılan mağazaya onaylattırılıp, bankadan alınabiliyor.

TAHSİN AKÇA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber