Kredi kartı aidatını ikinci kez geri alma hakkı kazandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Kasım 2007 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konya'da kredi kartını kullandığı bankanın geçen yılki 75 YTL'lik kart aidatını hukuki mücadele sonunda geri alan Metin Erkul'un, bu yıl bir kez daha gelen yıllık kart aidatı için Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne yaptığı başvuru da lehine sonuçlandı.

Metin Erkul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir banka şubesinden aldığı kredi kartına geçen yıl eylül ekstresinde "yıllık kart aidatı" adı altında hesap çıkarıldığını, bu parayı bankaya ödedikten sonra 75 YTL'lik aidatın haksız yere alındığını düşünerek Karatay Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurduğunu belirtti.

Hakem Heyeti'nin kendisini haklı bulduğunu ve geçen yıl Aralıkta aidatın kendisine geri ödenmesine karar verdiğini anlatan Erkul, bankanın bu duruma itiraz ederek kararı Tüketici Mahkemesine götürdüğünü ifade etti.

Erkul, Tüketici Mahkemesinin ise Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nin verdiği kararı onayladığını ifade ederek, sonrasında yaşanan süreci şöyle özetledi:

"Tüketici Mahkemesi, lehime sonuçlanan kararında, kredi kartı sözleşmesindeki yıllık aidatı içeren maddenin haksız şartlar içerdiğine hükmetti. Bunun üzerine, 2006 yılına ilişkin benden alınan 75 YTL'lik kart aidatını ilgili bankadan 2007 Mart ayında icra yoluyla geri aldım.

Ancak banka, bu yıl ağustos ekstresine 75 YTL'lik yıllık kart aidatını yeniden yansıttı. Ben de bir önceki yıla ait yıllık kart aidatına ilişkin Tüketici Sorunları Hakem Heyeti ve Tüketici Mahkemesinin verdiği kararlarla birlikte, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne yeniden başvuruda bulundum. Tüketici Sorunları Hakem Heyeti bu aidatın da tarafıma iade edilmesine karar verdi. Bu karar elime yeni ulaştı." Erkul, 15 günlük itiraz süresinin ardından bankaya, kendisini ve kamuyu boş yere zaman kaybına uğrattığı gerekçesiyle 3 bin YTL'lik tazminat davası açmaya hazırlandığını, ayrıca Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nin iade kararı doğrultusunda, son ödediği 2007 yılına ilişkin kendisinden tahsil edilen 75 YTL'lik aidatı yine icra yoluyla tahsil etmek için süreci başlatacağını sözlerine ekledi.

Tüketiciler Birliği yetkilileri ise Tüketici Sorunları Hakem Heyeti kararının bir defalık geçerli olduğunu belirterek, "Aynı hak birden fazla ihlale uğramışsa tekrar hukuki mücadele verilmesi gerekir. Bu şekilde mağdur olan tüketici sayısı çok fazla... Yıllık kredi aidatı alınması uygulamasının bütünüyle sona ermesi için bir yönetmelik düzenlemesi gerekiyor" dediler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber