İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Aday memur yetiştirme yönetmeliği acilen güncellenmeli!

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından Uzaktan Eğitim Kapısı üzerinden açılan aday memur temel eğitim dersleri sonrası, demode yönetmelik daha fazla gecikmeden güncellenmeli!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 31 Mayıs 2021 14:59, Son Güncelleme : 31 Mayıs 2021 13:51
Aday memur yetiştirme yönetmeliği acilen güncellenmeli!

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili hükümleri uyarınca kamu kurumlarına atanan aday memurlar, 27 Haziran 1983 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Aday Memurların Yetiştirilmesine İlişkin Yönetmelik"te belirtilen usule uygun olarak Temel, Hazırlayıcı ve Staj eğitimine tabi tutulmaktadır. İlgili eğitimler sonucunda başarılı bulunan memurlar, asil memur statüsünde atanmaya hak kazanmaktadır.

Mezkür Yönetmelikte, temel eğitim için belirtilen konular devlet memurlarının ortak vasıfları ile ilgili hususları kapsayan hususlar olarak belirtilmiştir. Aşağıdaki dersler kamu kurumlarınca tüm aday memurlara verilmektedir:
-Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
-T.C Anayasası,
-Genel Olarak Devlet Teşkilatı,
-657 sayılı Devlet Memurları Kanunu,
-Yazışma ve Dosyalama Usulleri,
-Devlet Malını Koruma ve Tasarruf Tedbirleri,
-Halkla İlişkiler,
-Gizlilik ve Gizliliğin Önemi,
-Milli Güvenlik Bilgileri,
-Haberleşme,
-Türkçe Dil Bilgisi Kuralları,
-İnsan Hakları.

Diğer taraftan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemiyle birlikte faaliyete geçen İnsan Kaynakları Ofisinin yerli ve milli bir program olarak geliştirdiği Uzaktan Eğitim Kapısı uygulaması her geçen gün kamu kurumlarınca kullanılmak suretiyle devlet memurlarının istifadesi yaygınlaşmaktadır.

Söz konusu sistemde devlet memurları için eğitim grupları; Bilgi Teknolojileri, İnsan Kaynakları Yönetimi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Kişisel Gelişim, Mesleki Gelişim, Mevzuat, Oryantasyon, Uygulamalı Eğitim ve Diğer olmak üzere dokuz başlıkta gruplanmıştır. Uzaktan Eğitim Kapısına tanımlanan kamu çalışanları e-devlet şifreleriyle gerek masaüstü bilgisayarlarından gerekse mobil telefonlarından 7-24 kesintisiz eğitim hizmeti alabilmektedir.

Bununla birlikte, İnsan Kaynakları Ofisi tarafından tüm kamu kurumlarının eğitim süreçlerini kolaylaştıran bir çalışma daha yapılarak, Aday Memur Temel Eğitim konularının tamamı nitelikli eğitmenlerle çekimler yapılarak Uzaktan Eğitim Kapısına aktarılmıştır. Anayasa dersini, Anayasa Mahkemesi Üyesi; Milli Güvenlik dersini Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği çalışanlarının vermesi, eğitimlerin kalitesini de oldukça üst düzeye çıkarmaktadır.

Uzaktan Eğitim Kapısı sistemin diğer bir güzelliği ise, kamu çalışanlarının aldıkları eğitimlerin izlenmesi, kayıt altına alınması, eğitim kayıtlarının ileriye alınamayışı ve kurum yöneticilerinin çalışanların eğitim süreçlerini raporlayabilmesi olarak ifade edilebilir.

Özetlediğimiz şekilde teknolojinin imkanlarından yararlanılarak kamu kurumlarının istifadesine sunulan bu çalışmalar bir yandan devam ederken, demode yönetmeliğin halen yürürlükte olması oldukça üzücü bir durumdur. 1983 yılında hayata geçen ilgili düzenleme, günümüz koşullarına hiçbir şekilde uymadığı gibi, daha önceki yazılarımızda da dile getirdiğimiz üzere ders konularının da mutlak surette gözden geçirilmesi elzem bir durumdur.

Bu çerçevede, kamuda hizmet içi eğitim ve aday memur eğitim süreçlerine Uzaktan Eğitim Kapısı projesiyle yeni bir boyut getiren Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisine teknolojik çalışmalarına ilave olarak, anılan demode yönetmeliğin günümüz koşullarına uygun olarak baştan sona değiştirilmesinde de görev düştüğünü belirtmek isteriz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber