İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Alkollü araç kullanmaktan dolayı adli para cezası alan kişi polis veya bekçi olabilir mi?

Alkollü araç kullanma sebebiyle adli para cezasına mahkum olmak hem polisliğe hem de bekçiliğe atanmaya engel teşkil etmemektedir. Ancak konu polis ve bekçi kadrosuna atamayla ilgili olduğundan, ayrıca güvenlik soruşturması bağlamında değerlendirme yapılması gerekmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 15 Haziran 2021 14:13, Son Güncelleme : 03 Haziran 2021 17:15
Alkollü araç kullanmaktan dolayı adli para cezası alan kişi polis veya bekçi olabilir mi?

Emniyet teşkilatında polis memuru alımları temel olarak iki kaynaktan yapılmaktadır. Bunlardan ilki polis meslek yüksekokulu (PMYO) mezunları, ikincisi ise lise ve dengi okul mezunları ile önlisans veya lisans mezunlarının katılabildiği polis meslek eğitim merkezi (POMEM) kursiyerleridir. PMYO ve POMEM'lere giriş şartları yönetmeliklerle düzenlenmiştir. Çarşı ve mahalle bekçisi alım şartları ise 7245 sayılı Kanun ve bu Kanuna dayalı olarak yürürlüğe konulan Çarşı ve Mahalle Bekçiliğine Giriş Sınavı Yönetmeliğinde düzenlenmiştir.

Alkollü araç kullanımı idari para cezasına konu olmakla birlikte belirli şartlarda Türk Ceza Kanunu kapsamına da girmektedir. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 48. maddesinde alkol, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin etkisi altında araç sürme yasağı düzenlenmiş, yapılan tespit sonucunda, 1.00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücüler hakkında Türk Ceza Kanununun 179. maddesinin üçüncü fıkrasının uygulanacağı, hususi otomobil sürücüleri bakımından 0.50 promilin, diğer araç sürücüleri bakımından 0.20 promilin üzerinde alkollü olan sürücülerin trafik kazasına sebebiyet vermesi halinde Türk Ceza Kanununun ilgili hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

Türk Ceza Kanununun trafik güvenliğini tehlikeye sokma başlıklı 179. maddesinin üçüncü fıkrasında alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişinin üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı hüküm atına alınmıştır. Alkollü araç kullanımı sebebiyle trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu kasten işlenen bir suç olup, Türk Ceza Kanununun 49. maddesine göre bir yıl veya daha az süreli hapis cezaları kısa süreli hapis cezası olarak tanımlanmış, 50. maddede ise kısa süreli hapis cezasının adli para cezasına çevrilebileceği hüküm altına alınmıştır. Aynı maddenin beşinci fıkrasında ise uygulamada asıl mahkumiyetin bu madde hükümlerine göre çevrilen adli para cezası veya tedbir olduğu ifade edilmiştir.

Yukarıdaki hükümler dikkate alındığında kasten işlenen bir suç sebebiyle bir yıldan az süreli bir mahkumiyet aldığınız, bu mahkumiyetin de adli para cezasına çevrildiği, sonuçta hapis cezası değil adli para cezası aldığınız anlaşılmaktadır.

Hem Polis Meslek Yüksekokulları Giriş Yönetmeliği hem de Polis Meslek Eğitim Merkezleri Giriş Yönetmeliğinde mahkumiyet şartıyla ilgili olarak; "26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile, adayın kendisinin ve evli ise eşinin;
1) Kasten işlenen bir suçtan dolayı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahküm olmamak,
2) Affa uğramış veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan dolayı mahküm olmamak veya bu suçlardan dolayı devam etmekte olan bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak veya kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak" hükümleri yer almaktadır.

Her iki Yönetmeliğe göre de alkol kullanımının polislik mesleğine girmeye engel oluşturan bir diğer yönü alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmaktır.

Bekçiler bakımından ise bekçiliğe alım şartları 7245 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu ile Çarşı ve Mahalle Bekçiliğine Giriş Sınavı Yönetmeliğinde düzenlenmiştir. Kanunun 3. maddesinde çarşı ve mahalle bekçisi olarak istihdam edileceklerde; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde sayılan genel şartlar ile İçişleri Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenen eğitim, yaş, sağlık ve fiziki yeterlilik gibi özel şartlar aranacağı hükme bağlanmıştır. 657 sayılı Kanunun 48. maddesinde kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl ve üzeri mahkumiyet memurluğa engel olmakla birlikte Yönetmelik ağır hapis veya altı aydan fazla hapis cezasını bekçi olarak atanmaya engel kabul etmiştir. Mahkumiyet koşulu dışında polisliğe girişte olduğu gibi alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmak da bekçi olmaya engeldir. Yönetmelik ile getirilen ilave şartların 7245 sayılı Kanunda verilen yetkinin dışına çıktığı, bu yönüyle Yönetmelik hükmünün, dayanağı olan Kanuna aykırı olduğunu değerlendirmekteyiz.

Görüleceği üzere, alkollü araç kullanma sebebiyle adli para cezasına mahkum olmak hem polisliğe hem de bekçiliğe atanmaya engel teşkil etmemektedir. Şayet bu suç sebebiyle bir yıl ve üzerinde mahkumiyet alınmış olsaydı hükmün açıklanması geri bırakılmış olsa bile bu durum polisliğe atanmaya engel teşkil edecekti. Aynı suç bakımından 6 ve üzeri hapis cezası bekçi olmaya engel teşkil edecek, ancak hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilirse bekçi olunabilecektir.

Diğer taraftan, 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanununa göre emniyet teşkilatına atanmada güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının birlikte yapılması gerekmekte olup, kişinin adli sicil kaydı ile kişi hakkındaki kesinleşmiş mahkeme kararları, kamu davasının açılmasının ertelenmesine ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin kararlar ve kişi hakkında devam eden veya sonuçlanmış olan soruşturma ve ya da kovuşturma kapsamındaki olgular güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kapsamında tespit edilecektir. Bu şekilde elde edilen ve yorum içermeyen olgusal veriler, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapmakla görevli birimlerce ilgili kurum ve kuruluş bünyesinde kurulan Değerlendirme Komisyonuna iletilecek, Değerlendirme Komisyonu kendisine iletilen verilere ilişkin nesnel ve gerekçeli değerlendirmelerini yazılı olarak atamaya yetkili amire sunacaktır.

Sonuç olarak, alkollü araç kullanımı sebebiyle adli para cezasına mahkum edilen kişi bakımından bu mahkumiyet bekçi veya polislik mesleğine atanmaya engel oluştumamakla birlikte, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yönüyle kurum Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilecek ve kişinin atanıp atanmayacağı hakkında nihai karar verilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber