'Telafide Ben de Varım' programında, öğretmenler resen görevlendirilebilir mi?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından salgın hastalık nedeniyle yüz yüze yapılamayan derslerin telafisi için yaz tatilinde yapılacak telafi programlarında öğretmenler resen görevlendirebilirler mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 14 Haziran 2021 11:00, Son Güncelleme : 14 Haziran 2021 11:15
'Telafide Ben de Varım' programında, öğretmenler resen görevlendirilebilir mi?

Milli Eğitim Bakanlığının 2023 Eğitim Vizyonu hedefleri doğrultusunda eğitimde fırsat adaletini sağlamak, okullar arasındaki başarı ve imkan farklılıklarını azaltmak, Covid-19 salgını sürecinde gerçekleştirilen seyreltilmiş, uzaktan eğitim faaliyetlerinin sona erdiği yaz tatili döneminde çocuklarımızın fiziksel, sosyal-duygusal ve akademik gelişimlerini bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif eğitim faaliyetleri ile desteklemek amacıyla "Telafide Ben de Varım" Programı hazırlanmıştır.

Okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim ve özel eğitim okullarımızda öğrenim gören çocuklarımız için 5 Temmuz - 31 Ağustos 2021 tarihleri arasında okul, ilçe ve il genelinde gerçekleştirilecek Program kapsamındaki bilimsel, sosyal, kültürel, sportif eğitim faaliyetleri ile etkinlikler planlanmış olup https://telafidebendevarim.meb.gov.tr adresinde yer almaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı "Telafide Ben De Varım" Programının Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslarına göre Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı Hizmetiçi Eğitim Yönetmeliği ve Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğine göre hazırlanmıştır.

Peki Milli Eğitim Bakanlığı tarafından salgın hastalık nedeniyle yüz yüze yapılamayan derslerin telafisi için yaz tatilinde yapılacak telafi programlarında öğretmenler resen görevlendirebilirler mi?

Görevlendirebilir. Çünkü; 17 Nisan 2020 tarih ve 31102 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7243 sayılı yükseköğretim kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanununun 24. maddesiyle 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa 50 nci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 50/A maddesi eklenmiştir.

"IX - Öğretmenlerin izin ve tatilleri:
MADDE 50/A - Öğretmenler, yaz tatili içinde aralıksız iki ay izinlidirler. Ancak bu iki aylık izin sürelerine dokunulmadan kalan tatil zamanlarında yönetmelikle belirlenecek meslekle ilgili çalışmalara katılmakla yükümlüdürler.
Rehberlik öğretmenleri tercih danışmanlığı, alan ve ders seçimi, öğrenci tanılama sürecine bağlı olarak yapılacak çalışmalarda ihtiyaç duyulması halinde izin ve tatil dönemlerinde de görevlendirilebilir. Bu durumda rehberlik öğretmenlerinin izinleri bir aydan az olamaz.
İlçe, il veya ülke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları gibi nedenlerle eğitim ve öğretim faaliyetinin iki haftadan fazla süreyle yapılamaması halinde uygulanacak telafi programlarının ders yılı içerisinde tamamlanamadığı durumlarda yaz tatilinde yapılacak eğitim ve öğretim faaliyetleri nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığınca öğretmenlerin izinleri kısaltılabilir. Bu durumda öğretmenlerin izinleri bir aydan az olamaz.
Kendilerine ikinci görev olarak okul/kurum yöneticiliği verilenler ve yüz yüze eğitim yapılmayan eğitim kurumlarında görevli öğretmenler ile Bakanlık merkez teşkilatı ve il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinde görevlendirilen (yöneticilik dahil) öğretmenler yıllık izinlerini 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 102 nci maddesi ve 103 üncü maddesinin birinci fıkrası hükümlerine göre kullanır. Okul müdürleriyle müdür yardımcıları tatil aylarında okul işlerini ayarlamak ve düzenlemek şartı ile, sıra ile izinlerini kullanırlar."

Bu kanun hükmüne göre; Milli Eğitim Bakanlığı; ilçe, il veya ülke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları gibi nedenlerle eğitim ve öğretim faaliyetinin iki haftadan fazla süreyle yapılamaması halinde uygulanacak telafi programları düzenleyebilmektedir.

Fakat hazırlanan telafi programında, Öğretmen görevlendirilmelerinde gönüllülüğün esas olduğu belertilmiştir.

Şöyle ki;

Milli Eğitim Bakanlığı "Telafide Ben De Varım" Programının Uygulanmasına İlişkin Usul Ve Esaslarının "Eğitim Faaliyeti Çalışma Esasları" başlıklı 9. maddesi 2. fıkrasındaki; "(2) "Telafide Ben de Varım" Programı gönüllülük esasına göre; öğrenciler, öğretmenler ve velilere yönelik eğitim faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere planlanır." hükümlerine göre öğretmen görevlendirilmelerinde gönüllülük esastır.

Öğretmenler söz konusu maddenin 8. fıkrasındaki; "(8) Öğretmenler MEBBİS şifreleri ile sisteme giriş yaparak görev yaptıkları okul/ilçe/il programlarında tanımlanan eğitim faaliyetleri için görev talebinde bulunabilir." hükümlerine göre kendileri eğitim faaliyetleri için görev talebinde bulunacaklardır.

Öğretmenler söz konusu maddenin 11. fıkrasındaki; "(11) Eğitim faaliyetlerine katılmak isteyen öğretmenler, MEBBİS Hizmetiçi Modülü üzerinden başvuru yapabileceklerdir." hükümlerine göre kendileri hizmetiçi eğitim faaliyetleri için görev talebinde bulunacaklardır.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber