İlk ve Ortaöğrenimdeki Fazladan Öğrenime Bir Kademe

657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin (A) bendinin 6 fıkrasının (b) alt bendinde önemli bir hüküm bulunmaktadır. Bu hükme göre; ortaokul ve dengi ile lise ve dengi okulların normal öğrenim süresinden fazla olması halinde, fazladan okunan başarılı her yıla bir kademe verilmektedir. Ancak, 1997 -1998 öğretim yılından itibaren ortaokullar ilkokul ile birleştirilerek ilköğretime dönüştürülmüş, orta öğretimin de normal öğretim süresi 2005-2006 eğitim yılından itibaren 4 yıla çıkartılmıştır. Peki bu yeni durum karşısında ne yapılacaktır?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Ocak 2008 00:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ZİYARETÇİMİZİN SORUSU

Kadrolu müzik öğretmeni olarak 2 yıl önce atandım. Ortaokul da Anadolu lisesinin orta kısmında bir yıl hazırlık okudum. Mezun olduktan sonra güzel sanatlar lisesini kazandım. Fark dersleri bulunduğu için (müzik sanat dersleri) Güzel sanatlar lisesinde tekrar hazırlık sınıfı okudum. Aynen haftalık 24 saat İngilizce ve sanat dersleri vardı. Benim sorum bu durumda 2 kademe alabilirliyim?

KANUN METNİ NE DİYOR

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36 ncı maddesinin (A) bendinin 6 fıkrasının (b) alt bendinde "b) Ortaokul ve dengi, lise ve dengi okulların, normal öğrenim süresinden fazla olması halinde, başarılı her öğrenim yılı için bir kademe ilerlemesi uygulanır. Bunlardan teknik öğretim okulları mezunlarına, meslekleri ile ilgili görevlerde çalışmaları halinde ayrıca bir kademe ilerlemesi daha verilir." hükmü yer almaktadır.

İLKÖĞRETİM VE ORTAÖĞRETİM

222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu 1997 yılında değişmiştir. Bu Kanunun 9. maddesi şu şekildedir: "İlköğretim kurumları sekiz yıllık okullardan oluşur. Bu okullarda kesintisiz eğitim yapılır ve bitirenlere ilköğretim diploması verilir"

İlköğretim bu düzenleme ile birlikte, 1997 yılında 8 yıla çıkartılmış olup Ortaokul ve dengi eğitim kaldırılmıştır. Öğrenciler, 1997 -1998 öğretim yılından itibaren ilköğretim diploması ile mezun olmaya başlamışlardır.

Ortaöğretimde normal öğretim süresi 2005-2006 eğitim yılından itibaren 4 yıla çıkartılmıştır.

AÇIKLAMALAR

1- 657'deki madde metni ortaokuldan bahsetmektedir. Ortaokul ibaresi 222 sayılı Kanunda yapılan değişilik ile tarihe karışmıştır. 1997-1998 öğretim yılından itibaren ilköğretim diploması verilmektedir. Bu bağlamda madde metninin "ortaokul ve dengi" ifadeleri bugün itibariyle artık bir anlam ifade etmemektedir.

2- Orta öğretimde normal öğretim süresi 2005-2006 eğitim yılından itibaren 4 yıla çıkartılmıştır. Bu değişiklik sorasında ortaöğrenimdeki pek çok hazırlık sınıfı kapatılmıştır. Hali hazırdaki durumda sadece 5 yıl ve daha fazla öğrenim görülmesi halinde, madde metninde geçen "lise ve dengi okulların" ibaresi kapsamına girilebilecektir.

3- Bu maddenin uygulamasına ilişkin olarak, 06.03.1985 tarih ve 94 seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde açıklama yapılmıştır.

Normal öğrenim süresinden fazla okunan sürelere ilişkin haberi okumak için buraya , benzer bir diğer soru için şuraya ve "emsal nedir intibak nasıl yapılır" başlıklı haberimizi okumanızı öneriyoruz.

4- Soruya cevap verecek olursak; Kişinin durumu eğer yukarıdaki yeni düzenlemelere kapsamında değilse, kişi hakkında, ortaokuldaki fazladan bir yıllık öğrenim için bir kademe, lisedeki fazladan bir yıllık öğrenim için de bir kademe uygulanarak toplamda iki kademe uygulanmasında bir yanlışlık olmayacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber