Okul öncesi öğretmenleri mesleki eğitime yönetici olarak atanabilir mi?

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Ve Görevlendirme Yönetmeliğine göre okul öncesi öğretmenlerinin bünyesinde ana sınıfı açılan bir ortaöğretim kurumuna (mesleki eğitim) okul öncesi öğretmeni olarak atanması mümkünken, bu hak yönetici görevlendirme duyurularıyla kullandırılmamaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 29 Haziran 2021 09:00, Son Güncelleme : 29 Haziran 2021 08:36
Okul öncesi öğretmenleri mesleki eğitime yönetici olarak atanabilir mi?

Okul Öncesi Öğretmenleri; Bağımsız Anaokulları, bünyesinde anasınıfı bulunan ilkokullar ve ortaokullar ile bünyesinde ana sınıfı açılan bir ortaöğretim kurumuna (mesleki eğitim) okul öncesi öğretmeni olarak atanmakta ve görevini yerine getirmektedir.

Yönetici atamaya gelince, Okul Öncesi Öğretmenleri; bağımsız anaokulları, bünyesinde anasınıfı bulunan ilkokullar ve ortaokullara yönetici olarak atanabilmektedirler.

Şu an MEB 2021 yılı İlk Defa Yönetici Görevlendirme başvuruları başladı fakat Okul Öncesi Öğretmenleri; Bağımsız Anaokulları, bünyesinde anasınıfı bulunan ilkokullar ve ortaokullara yöneticilik başvuruş yapabiliyor iken bünyesinde ana sınıfı açılan bir ortaöğretim kurumuna (mesleki eğitim) başvuru yapamıyorlar.

O zaman biz şu soruyu soralım; Bünyesinde ana sınıfı açılan bir ortaöğretim kurumuna (mesleki eğitim) Okul Öncesi Öğretmenleri yönetici olarak atanabilir mi?

Cevabı bulabilmek için öncelikle ilgili yönetmelik olan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Ve Görevlendirme Yönetmeliğine bakalım;

Yönetmeliğin "Yönetici olarak görevlendirileceklerde aranacak genel şartlar" başlıklı 5. maddesi (d) fıkrasında; "d) Görevlendirileceği eğitim kurumu ile aynı türdeki eğitim kurumlarından birine öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak ve görevlendirileceği eğitim kurumu ile aynı türdeki eğitim kurumlarından birinde aylık karşılığında okutabileceği ders bulunmak." şartı bulunmaktır.

Dolayısıyla bir okula yönetici olarak atanabilmek için okula öğretmen olarak atanma şartlarını taşımak gerekmektedir.

Bir okul öncesi öğretmeni de; bağımsız Anaokulları, bünyesinde anasınıfı bulunan ilkokullar ve ortaokullar ile bünyesinde ana sınıfı açılan bir ortaöğretim kurumuna (mesleki eğitim) okul öncesi öğretmeni olarak atanmaktadır.

Dolayısıyla Okul Öncesi Öğretmenlerinin hem hukuk açısında hem de yasal yönden, bünyesinde ana sınıfı açılan bir ortaöğretim kurumuna (mesleki eğitim) Okul Öncesi Öğretmenleri yönetici olarak atanması mümkündür.

Fakat; 2019 Yılı Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Duyurusunun "C- YENİDEN VE İLK DEFA GÖREVLENDİRMELERDE DİKKATE ALINACAK DİĞER HUSUSLAR" başlıklı bölümünde örneklerle açıklamalar bulunmaktadır.

İşte o açıklamalar;

"3-Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde, "Görevlendirileceği eğitim kurumu ile aynı türdeki eğitim kuramlarından birine öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak ve görevlendirileceği eğitim kurumu ile aynı türdeki eğitim kuramlarından birinde aylık karşılığında okutabileceği ders bulunmak." hükmüne yer verilmiştir. Görevlendirmeler bu hüküm esas alınarak yapılacağından, başvurular da buna göre yapılacaktır.

Örnek 1- Bir ortaöğretim kurumu bünyesinde açılan anasınıfına ataması yapılan okul öncesi öğretmeninin her ne kadar bu eğitim kurumuna öğretmen olarak ataması yapılabiliyor ise de okul öncesi öğretmeni alanı itibarıyla ortaöğretim kurumuna öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmadığından bu eğitim kurumuna yönetici olarak da görevlendirilemeyecektir.

Örnek 2- Elektrik Öğretmenliği/Eğitimi alanı bulunmayan ortaöğretim kurumları içinde yer alan mesleki ve teknik eğitim kuramlarına alanı Elektik Öğretmenliği/Eğitimi olan bir öğretmen emsali mesleki ve teknik eğitim kuramlarında bu alanın bulunduğu dikkate alınarak yönetici olarak görevlendirilebilecektir."

MEB 2021 yılı İlk Defa Yönetici Görevlendirme Başvuruları tercih ekranı bu açıklamalara göre ayarlandığından şu an Okul Öncesi Öğretmenleri; Bağımsız Anaokulları, bünyesinde anasınıfı bulunan ilkokullar ve ortaokullara yöneticilik başvuruş yapabiliyor iken bünyesinde ana sınıfı açılan bir ortaöğretim kurumuna (mesleki eğitim) başvuru yapamıyorlar.

Bakanlık yukarıda verdiği örnekte "her ne kadar bu eğitim kurumuna öğretmen olarak ataması yapılabiliyor ise de okul öncesi öğretmeni alanı itibarıyla ortaöğretim kurumuna öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmadığından" ifadesini talihsizce kullanmıştır. Cümleye başlar iken atanabiliyor demiş sonrasında atanabilecek nitelikte olmadığından diyerek görüş beyan etmiştir.

Şimdi MEB şu soruya cevap vermelidir. Bünyesinde ana sınıfı açılan bir ortaöğretim kurumuna (mesleki eğitim) Okul Öncesi Öğretmeni atanmıyor mu? Atanmıyorsa bu okullardaki ana sınıf öğrencilerini kim okutuyor?

MEB yukarıdaki şu an geçerli olmayan duyurusunda "okul öncesi öğretmeninin her ne kadar bu eğitim kurumuna öğretmen olarak ataması yapılabil yor ise de" cümlesiyle hukuksuzluk yaptığını da itiraf etmektedir. Bir mevzuat açıklama cümlesi "her ne kadar" ifadesiyle başlıyorsa o cümle hukuksuzdur.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber