MTA'daki rüşvet operasyonunun ayrıntıları

Haber Giriş : 28 Şubat 2008 08:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Madencilikteki yolsuzluklar Sülün Osman'ı aratmıyor. MTA'da bir mühendis, maden işine gireceklere, her yerde bulunabilen haritaları gizli diye pazarladı ve milyonlarca YTL'lik vurgun yaptı.

MTA ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ndeki yolsuzluklar için başlatılan Kazı operasyonu, ilginç bir vurgun öyküsünü ortaya çıkarttı. MTA'da bir süre görev yapan mühendis E.G.'nin bazı haritaları ve raporları 'gizli' ve 'önemli' gibi pazarlayarak milyonlarca YTL'lik vurgun yaptığı belirlendi.

Müfettişler bile şaşırdı

Boğaz Köprüsü'nü satmasıyla ünlenen Sülün Osman'ın icraatlarını aratmayan vurgun öyküsü, operasyonu yapan müfettişleri de şaşırttı. MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer, harita ve raporların 'açıkgöz' birileri tarafından pazarlandığını söyleyerek "Bu iş tam Sülün Osmanlık" dedi.

***

Madenin 'Sülün Osman'ı

MTA ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen 'Kazı' operasyonunun altından ünlü dolandırıcı Sülün Osman'ı aratmayacak bir vurgun öyküsü çıktı....

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nce Maden Tetkik Arama (MTA) ile Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen Kazı operasyonunun altından, ünlü dolandırıcı 'Sülün Osman'ı aratmayacak bir sahtekarlık olayı çıktı. Operasyon kapsamında 6'sı kamu görevlisi 20 kişinin sorgusu sürüyor. Asıl hedef ise bir süre önce MTA'dan istifa eden mühendis E.G. ve kendisine yardım ettiği iddia edilen kişilerdi.

'Belgeler açıktır'

Akrabaları da madencilikle uğraşan E.G.'nin maden sektörüne yeni girmek isteyen kişilere, her yerde bulunabilen bazı haritaları ve raporları 'gizli' ve 'önemli' gibi pazarladığı belirlendi. MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer ise MTA'nın tüm harita ve raporlarının halka açık olduğunu söyledi.

Olcay AYDİLEK/TAKVİM


Köstebekler dinlemeye düştü

MTA ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ne yönelik ?Kazı' operasyonunda ?rüşvet' karşılığı ?bilgi' sızdıran Daire Başkanı ve 6 mühendis sorgulanıyor.

Maden Tetkik Arama (MTA) ile Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ne düzenlenen "Kazı" operasyonunda gözaltına alınan Daire Başkanı ile 6 maden mühendisinin rüşvet karşılığı maden şirketlerine "köstebeklik" yaptığı ileri sürüldü.

19 KİŞİ SORGUDA

Ankara Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Bürosu'nca sürdürülen soruşturmada gözaltına alınan MTA Maden Analizleri ve Teknolojileri Daire Başkanı Serdar K., aynı dairede görevli maden mühendisleri Nizamettin D., İlker İ., S.G., Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nde görevli mühendisler S.S. Ö.G. ve S.Ö. ile 12 maden şirketi sahibi ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 19 zanlı sorgulanıyor.

Serdar K. ile 6 maden mühendisinin yaptıkları etüt çalışmasında zengin maden yatakları tespit ettikleri sahalar konusunda maden şirketlerine "bilgi" sızdırdıkları ve bu yolla haksız kazanç elde ettikleri iddia ediliyor. Bazı maden şirketlerinin de içeriden aldıkları özel bilgiler sayesinde zengin rezerve sahip sahalarla ilgili Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nden maden arama ruhsatı çıkarttıkları öne sürüldü. Bazı maden mühendislerinin zengin rezerve sahip sahalarla ilgili yakın akrabalarının üzerine kurdukları şirketler adına arama ruhsatı çıkarttıkları ve daha sonra işletme ruhsatı aldıkları bu şirketleri maden işiyle uğraşan kişilere devrettikleri belirlendi.

Kamil ELİBOL/ANKARA

BUGÜN

'Gizli maden belgeleri yabancıya satıldı' kuşkusu

Arda AKIN/ANKARA

MTA'ya yönelik "Kazı" operasyonunu yürüten polis, Türkiye'nin maden rezervlerini gösteren "gizli" belgelerin, yabancı şirketlere satılıp satılmadığı araştırıyor.

Ankara organize polisinin MTA ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ne düzenlediği operasyonda dün beş işadamını daha gözaltına aldı. İlk gün gözaltına alınan 19 kişi arasında yer alan MTA Maden Analizleri ve Teknoloji Daire Başkanı Duran Serdar K., sorgusunda hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. Ruhsat işlemlerinin yasalara uygun yapıldığını söyleyen Duran Serdar K., hiçbir firmaya köstebeklik yapmadığını söyledi. 24 zanlı dün sabah saatlerinde Keçiören Adli Tıp Kurumu'nda sağlık muayenesinden geçirildi.

GİZLİ BELGELER: Operasyonda, maden rezervleri açısından çok gizli bazı bilgi, belge ve haritaların, kurum arşivinde yer alması gerekirken, işadamlarında yakalanması olaya başka bir boyut kazandırdı. Türkiye'nin maden rezervlerini gösteren belgelerin uluslararası şirketlere satılıp satılmadığı da araştırılıyor. Bürokratların akrabaları adına kurulan şirketlere verilen maden ruhsatlarından bazılarının Enver Ören'in sahibi olduğu İhlas Holding'e bağlı İhlas Madencilik'e satıldığı ileri sürüldü. Müfettişlerin yaptığı incelemelerde, 100'ün üzerinde maden sahasının ruhsatlandırılmasında yolsuzluk yapıldığı belirlendi.

AKRABA ŞİRKETLERİNE: Polisin belirlemelerine göre zanlılar, şöyle çalışıyordu: Değerli yeni maden sahası bulunduğunda, cevher oranı yüzde 40'ın altında gösterilerek, değerinin düşmesi sağlanıyor. Binlerce dönümlük maden sahasının işletme ruhsatı ardından küçük bir ücret karşılığı zanlıların yakınlarının üzerine kurulu olan Yerküre Madencilik şirketine tescil ediliyor. Daha sonra bu şirketler, işletme ruhsatını üçüncü şirketlere astronomik rakamlarla satıyor. Akraba şirketlerinin dışında, 6 anlaşmalı şirkete de menfaat karşılığı ruhsat verildiği ileri sürülüyor.

Hürriyet

MTA'da trilyonluk yolsuzluk

MTA'daki Kazı Operasyon'unda stratejik önemi bulunan maden sahalarıyla ilgili çok sayıda gizli bilgi, belge ve harita ele geçirildi. Mühendislerin trilyonluk yolsuzlukları nasıl yaptıkları da netleşiyor.

EVİN GÖKTAŞ / ANKARA

Maden Teknik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'ndeki yolsuzluk iddiaları ile ilgili başlatılan Kazı Operasyonu dün de devam etti. Operasyon kapsamında gözaltına alınan sanıkların sorgusu için dün mahkemeden 4 günlük ek süre alındı. Yakalanacağını öğrenince kayıplara karışan sanıkların yakalanmasına çalışılıyor. Gözaltı sayısının artması bekleniyor. Halen gözaltında 6'sı bürokrat 20 zanlı bulunuyor. Sorguları süren 20 zanlıdan başka 4 işadamı daha aranıyor.

MÜHENDİSLER BİLGİ SIZDIRDI

Ankara Cumhuriyet Başsavvılığı'nca yürütülen soruşturmada, 100'den fazla maden sahasının özel sektöre ruhsatlandırılmasında usulsüzlük tespit edildi. Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, MTA'daki yolsuzluğun büyük boyutlu olduğuna dikkat çekerken, ruhsatlandırılan maden sahalarına karşılık trilyonlarca lira rüşvet alındığını ifade ettiler.

Gözaltına alınan mühendislerin, maden işi yapan firmalara MTA'nın özellikle kömür madenlerinde yaptırdığı fizibilite çalışmaları sırasında hazırladıkları raporlarla ilgili bilgi verdikleri belirlendi. Mühendislerin, verdikleri bilgiler karşılığında firmalardan rüşvet alarak Hazine'yi zarara uğrattıkları saptandı. Mühendislerin, maden sahalarının değerini düşük göstererek 6 şirket ile kendi yakınları üzerine kurulu şirketlere menfaat sağladıkları ortaya çıktı.

GİZLİ BELGELER POLİSTE

Operasyon sırasında sanıkların ev ve işyerlerinde Türkiye'nin jeopolitik önemi açısından stratejik önemi bulunan maden sahalarıyla ilgili çok sayıda gizli bilgi, belge ve haritalar ele geçirildi.

5 GÖZALTI DAHA

Kazı Operasyonu kapsamında daha önce yakalanan 20 kişiye dün de 5 kişi eklendi. Ankara'da yakalanan 5 işadamından 2'si polisteki sorgularının ardından salıverildi, 3'ünün sorgusu sürüyor.

MAVİ HAT'A YASAK GELDİ

Bu arada, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Enerji Bakanlığı ve Botaş'taki yolsuzluklarla ilgili yürütülen Mavi Hat operasyonu ile ilgili haberlere yayın yasağı koydu. Yayın yasağının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi doğrultusunda, gazetelerde çıkan haberler üzerine verildiği öğrenildi.

Yolsuzluklar nasıl yapıldı?

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, maden alanlarındaki usulsüzlük üç ayrı yöntemle şöyle gerçekleştirildi:

Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nde görevli 2 mühendis, MTA Genel Müdürlüğü'nden 1 daire başkanı, 2 mühendis ve 2 teknisyen yeni maden sahası bulup kendi yakınları üzerine kurulu şirketlerin üzerine işletme ruhsatı çıkarttılar. Ardından bu şirketler, işletme ruhsatını üçüncü şirketlere belli bir kârla sattılar. Zanlılar, anlaşmalı oldukları 6 şirkete daha çıkar karşılığında ruhsat verdiler.

Yolsuzluk ikinci olarak, sahte rapor düzenleme yöntemiyle yapıldı. Zanlılar, devletin işletme olanağı bulunmayan maden sahalarında yüzde 40 oranından daha az miktarda cevher bulunduğu yönünde rapor hazırladı. Böylece maden alanları ya kapatıldı ya da değeri düşük gösterildi. Bu alanlar, trilyonlarca lira rüşvet ve çıkar karşılığında özel şirketlere ruhsatlandırıldı.

Maden ruhsatı alacak olan belli bir şirket ?eksik belge? gerekçesiyle oyalandırılırken, aynı maden sahası ile ilgili işletme ruhsatı başka bir şirkete verildi.

Yeni Şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber