TBMM'de bu hafta neler görüşülecek?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mart 2008 15:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal taraflarla anlaşılması durumunda, TBMM Genel Kurulu bu hafta Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik öngören tasarı görüşecek.

Alınan bilgiye göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; işveren ve işçi sendikaları ile tasarıda yapılacak değişiklikler üzerinde anlaşmaya varırsa, tasarının ''temel kanun'' olarak görüşülmesine 25 Mart Salı günü başlanacak. Meclis, 26 Mart Çarşamba ve 27 Mart Perşembe günleri de tasarının görüşmelerine devam edecek.

Bakanlık ile işçi ve işveren temsilcileri arasında anlaşmaya varılan konuların, Genel Kurulda verilecek önergelerle değiştirilmesi planlanıyor. Bu durumda, başta prim ödeme gün sayısı ve aylık bağlama oranlarının değiştirilmesine ilişkin bazı önergeler verilmesi bekleniyor.

-TASARININ GETİRDİKLERİ-

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunda Değişiklik öngören tasarıya göre, emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısı, her yılın aralık ayında açıklanan TÜFE ile o yılın GSYİH gelişme hızının yüzde 30'unun toplamına bir tam sayının ilave edilmesiyle bulunacak.

Aylık bağlama oranı, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi geçen toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için yüzde 2 olarak uygulanacak. Kanun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa devlet memuru olanlar, genel sağlık sigortası kapsamına alınacak. Sigortalılara, çocuğun yaşaması kaydıyla bir defaya mahsus asgari ücretin 3'te 1'i tutarında emzirme ödeneği verilecek. Gazetecilerin de aralarında bulunduğu bazı iş kollarında fiili hizmet zammı kaldırılacak.

Özel hastaneler, sağlık hizmeti bedelinin yüzde 20'sine kadar ilave ücret talep edebilecek. Devlet ve vakıf hastaneleri; otelcilik, öğretim üyeleri tarafından sunulan sağlık hizmeti ile istisnai sağlık hizmetleri için fark alabilecek. Hastaneler, fiyatlandırmaya esas olmak üzere sınıflandırabilecek. Çalışanlardan alınacak genel sağlık sigortası primlerine kademe getirilecek. Aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı, brüt asgari ücretin üçte birinden az olanların genel sağlık sigortası primleri, devlet tarafından ödenecek. Sigortalıların gelir, aylık ve ödenekleri, prim ve nafaka borçları dışında haciz edilemeyecek. Yeşil kart, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten 2 yıl sonra kaldırılacak.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte işe giren sigortalının emekli olması için aranan 7000 prim ödeme gün sayısı, her yıl 100 gün artırılacak. Bu süre, 2028 yılında 9000'e ulaşacak. İlk defa 2028 yılında işe girecek olan bir sigortalının emekliliğinde 9000 gün prim ödeme şartı aranacak. 2048 yılında kadın ve erkeklerde emeklilik yaşı 65'te eşitlenecek.

-ALTERNATİF ÇALIŞMA PROGRAMI-

Sosyal taraflar arasında anlaşma sağlanamaması durumunda ise TBMM Genel Kurulu, 25 Mart Salı günü görüşmeleri yarım kalan çevre ve çevre sorunları konusundaki araştırma önergelerini ele alacak.

Meclis, 26 Mart çarşamba günü de Toprak Koruma Kanununda değişiklik öngören kanun teklifi ile bazı yatırım ve hizmetlerin yap-işlet-devret yöntemiyle yapılmasına olanak sağlayan kanun tasarısını görüşecek.

Genel Kurulda 27 Mart Perşembe günü ise Türk Vatandaşlığı Kanunu Tasarısı ele alınacak.

Tasarıya göre, doğumla kazanılan Türk vatandaşlığı, soy bağı veya doğum yeri esasına göre kendiliğinden kazanılacak. Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı evli ana ve babadan doğan çocuk, Türk vatandaşı anne veya babadan evlilik içi veya dışı doğan çocuk, soy bağı kurulmasını sağlayan şartların yerine getirilmesi halinde Türk vatandaşlığını kazanabilecek.

Türkiye'de doğan, yabancı ana ve babasından dolayı doğumla herhangi bir ülkenin vatandaşlığını kazanamayan çocuk, doğumdan itibaren Türk vatandaşı olacak. Türkiye'de bulunmuş çocuk, aksi sabit olmadıkça Türkiye'de doğmuş sayılacak.

-YENİDEN VATANDAŞLIK-

Türk vatandaşlığı kaybettirilenler, Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığını kaybedenler, Türkiye'de 3 yıl ikamet etmek şartıyla Türk vatandaşlığını yeniden kazanabilecek.

Türk vatandaşlığını kazanma talebinde bulunan bir yabancı, başvuru için aranan ikamet süresi içinde toplam 6 ayı geçmemek üzere Türkiye dışında bulunabilecek. Türkiye dışında geçirilen süreler, ikamet süreleri içinde değerlendirilecek.

Bir Türk vatandaşı ile evlenmek, doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmayacak. Ayrıca, askerlik yapmamak vatandaşlıktan çıkartılma nedeni sayılamayacak.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu 27 Mart Perşembe günü Tapu Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarısıyı ele alacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber