MEB, özel eğitim kurumu açmayı kolaylaştırdı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Mart 2010 17:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Müfettişler Derneği Başkanı Doğan Ceylan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Özel Öğretim Kurumları Standartlar yönergesinde yapılan değişiklikle özel öğretim kurumu açmayı kolaylaştırdığını açıkladı.

İlköğretim Müfettişi Ceylan, özellikle şehirlerde gerekli büyüklükte oyun bahçesine sahip bina bulunamamasının okul açmayı zorlaştırdığını hatırlatarak, "Yönergede yapılan değişiklikle her öğrenci için istenen en az 2 metrekare bahçe alanı 1,5 metrekareye düşürüldü. Ayrıca okul olacak binanın zemin-bahçe katının yüzde 50'si de oyun bahçesi kapsamına alındı. Bu değişiklikle bahçe yetersizliği nedeniyle okul olarak açılamayan binaların açılması artık mümkün." dedi.

Yönerge değişikliğinde kurumlarda bulunması zorunlu bazı bölümlerin de kriter dışına çıkartıldığını aktaran Ceylan şu bilgileri verdi: "Örneğin, okul öncesi eğitim kurumlarında rehber öğretmen-psikolog odası ve yemek odası şartı kaldırıldı. Özel ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarından kapalı spor salonu ve sağlık odası şartı kaldırıldı. Müdür yardımcısı odası öğrenci kontenjanı 250'den fazla olan okullarda istenirken artık 400'den fazla olan okullarda istenmeye başlandı. Yönergede kurumların birçok bölümüne ilişkin standartlarda da değişiklikler yapıldı. Müdür ve müdür yardımcısı odalarının alanı en az 12 metrekareden 10 metrekareye düşürüldü. Derslik ve diğer ders yapılan bölümlerdeki pencere alanı taban alanının yüzde 12'sinden az olamaz şartı yüzde 10'a düşürüldü."

Ceylan'ın verdiği bilgiye göre yönergedeki diğer değişiklikleri de şöyle: "Oyun etkinlik odası (anasınıfı) (ilköğretim okulu) en az 20 metrekareden 15 metrekareye düşürüldü. Kapalı beden eğitimi salonu alanı en az 100 metrekareden 80 metrekareye düşürüldü. Öğrenci başına düşen kullanım alanı en az eskisi 2 metrekareden 1,7 metrekareye indirildi. Kütüphane alanı en az 72 metrekareden 50 metrekareye düşürüldü. Teneffüshane, öğrenci sayısına göre verilen standartlar kaldırıldı. Resim dersliği her öğrenci için kullanım alanı 2 metrekareden 1,7 metrekareye indirildi. Merdivenlere ait ölçüler kaldırıldı. Derslik kapıları daha önce derslik kapılarının 90 santimetre olması standardı varken şimdi 20 öğrenciye kadar kontenjanlı sınıflarda 80 cm, fazlasında 90 cm. standardı getirildi. Ayrıca Özel eğitim okullarında bireysel eğitim odası en az 70, grup eğitim odaları ile derslik ve diğer ders yapılan bölümlerin kapısı en az 80 santimetre olması standardı getirilerek şartlar kolaylaştırıldı. Koridor genişliğine ilişkin standart düşürüldü. Koridora bir sınıf kapısı açılıyorsa genişliği en az 2 metreden 1,75 metreye, koridora açılan sınıf kapısı birden fazla ise genişliği en az 2,50 metreden 2,25 metreye, iki taraflı sınıf kapısı açılan koridorlarda genişlik 3 metreden en az 2,75 metreye düşürüldü."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber