Ağır ceza hakiminin tahliye tarifesi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 31 Mayıs 2010 15:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi üye hâkimi H.A. hakkında,yolsuzluktan tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Orhan Tıraşoğlu'nu 70 bin dolar rüşvetle tahliye ettiği suçlamasıyla iddianame hazırlandı.

Orhan Yurtsever'in haberi

18 yıla kadar hapsi istenen H. A. "son soruşturma" izni verilmesi halinde Yargıtay'da yargılanacak.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Eker'in hazırladığı iddianameye göre, Belediye Başkanı Orhan Tıraşoğlu ile birlikte tutuklanan ve 6 ay sonra tahliye olan Belediye Meclisi 1. Başkanı M.Ç., hemen harekete geçti.

M.Ç., Başkan Tıraşoğlu'nun tahliyesi için şüphelilerden İbrahim Y.'den yardım istedi. Bu süreçte özel izinle girdiği cezaevinde Tıraşoğlu ile 7-8 kez görüşen İbrahim Y., Mehmet K. aracılığıyla yargılamayı yapan Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi üye hâkimi H.A. ile tanıştı. İbrahim Y.'nin Tıraşoğlu'nun tahliyesi için 100 bin dolar verilebileceği teklifini kabul eden hâkim H.A., savcının da "görülmesi" gerektiğini söyledi.

Yapılan pazarlıkla hâkim H.A.'ya 70 bin dolar verildi. Orhan Tıraşoğlu, 9 Nisan 2004'teki duruşmada, savcının tutukluluğunun devamı yönünde görüş bildirmesine rağmen, hâkim H.A. ve mahkeme başkanının oylarıyla tahliye oldu. Diğer üye hâkim, karara muhalif kaldı.

'SON SORUŞTURMA İZNİ'

İhbar üzerine soruşturma başlatan sacılık, müfettiş raporları ile iddia ve tanık beyanlarını değerlendirdikten sonra; üye hâkim H.A.'nın rüşvet alarak tahliye kararı verdiği kanaatine vardı.

Hazırlanan iddianamede, Tıraşoğlu'nun rüşvet vermek suçundan 4 yıldan 12 yıla kadar; rüşvete aracılık ettiği öne sürülen İbrahim Y. ve Mehmet K.'nin de 2 yıldan 6 yıla kadar hapsi istendi.

Rüşvet almak suçundan 5 yıldan 18 yıla kadar hapsi istenilen hakim H.A. hakkında da, Hâkimler ve Savcılar Yasası'nın ilgili maddesine göre son soruşturma açılmasına karar verilmesi istendi.

Dosya en yakın ağır ceza mahkemesine gönderildi. Mahkemenin son soruşturma izni vermesi halinde H.A. Yargıtay'da yargılanacak.

Üzerini aratmadan uçağa binmişti

Ağır ceza hâkimi H.A., daha önce de Diyarbakır Havalimanı'nda polislerin üstünü aramasına izin vermemesi nedeniyle gündeme gelmişti. 2008 ekim ayında havalimanında x-ray cihazından geçtikten sonra üzerini aratmayan hâkim H.A., polislerle tartışmıştı. H.A. üzerini aratmadan uçağa binerken, görevli polisler durumu kaptan pilota bildirmiş, pilot da tüm yolcuları indirmişti. Yolcuların tepki göstermesi üzerine H.A. üzerinin aranmasını kabul etmişti. Bakırköy'den tayin olan H.A. halen başka bir ilde mesleğine devam ediyor.

Konut ve plaka yolsuzluğundan 68 yıl

Karadenizli işadamı Orhan Tıraşoğlu, 1994'te adı Beylikdüzü olarak değiştirilen Kavaklı beldesine ANAP'tan belediye başkanı seçildi. 1999'da yeniden Beylikdüzü Belediye Başkanlığı'na seçilen Tıraşoğlu, 2002'de kırmızı ticari C plaka ve konut yolsuzluğu iddiaları ile suçlandı.

900 dairesi olduğu iddia edilen Tıraşoğlu ile birlikte kardeşi Erol Tıraşoğlu ve Jandarma Komutanı Mustafa Şimşek'in de aralarında bulunduğu 14 kişi tutuklandı.

İstanbul Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Tıraşoğlu'na 41 yıl 8 aydan 68 yıla kadar ağır hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Dosya görevsizlik kararıyla gönderildiği Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi'nden yine görevsizlik kararıyla iade edilince davaya bu mahkemede devam ediliyor. 2004'te tahliye olan Tıraşoğlu, aynı yıl yapılan yerel seçimler için CHP'den başvuruda bulundu ancak kabul edilmedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber