HakSen: TÜİK'e göre memur gecekonduda asgari ücretli sokakta yaşaması gerek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Temmuz 2010 16:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Ayhan Çivi, Türkiye İstatistik Kurumu'nun hesaplamalarını eleştirdi. 'Buna göre memur gecekonduda asgari ücretli sokakta yaşaması gerek' dedi

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAKSEN) Genel Başkanı Ayhan Çivi, ''Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri baz alınarak yapılan hesaplamaya göre memurların gecekonduda, asgari ücretlinin de sokakta yaşaması gerektiğini'' savundu.

Konfederasyondan yapılan yazılı açıklamada, TÜİK tarafından, Haziran ayı verilerine göre yayımlanan Tüketici Fiyat Endeksine (TÜFE) göre, 7/1 dereceden maaş alan, eşi çalışmayan ve iki çocuklu bir memur maaşı ile asgari ücretli bir çalışanın maaşı esas alınarak ana aylık harcamalarının belirlendiği ifade edildi.

Açıklamada, TÜFE'ye göre tüketicinin aylık harcamalarının yüzde 16,83'ünü konut, yüzde 27,60'ını gıda, yüzde 13,90'ını ulaştırma, yüzde 2.48'ini eğitim, yüzde 2.55'ini sağlık giderlerinin oluşturduğu, diğer ana harcama kalemlerinde haberleşmenin yüzde 4.94, giyimin yüzde 7.30, ev eşyasının yüzde 6.78 yer tuttuğu kaydedildi.

Eşi çalışmayan, iki çocuklu, 7/1 derecede bir memurun 3 Temmuz 2010 tarihi itibariyle alacağı bin 398 lira maaşın ana harcama kalemlerine göre dağıtılması durumunda, aylık konut giderinin 235, gıda harcamalarının 386, eğitim giderlerinin 35, sağlık giderlerinin 36 lira olarak hesaplandığı belirtilen açıklamada, memur ailesinin elektrik, su, ısınma ve benzeri giderlerinin ise aylık 56 lira olması gerektiği ifade edildi.

Açıklamada, aynı oranlara göre 599 lira maaş alan bir asgari ücretlinin ise aylık 101 lira kira, 265 lira da gıda harcamasının olması gerektiği belirtildi.

HAKSEN Genel Başkanı Çivi, söz konusu araştırmayla ilgili şunları kaydetti:

''TÜİK'in hesabı ile vatandaşın gerçek hayattaki harcamaları arasında uçurumlar bulunmaktadır. Ankara'da 235 lira kira ödeyerek hangi evde oturabilirsiniz. 4 kişilik bir aile 386 lira ile bir ay boyunca nasıl karnını doyuracak?

TÜİK verileri baz alınarak yapılan hesaplamaya göre memurların gecekonduda, asgari ücretlinin de sokakta yaşaması gerekiyor.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber