Balyoz Davası reddi hakim talebi nedeniyle 6 Ocak'a ertelendi/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Aralık 2010 14:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- ''Balyoz Planı'' davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, reddihakim taleplerin reddine ilişkin İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesine yapılan itirazın sonucunun beklenmesine karar vererek, duruşmayı 6 Ocak 2011 tarihine erteledi.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde görülen davada söz alan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına'nın avukatı Hasan Fehmi Demir, bu kadar muvazzaf subay ve üst düzey komutanın bulunduğu davada sanıkların terör suçundan yargılandığını söyledi.

Demir, ''Burada garip bir durum ortaya çıkıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri terörist, terör örgütü de ordu sayılıyor. Askeriye ile ilgili bir sorun olduğunda Genelkurmay Başkanlığına sorulmuyor, en can alıcı konular İmralı ile görüşülüyor'' iddiasında bulundu.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş'ın Anayasa Mahkemesinde yargılanma talebinin reddedilmesine ilişkin görüşüne katılmadığını ifade eden Demir, işlenen suçun görev suçu olup olmadığının daha teminatlı bir mahkeme olan Anayasa Mahkemesinin takdirine bırakılmasını istediklerini söyledi.

Sanıklardan Faruk Oktay Memioğlu'nun avukatı da müvekkilinin kanser olduğunu belirterek, bağırsağından 60 santimetre kesildiğini, bu nedenle duruşmalara katılmasının zor olduğu, duruşmalardan vareste tutulması gerektiğini bildirdi.

Tutuklu sanık Albay Dursun Çiçek de mahkemeye duruşma aralarında yakınlarıyla görüşmek için başvurduklarını, bunun Silivri Cumhuriyet Savcılığına bildirmelerinin istendiğini ifade ederek, ''Burası bağımsız, tarafsız mahkeme ise bu kararları sizin vermeniz gerekir'' dedi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken ise duruşma aşamasındaki olayları yönetmekle görevli olduklarını belirterek, kişilerin cezaevinde yakınlarıyla görüşmelerinin cezaevi kolluk güçleri ve cezaevi savcılığının inisiyatifinde olduğunu söyledi.

Başkan Diken, daha sonra taleplere ilişkin aldıkları ara kararı açıkladı.

Diken, 3 üye hakiminreddine ilişkin yapılan talebin İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesince reddedildiğini anımsatarak, bu karara da İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesine başvurularak itiraz edildiğini söyledi.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinin bu yöndeki başvuruyu karara bağlanmasının beklenmesine hükmettiklerini ifade eden Başkan Diken, bu nedenle duruşmanın 6 Ocak 2011 tarihine bırakıldığını bildirdi.


- ''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 196 sanıklı davanın ikinci duruşması başladı.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, Özden Örnek, Genelkurmay Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Başkanı Koramiral Kadir Sağdıç, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütcü, Mehmet Otuzbiroğlu, Milli Savunma Bakanlığı tarafından açığa alınan Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, İçişleri Bakanlığı tarafından açığa alınan Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davasının tutuklu sanığı Albay Dursun Çiçek, ''Ergenekon'' davalarında tutuklu olarak yargılanan Mehmet Fikri Karadağ ve Cengiz Köylü'nün de aralarında bulunduğu 180 sanık katıldı.

Ergin Saygun, başka suçtan tutuklu olan Cemal Temizöz ve Lütfü Sancar'ın da aralarında bulunduğu 16 sanık ise duruşmaya gelmedi.

Hakim Ömer Diken'in başkanlık yaptığı mahkeme heyetinde, üye hakimler Davut Bedir, Murat Üründü ve Ali Efendi Peksak yer aldı. Duruşmada, iddia makamını özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş temsil etti.

Başkan Ömer Diken, Lütfi Sancar'ın avukatı tarafından müvekkiline ilişkin İzmir Foça'da Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı hastanenin kulak, burun, boğaz polikliniğinden alınan sağlık raporunun mahkemeye sunulduğunu belirtti.

Duruşma, bugünkü celseye katılan bazı sanıkların kimlik tespitiyle devam ediyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 196 sanık arasında Genelkurmay Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Başkanı Koramiral Kadir Sağdıç, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Tuğamiral Mehmet Fatih Ilgar, Korgeneral Yurdaer Olcan, Tümgeneraller Abdullah Dalay, İhsan Balabanlı, Ali Semih Çetin, eski Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütcü, emekli Korgeneral Engin Alan ve Albay Dursun Çiçek ile Milli Savunma Bakanlığı tarafından açığa alınan Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu ile İçişleri Bakanlığı tarafından açığa alınan Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu da yer alıyor.

İddianamede, tüm tutuksuz sanıkların 15 ile 20 yıl arasında hapis cezası öngören ve ''Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs'' suçunu düzenleyen eski TCK'nın 147 ve 61. maddeleri gereğince cezalandırılmaları isteniyor.


BALYOZ'DA ANAYASA MAHKEMESİ TALEBİNE RET İSTEĞİ

İSTANBUL - ''Balyoz Planı'' davasında iddia makamı görevini üstlenen İstanbul Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş, sanıklar arasında olan eski kuvvet komutanlarının Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesinde yargılanması yönündeki taleplerin reddini istedi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada söz alan sanıklardan emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatı Celal Ülgen, iddianame yazılırken 11 numaralı CD'ye dayandırıldığını belirtti.

Zaman açısından da önemli bir çelişki olduğunu ifade eden Ülgen, belgelerin bu CD'nin üretildiği tarihte ya da bir gün önce gerçekleştiğini ileri sürdü.

Ülgen, ''Örneğin fişleme yapma emri veren doküman ile fişleme yapılmış olduğunu gösteren doküman aynı günde ve aynı saatte üretilmiş. Bunu gizlemek için karıştırmak için birileri bu pazılı bulmacayı önümüze koymuşlar. Bu nedenle iddianame okunurken iddiaların hangi klasörlerdeki kanıtlara dayandığının belirtilmesini talep etmekteyiz'' dedi.

Ülgen, 48 kişinin seminere katılanlar ve ''Balyoz Görev Ek A''sında ismi yazıldığı için, 43 kişinin salt ''Görev Ek A''da ismi geçtiği için, 51 kişinin ''Suga?çalışma grupları'' listesinden, 17 kişinin ''kilit görevlere atanacak kişiler'' listesinden, 3 kişinin ''Oraj'', 32 kişinin de ''operasyon timleri'' listesinden sanık olarak iddianameye aktarıldığını öne sürdü.

Sanık avukatlarından Hatice Özgün Duman da özel yetkili mahkemenin görevsizlik kararı vererek, dosyanın normal ağır ceza mahkemenine gönderilmesini istedi.

Sanıklardan Levent Erkek'in avukatı Yılmaz Yazıcıoğlu da duruşma salonunun Silivri Cezaevi'nde olmasını eleştirerek, ''Burada savaş suçluları yargılamıyoruz'' diye konuştu.

İddianamenin çarpık ve hukuki dayanaktan yoksun olduğunu savunan Yazıcıoğlu, iddianamenin hepsinin okunmasını talep etti.

Duruşmada söz alan bazı avukatlar da reddihakim talebinde bulundukları üye hakimlerin duruşma salonunda yer almalarının doğru olmadığını ifade ederek, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesine itiraz haklarının olduğunu, bu yönde bir karar verilmediği için duruşmanın geri bırakılmasını istediler.

Duruşmada, müdahillik talebinde bulunan Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği Genel Başkanı Rıdvan Kaya ve avukatı Necip Kibar ile yine müdahil olmak isteyen yazar Abdurrahman Dilipak'ın avukatı da hazır bulundu.

Sanıklardan Çetin Doğan ise CD'lerle ilgili olarak TÜBİTAK raporunda ''kötü niyetli kişiler tarafından eski tarihli CD'lerin hazırlanabileceği''nin belirtildiğini ifade etti.

Doğan, 102 kişi hakkında yakalama kararının çıkarıldığını anımsatarak, dosyaya ilişkin askeri bilirkişi raporunun 1 ayda hazırlandığını, bu raporun gündeme getirilerek okunmasını istedi.

Bu arada, duruşmayı izleyenler arasında Çetin Doğan'ın kızı Pınar Doğan ve damadı Dani Rodrik de yer aldı.

-SAVCILIK GÖRÜŞÜ-

Taleplerin ardından görüşünü açıklayan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş, yetkisizlik taleplerinin reddedilmesini isteyerek, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) terörle mücadele suçlarını düzenleyen maddeleri gereğince bu suçların özel yetkili mahkemelerin kapsamına girdiğini söyledi.

Kuvvet komutanlarının Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesinde yargılanmasına yönelik talepleri de değerlendiren Savcı Kırbaş, bu kişilerin eski TCK'nın 147. maddesine muhalefet ettikleri gerekçesiyle yargılandıklarını söyledi.

Kırbaş, bu kişilere isnat edilen suçların Anayasa Mahkemesinin görevi kapsamında değerlendirilmeyeceğinden bu yöndeki talebin reddine karar verilmesini istedi.

Bazı avukatların askeri bilirkişi isteminin de kabul edilmemesini talep eden Savcı Kırbaş, dosyadaki ''devlet sırrı'' olan bilgi ve belgelerin ayrılarak, bunların dışındakilerin sanık ve avukatlarına istenmesi halinde verilmesini mütalaa etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber