Bilimsel Teknik takip bomba şifresini çözdü/ Video

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 14 Ocak 2012 07:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kanlı plana teknik bozgun. Emniyet, şüpheli Metin İ.'nin cebine bir erkekten gelen 'Aşkım Bilim Teknik getir' mesajının peşine düştü. Aynı telefona gelen harf ve rakamlardan oluşan mesaj incelemeye alındı. Bilim Teknik dergisindeki bir yazıyı kullanarak PKK'lıların oluşturduğu şifre, polisi Başakşehir stadı yakınındaki bölgeye götürdü. Sonuç: Yaklaşık 7 kilo patlayıcı ele geçti

Devrim TOSUNOĞLU

İstanbul terör polisinden ödüllük bir operasyon... Uludure'de 34 kişinin ölmesini bahane ederek kaos çıkarmayı hedefleyen PKK'nın planını polis, inanılması güç bir yöntemle engelledi. Hollywood'un ünlü polisiye filmlerini aratmayan operasyon şöyle gelişti: İstanbul istihbarat ve terör polisi Kapalıçarşı'da bir çocuk giyim mağazasında çalışan Metin İ.'yi teknik ve fiziki takibe aldı. Şüphelinin cep telefonuna geçtiğimiz günlerde bir erkeğe ait telefondan gelen 'Aşkım gelirken Bilim Teknik getir' mesajı polisi şüphelendirdi.

Teknik takip daha da sıkılaştırıldı. Bu mesajdan üç gün sonra gelen ikinci mesaj şüpheleri artırdı. Anlamsız bazı harfler ve rakamları polis masaya yatırdı. Deneyimli terör uzmanları bir önceki mesajla ikincisini birleştirince bunun bir şifre olduğunu tespit etti. İlk mesaja göre geçen şifre Bilim ve Teknik dergisinin Ocak sayısında gizliydi. Dergiyi didik didik inceleyen uzmanlar gerçeğe ulaştı. PKK'lılar derginin 26. sayfasındaki Van depremiyle ilgili yazıyı kendilerine malzeme yapmıştı.

İkinci mesajdaki rakamlar sayfaları işaret ederken, harflerin de paragrafları gösterdiği tespit edildi. Çözülen ve hızla birleştirilen şifrelere göre kroki çizildi. Krokinin gösterdiği yer Başakşehir'de Olimpiyat Stadı'na 700 metre uzaklıktaki ağaçlık bir alandı.

PARMAK İZİ ARANDI

Polis dün sabah ilk olarak 26 yaşındaki 'Botan' kod adlı Metin İ.'yi gözaltına aldı. Gözaltına alınan Metin İ.'nin cep telefonuna el konuldu ve şifreli mesajlar bulundu. Sorguya alınan Metin İ. ilk ifadesinde mesajların kendisine 'yanlışlıkla' gönderildiğini söyledi.

PATLAMADAN BULUNDU

Bu sırada krokinin gösterdiği yerde kazı çalışmasına başlayan polis, çöp poşetleri içinde toplam 22 parça halinde 5 kilo 600 gram A4 plastik patlayıcı ile birlikte, 1 kilo 300 gram yönlendiricili fabrikasyon patlayıcı ve 2 fünye bulundu. Bulunan malzemeler üzerinde olay yeri inceleme ekiplerince parmak izi ve diğer delil arama işlemleri yapıldı. Patlayıcılar incelenmek üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Başbakan Erdoğan'ın cuma namazını dün olay yeri yakınındaki Tunahan Camii'nde kılması dikkat çekti.

Van depremi yazısını malzeme yapmışlar

PKK, Bilim Teknik dergisinin ocak sayısında 26. sayfada yer alan Van depremi üzerine bilimsel bir yazıyı şifre malzemesi yaptı. Ancak terör polisi titiz çalışmasıyla bombanın gizlendiği yeri deşifre etti. Başakşehir Stadı yakınlarında toprağa gömülen 6 kilo 900 gram C 4 patlayıcı dün yapılan aramalarla ortaya çıkarıldı.

ÇEŞME İLE BAĞLANTILI

İSTANBUL'DA bulunan patlayıcı, dikkatlerin İzmir'e çevrilmesine neden oldu. İzmir- Çeşme Otoyolu'nda da 3 hafta önce 29 ayrı küçük pakette toprağa 5 kilo 900 gram A4 plastik patlayıcı ele geçirildiği ortaya çıktı. İki patlayıcının bağlantısı da araştırılıyor.

ÇAPKIN: DEHŞETLİ BİR PATLAYICI

KONUYLA ilgili açıklama yapan İstanbul Valisi Hüseyin Avnu Mutlu, 'Olimpiyat stadyumu çevresinde, izlediğimiz bir istihbaratın sonucunda ele geçirilen bir bomba düzeneği var. Bununla ilgili elimizde bir kişi var' dedi. Ele geçirilen kişinin terör örgütü mensubu olduğunu söyleyen Mutlu, 'Hedefleri konusunda istihbaratımız ciddi çalışmayı sürdürüyor' şeklinde konuştu. İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da, 'Dehşetli bir patlayıcı, önemli bir patlayıcı, plastik bir patlayıcı, şimdiye kadar olanların hepsinden daha önemli' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber