En hızlı ikinci ekonomi olduk/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Nisan 2012 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin 2011 karnesi dünyayı kıskandırdı. Yüzde 8.5'le Çin'den sonra en hızlı büyüyen Türkiye'nin GSYH'si 772.3 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Kişi başına gelir de 10.444 dolar oldu.

Avrupa'da borç krizinin tavan yaptığı, dünya ekonomisinde küresel krizin etkilerinin devam ettiği 2011 yılında Türkiye, büyüme rekoru kırdı. 2011'in tamamında yüzde 8.5 büyüyen Türkiye, Çin'den sonra dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi oldu. Çin geçen yılı yüzde 9.2 büyümeyle kapatarak ilk sırada yer almıştı. OVP'de de büyüme yüzde 7.5 olarak belirlenmişti. Türkiye ekonomisinin 2011 karnesi belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2011 yılında, Türkiye'nin dolar cinsinden gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) 772 milyar 298 milyon dolar olduğunu açıkladı. Cari fiyatlarla yüzde 17.8 artan GSYH hem dolar bazında hem de TL bazında Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine çıktı. Ekonomi yıllık bazda yüksek bir büyüme gösterirken, son çeyrekteki yavaşlama dikkat çekti. 9 çeyrektir kesintisiz büyüyen Türkiye ekonomisi 2011'in son çeyreğinde de yüzde 5.2 büyüdü. Bu da 2012'de yumuşak iniş hedefleyen ekonomi yönetiminin elini güçlendirdi.

Daralan sektör bulunmuyor

Türkiye'de geçen yıl kişi başına milli gelir, 10 bin 444 dolarla (17 bin 510 lira) kriz öncesindeki seviyenin de üzerine çıktı. 2010 yılında, kişi başına düşen milli gelir 10 bin 79 dolar düzeyindeydi. Kişi başına milli gelir küresel kriz öncesi 2008 yılında 10 bin 440 dolar olarak belirlenmişti. Öte yandan geçen yıl daralma gösteren sektör olmadı. 2011'de sektörel bazda sabit fiyatlarla en yüksek büyüme hızı yüzde 13.4 ile dolaylı ölçülen mali aracılık hizmetlerinde kaydedildi. Bu sektörü, yüzde 11.4 ile toptan ve perakende ticaret, yüzde 11.2 ile inşaat, yüzde 10.8 ile ulaştırma, depolama ve haberleşme, yüzde 10.4 ile vergi sübvansiyon, yüzde 9.6 ile mali aracı kuruluşların faaliyetleri izledi. 2011'de imalat sanayi yüzde 9.4, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri yüzde 9.3, elektrik, gaz buhar ve sıcak su üretimi ve dağıtımı sektörü yüzde 8.8 büyüdü. EKONOMİ SERVİSİ

Erdoğan: Temel sır güven ve istikrar

Türkiye'nin büyüme rakamları ile dünyada rekor kıran ülkeler arasına girdiğini belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Türki-ye'nin geçen yıl Çin'den sonra en fazla büyüyen ülke olduğuna dikkat çekti. Erdoğan ?Büyümenin temel sırrı ne? Biri güven, diğeri de istikrardır. İşte biz bunu tesis ettik. Yerli ve uluslararası tüm sermaye rahatlıkla bu ülkede yatırımını yapabiliyor. Bu, daha da iyi olacak. Bunları yeterli bulmuyoruz, yatırımlar daha da fazlasıyla artacak? dedi. Başbakan Erdoğan, AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı tarafından düzenlenen ?Mutlu Aileler Mutlu Şehirler Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, büyüme rakamlarını şöyle değerlendirdi:

?2002 yılında hükümeti devraldığımızda GSYH 230 milyar dolardı. Şu anda GSYH'yi 2002'ye göre üç kattan fazla artırmış olduk. Kişi başına milli gelirimiz de 2002 yılında 3 bin 492 dolardı. Bu bugün 10 bin 444 dolara ulaştı. Bunun da şöyle bir güzel özelliği var, birileri nüfuslarını düşürerek ?benim kişi başına düşen milli gelirim arttı' der. Bizim nüfusumuz azalmadı, tam aksine hem nüfusumuz arttı hem de kişi başına milli gelirimiz de görüldüğü gibi arttı. Başarı bu. Başarı diğerinde olduğu gibi ters orantılı değil, doğru orantılı olacak. O da çıkacak, o da çıkacak. Biz bunu başardık. Nüfusumuz 75 milyona ulaştı. İnşallah daha da artacak. Artmasını istiyoruz. En az 3 çocuk sahibi olacağız. Bütün çocuk-larımıza bunu tavsiye edeceğiz. Hiç korkmayın. Her doğan rızkı ile beraber geliyor.?

EKONOMİ YÖNETİMİ

2012'de yüzde 4 hedefi geçilir

BABACAN: GIPTA EDİLEN BİR RAKAM

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ?Türkiye ekonomisinin Avrupa'nın bu kadar zor bir döneminde, dünyanın zor bir döneminde ortaya koyduğu büyük bir başarıdır. Bu büyüme performansı özellikle Avrupa'dan bakıldığında hem hayretle karşılanan hem de gıpta edilen bir rakam'' değerlendirmesinde bulundu.

ÇAĞLAYAN: BU YIL BÜYÜME YÜZDE 5 CİVARINDA OLUR

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, CNBC-e'de katıldığı programda şunları söyledi: ?Bu yıl OVP'deki öngörümüz yüzde 4 ancak, büyüme yüzde 5 civarında olacaktır.?

ŞİMŞEK: YUMUŞAK İNİŞ DENGELİ SÜRÜYOR

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ?Ekonomideki yumuşak iniş, hedeflerimiz doğrultusunda dengeli şekilde sürüyor. Büyümedeki sağlıklı yapının bu yıl da etkisini sürdürmesini ve büyümenin yüzde 4 olmasını bekliyoruz? dedi.

ERGÜN: YÜZDE 4'Ü YAKALARIZ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yüzde 4 hedefinin yakalanabileceğini belirtti.

SANAYİCİ DE MEMNUN

MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan: Türkiye, 2011'de de güçlü büyümesini sürdürülebilir kılarak, bir kez daha dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasına girmeyi başardı. Dünyadan ayrışmış bir ekonomi olarak, şimdi doğal büyüme hızımızda bir süre yola devam edip, yeniden hızlanmak için gerekli stratejik reformları yapmaya devam etmeliyiz.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: Yüzde 8.5 büyüme rakamı son derece çarpıcı bir başarıyı ortaya koyuyor. Yeni çıkacak yatırım teşvikleri ile ihracata dayalı büyüme sayesinde Türkiye 2023 hedeflerine çok daha yakın olacaktır.

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük: 2010'daki büyümenin üzerine, 2011'de de yüzde 8.5'lik büyüme, önemli bir başarı.

Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci: Bu rakamlarla 2012'ye daha umutla bakıyoruz

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber