Altı ticarethane üstü cami devri kapanıyor

Altı ticarethane olan camilere yüksek merdivenlerle çıkılmasının yaşlı ve engelli vatandaşlar için büyük sorun oluşturması, Samsun İl Müftülüğü'nü harekete geçirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Ekim 2012 11:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cami altlarının çay ocağı, bakkal, market veya iş yerlerine ayrılmaması için müftülük, yeni inşa edilecek camilerin düz tabanlı yapılması kararı aldı. Samsun İl Müftüsü Yrd. Doç.Dr. Hayrettin Öztürk, alt iş yeri üstü cami konseptine kesinlikle izin vermeyeceklerini söyledi.

Cami altlarında iş yeri olup olmayacağı tartışmaları, zaman zaman kamuoyu gündemini meşgul ediyor. Kimileri cami yaşatma derneklerine ekonomik katkı sağladığı gerekçesiyle iş yeri bulunmasını, kimileri de ibadethane altında ticarethanenin yanış olacağı görüşünü savunuyor. Sosyal paylaşım sitelerinde tartışılan konusu en son nisan ayında CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes'in nisan ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle yönelttiği 'Hangi milletvekillerinin cami altlarında iş yerleri var. AKP döneminde cami alanlarından ne kadarı rezidans, akaryakıt istasyonu ve özel hastane gibi iş yeri olarak imara açıldı?' sorusuyla gündeme gelmişti. Ancak tüm tartışmalara rağmen cami altları iş yerlerine ayrılmaya devam ediyor. Camiye gidebilmek için en büyük sıkıntıyı ise başta bedensel engelliler ve yaşlılar olmak üzere yine vatandaşlar çekiyor.

İl genelindeki camilerin fiziki şartlarını araştırarak, altları ticarethane olmasından dolayı bedensel engeli ve yaşlıların yüksek merdivenleri çıkamadığını tespit eden Samsun İl Müftülüğü, vatandaşları camilere rahat ve kolay ulaşabilmeleri için önemli bir karar aldı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Samsun İl Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, altı ticarethane üstü cami modasını yeni inşa edilecek camilerde kaldırdıkları açıkladı. Müminlerin camilere ulaşımındaki tüm engelleri kaldıracaklarını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Öztürk, 'Camilerimizi hızla düz taban haline getireceğiz. Yapımına yeni başlanan camilerimiz düztaban değilse inşaatına izin vermeyeceğiz. Bundan sonra yapılacak camilerde böyle bir olumsuzluğun yaşanmasını rıza göstermeyeceğiz. Hayırseverlerimizden düztaban cami yapmalarını öneriyoruz." dedi.

Tarihi camiler dahil Anadolu'nun her yerinde aynı sorunların yaşandığını vurgulayan Samsun İl Müftüsü Öztürk, "Tarihi camilerimizin büyük kısmında da maalesef durum aynı. Gelir elde edeceğiz diye altları çay ocakları, bakkal, market veya dükkanlara ayrılmış. Camiler ise merdivenli inşa edilmiş. Camilerin geliri böyle olmamalı, altında dükkan bulunmamalı. Camiler sade ve düz taban olmalı. Merdivenli olduğu zaman ne engelli vatandaşlarımız ne yaşlılar çıkabilir. Dolayısıyla öncelikle bu konuda bir adım atmamız gerekiyordu. Bundan sonra inşa edilecek ibadethanelerimizde bu duruma müsaade etmeyeceğiz." şeklinde konuştu.

Türkiye Sakatlar Derneği Samsun Şube Başkanı Mehmet Yılmaz ise kararı yerinde ve doğru bulduklarını belirterek, desteklediklerini kaydetti. Merdivenler sebebiyle koltuk değnekli üyelerinin camilere giriş çıkışlarda büyük sorun yaşadığını söyleyen Başkan Yılmaz, akülü araba veya tekerlekli sandalyeli üyelerinin ise hiç gidemediğini hatırlattı. Başkan Yılmaz, yeni inşa edilecek camilerin düz tabanlı yapılacak olmasının büyük bir sorunu çözeceğine inandıklarını da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber