Hükümetin Meclis performansı düştü, kritik yasalar beklemede

Haber Giriş : 10 Nisan 2006 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin Meclis' den kanun çıkarmadaki performansı geçen yıllara göre düştü. Genellikle yasama yılının en çok çalışılan yılın ilk aylarında, 2003-2004'e göre bu yıl yarı yarıya azalma oldu.

AKP hükümeti, kendisinin ilk yasama yılı olan 2003'ün ocak-mart döneminde 59 kanun çıkarırken bu sayı, 2004'te 73'e çıktı. 2005'te 47'ye gerileyen yasa sayısı, 2006'da ise 33'te kaldı. Yani 2004'ün ocak-şubat ve mart ayına göre bu yıl 40 yasa geride kalındı.

Son 3 yıldır bir ayda en fazla yasa 2004'ün ocak ayında çıkarıldı. Ocakta 49 yasanın TBMM'deki çalışmaları tamamlandı. En az yasa ise 2006'nın ocak ayında çıkarıldı. Kurban Bayramı ve kış şartlarının da etkisiyle ocakta ancak 4 yasanın çalışmaları tamamlandı. 2006'nın şubatında 15, martında da 14 yasanın çalışmaları bitirildi.

Alt komisyonlar çalışıyor

Son günlerde kamuoyu, IMF gibi uluslararası kuruluşların, banka ve şirketlerin merakla çıkmasını beklediği yasal düzenlemeler, uzun zamandır alt komisyon veya genel kurulda görüşülmeyi bekliyor. Geçmiş yıllarda yaklaşık 1-2 haftada alt komisyonda çalışmaları tamamlanan yasa tasarılarının bu dönemde "süre kısıtlaması" konulmadığı için uzadığı belirtildi. Geçen yıllarda özellikle bakanların yasal düzenlemelerin bir an önce yasalaşması talebi, bazı AKP milletvekillerinden de tepki görmüş ve "Ben hükümetin memuru değilim" diyenler çıkmıştı. Ama bu arada Teşvik Yasası, Bankacılık Yasası, Kredi Kartları Yasası gibi önemli yasalar da çıkarılmıştı.

Kamuoyu, IMF ve iş çevrelerinin beklediği yasa tasarılarının son durumları şöyle:

Mortgage Yasa Tasarısı: Dar gelirlilere uzun vade ve uygun faizle ev edindirmeyi amaçlayan tasarı üzerinde yaklaşık 1.5 yıl çalışıldı. 2005'in kasımında çıkarılacağı söylenmişti. 4 Ocak 2006'dan beri alt komisyonda.

Kurumlar Vergisi Tasarısı: En büyük özelliği 1 Ocak 2006'dan itibaren geçerli olmak üzere, yüzde 30'luk vergi oranının yüzde 20'ye indirilmesi. 2006 yılı başlamadan yasalaşması gerekiyordu. 28 Şubat'ta Plan ve Bütçe Komisyonu'nda geneli üzerinde görüşme yapıldıktan sonra, alt komisyona gönderildi. İlk geçici vergi beyan dönemi olan 10 Mayıs'a kadar çıkarılması bekleniyor.

Sosyal Güvenlik Reformu Tasarısı: Emeklilik yaşını yeniden düzenleyen tasarı, uzun zamandır Meclis gündeminde. 2005'te bir kez alt komisyonda çalışıldı, daha sonra haziranda görüşülmeye başlandı. Ama sivil toplum örgütleri ve CHP, tasarıya karşı çıktı. İlk maddesinin görüşülmesinin ardından, Meclis tatile girdi. Yeni dönemde ise tekrar alt komisyona gönderildi. IMF, tasarının 2005 haziranında çıkmasını bekliyordu ama tarih 15 Şubat 2006 olarak revize edildi. Geçen hafta Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri tamamlandı. Bu hafta genel kurulda görüşülmesi bekleniyor.

Elektrik Piyasası Kanunu Değişiklik Tasarısı: Elektrik dağıtımının özelleştirilmesi için çıkarılması gerekiyor. Alt komisyonda uzun zaman bekledi. Sonunda genel kurula gönderildi ama şubattan beri de orada bekliyor. Görüşüleceği sırada, önce Sayıştay'ın 2004 raporunun ele alınması kararlaştırılınca, yine belirsiz bir tarihe ertelendi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın takvimine göre mayısa kadar çıkması gerekiyor.

Türk Ticaret Kanunu Tasarısı: Anonim şirketlerde yönetim kurullarının on-line olarak elektronik ortamda yapılması olanağı gibi, birçok yenilik getiren ve 49 yıllık yasayı değiştiren tasarı, 1 Aralık 2005'te alt komisyona gönderildi. 1 Mart 2006'da bitirilmesi istenen tasarının çok yavaş ilerlediği ve temmuza kadar da yetişmeyeceği belirtiliyor.

Diğerleri: Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) yapısını değiştiren ve "kara para"yla mücadeleyi etkinleştirmeyi hedefleyen tasarı için 19 Ocak 2006'ta alt komisyon kuruldu ve hâlâ çalışıyor. Kamu denetçiliği tasarısı için 4 Ocak 2006'da kurulan alt komisyonla Sayıştay'ı etkinleştiren yasa teklifi de 2005 haziranından beri alt komisyonda bekliyor.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber