İçişleri Bakanlığından 'Nüfus Kütüğüne kayıt' genelgesi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Mayıs 2006 10:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, "Nüfus Kütüğüne Kaydedilmemiş Çocuklar" ile ilgili 81 İl Valiliği'ne, Jandarma Genel Komutanlığı'na, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ve Teftiş Kurulu Başkanlığı'na bir genelge yayınladı.

Bakan Aksu, genelgesinde, her Türk vatandaşının doğumdan itibaren nüfus kütüklerine kayıt edilmesinin, kamu düzeninin korunması bakımından zorunlu olduğunu vurgulayarak, vatandaşlarının zamanında nüfus kütüklerine kaydedilmemesinin, eğitim, güvenlik, vatandaşlık ve yabancılar hukuku açılarından önemli sorunlar ortaya çıkardığını kaydetti. Bakan Aksu, ilköğretim çağında bulunan tüm çocukların zorunlu olarak ilköğretimden yararlanmasının yasalarla ve uluslararası sözleşmelerle taahhüt altına alındığını hatırlatarak, "Halen ilköğretim çağına geldiği halde aile kütüğüne kaydedilmemiş çocukların bulunduğu bir gerçektir. 29 Nisan 2006 tarihinde yürürlüğe giren 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 18. maddesiyle 'Okul müdürleri, okula kayıt için başvuran çocuklardan nüfusa kayıtlı olmayanların beyana dayalı kimlikleriyle baba, ana, vasi veya kayyımlarının kimliklerini ve adreslerini o yerin nüfus müdürlüklerine bildirmekle görevlidir' hükmü öngörülmüştür" dedi.

Nüfus müdürlüklerinin, süresi içerisinde bildirilmemiş çocuklarının veya nüfusa tescil edilmemiş erginlerin varlığını haber aldıkları takdirde, ergenlerin kendilerini, çocuklarının veli, vasi veya kayyımlarını, bunların bulunmaması halinde, büyük ana, büyük baba veya kardeşlerini ya da çocukları yanlarında bulunduranları veya muhtarları beyana davet etmekle yetkili olduğunu kaydeden Aksu; ilgilerinde bu davet üzerine 30 gün içerisinde bildirim yapılmaması halinde, mülki idarenin göreceği lüzum üzerine kolluk kuvvetlerince bunların zorla getirilmesi için gereken işlemlerin yapılarak çocuğun aile kütüklerine tescilini sağlayacaklarını ifade etti.

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile süresinin içinde tescili özendirmek amacıyla doğum bildirimlerinden cüzdan bedeli ve adresi ilişkin çalışmalar sonuçlanıncaya kadar idari para cezasının alınmamasının öngörüldüğünü belirten Bakan Aksu, bu hususun nüfus müdürlüklerince görev sahaları içindeki bütün köy ve mahalle muhtarlıklarına duyurulacağını bildirdi. Bakan Aksu sözlerine şöyle devam etti:

"Doğum olayların süresi içerisinde tesciline yönelik alınan önlemlerin olumlu bir şekilde sonuç verebilmesi açısından, yukarıda belirtilen hususların üzerinde titizlikle durulması önem taşımaktadır. Bu nedenle vali ve kaymakamlarımızın yanında okul idareleriyle güvenlik makamlarının ve nüfus idareleri uygulamada gerekli titizliği gösterecekler, mülkiye müfettişlerince yapılacak denetimlerde ilgili idarelerce bu hususların yerine getirilip getirilmediği titizlikle incelenecek ve izlenecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber