İçme sularının denetimine yeni düzenleme

Kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ile yerel yönetimler bünyesinde faaliyet gösteren laboratuvarların, içme-kullanma sularında kontrol ve denetim izlemesi analiz yetkileri ile kaplıca sularında tüm analiz yetkileri 1 Mart 2016'da sona erecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ocak 2015 13:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İçme sularının denetimine yeni düzenleme

Kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ile yerel yönetimler bünyesinde faaliyet gösteren laboratuvarların, içme-kullanma sularında kontrol ve denetim izlemesi analiz yetkileri ile kaplıca sularında tüm analiz yetkileri 1 Mart 2016'da sona erecek.

Halk Sağlığı Laboratuvarları ve Yetkilendirilmiş Laboratuvarların Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Buna göre Türk Halk Sağlığı Kurumunca her ilde bir halk sağlığı laboratuvarı kurulacak. Ancak nüfus büyüklüğü, ulaşım durumu, coğrafi durum ve mevsimlere göre nüfus hareketliliği göz önünde bulundurularak, aynı il sınırları içinde birden fazla halk sağlığı laboratuvarı veya ek hizmet binası kurulmasına izin verilebilecek.

Halk sağlığı laboratuvarının kurulması için, klinik ve klinik dışı analizleri yapabilecek nitelikte asgari personel istihdam edilecek ve laboratuvarda iş yükünü karşılayacak yeterli ve uygun cihaz ve ekipman bulunacak.

Halk sağlığı laboratuvarı gerektiğinde 24 saat hizmet esasına göre çalışacak.

-Laboratuvarların görevleri

Halk sağlığı laboratuvarları, hizmet tipine göre belirtilen görevleri yapacak. Aile hekimliği hizmetleri ve birinci basamak tanı/tarama testleri kapsamında tanıya yardımcı test ve analizleri ile kan, idrar gibi vücut sıvıları ile diğer klinik örneklerde mikrobiyolojik ve biyokimyasal analizleri yapmakla görevli olacak.

Klinik ve klinik dışı örnekleri gerektiğinde kesin tanı için test bazında referans yetkili laboratuvara gönderecek laboratuvarlar, salgın veya olay araştırması amacıyla aktif vaka bulma çalışmaları dahil, Müdürlük tarafından ilde endemik, epidemik ve/veya halk sağlığı problemi olduğu belirlenen durumların araştırılmasına katılmak, salgın durumlarında olaya maruz kalmış birey, hayvan ve çevresel numunelerin toplama işleminde gerektiğinde Müdürlüğe yardımcı olmakla da sorumlu olacak.

Halk sağlığı laboratuvarı hizmetleri kapsamında ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip ederek araştırma geliştirme faaliyetlerinde bulunacak laboratuvarlar, yerel ve bölgesel ihtiyaçlar doğrultusunda tespit edilen analizleri de yapacak.

Yerleşim plan, fiziki şartlar, laboratuvar güvenliği, personelinin nitelikleri ve görevleri, denetim, yaptırımlara ilişkin esasların belirlendiği yönetmeliği göre laboratuvarda ulusal ve/veya uluslararası geçerliliği olan analiz metotları kullanılacak. Laboratuvar tarafından tanzim edilen analiz raporlarının gizliliği esas olacak.

-İçme sularının analizi

Su analiz sonuçlarının Kurumun Su Kalitesi Kontrol Sistemine girilmesi zorunlu tutulacak.

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce faaliyet gösteren halk sağlığı laboratuvarları ile yetkilendirilmiş laboratuvarlar, 1 Mart 2016'ya kadar yönetmelik hükümlerine uyum sağlayacak.

Kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ile yerel yönetimler bünyesinde faaliyet gösteren laboratuvarların, radyoaktivite hariç olmak üzere içme-kullanma sularında kontrol izlemesi ve denetim izlemesi analiz yetkileri ile kaplıca sularında tüm analiz yetkileri 1 Mart 2016'da sona erecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber