Öğrenci, açıkta kalma korkusuyla meslek yüksekokullarına koştu

Haber Giriş : 25 Ağustos 2006 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından açıklanan sonuçlara göre son yıllarda gündemden düşmeyen meslek yüksekokulları tercih patlaması yaşadı. MYO'ların kontenjanlarının yüzde 95'i doldu.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından önceki gün açıklanan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Yabancı Dil Sınavı (YDS) yerleştirme sonuçları, gözleri yeniden mesleki eğitime çevirdi. Meslek liseleri, bir yükseköğretim programına yerleşmede yüzde 62'ye varan başarı oranları ile Anadolu ve fen liselerini bile geride bırakırken meslek yüksekokulları (MYO) da tercihte talep patlaması yaşadı.

Öğrencilerden yeterince ilgi görmediği belirtilen MYO'lar da kontenjanlarının yüzde 95'ini doldurarak kontenjanlarının yüzde 12'si boş kalan 4 yıllık fakülteleri solladı.

Bir yükseköğretim programına yerleşen her 4 lise birincisinden biri de tercihini MYO'lardan yana kullandı.

Mesleki ve teknik liselerdeki eğitimin niteliği ile mezunlarına üniversite girişinde uygulanan katsayı tartışmaları sürerken bu okul mezunlarının yükseköğretim kurumuna yerleşmede yakaladığı başarı dikkatleri yeniden üzerlerine çekti.

Meslek liseleri tüm lise türleri içinde en yüksek başarıyı elde eden okullar oldu. ÖSS'de otelcilik ve turizm meslek liseleri yüzde 57.2 , ticaret meslek liseleri yüzde 53, sekreterlik meslek liseleri yüzde 57.6, teknik liseler yüzde 51.8, diğer meslek liseleri ise yüzde 62 başarı elde etti. Bu oran fen liselerinde yüzde 60.5, Anadolu liselerinde 52, yabancı dil ağırlıklı liselerde 44.4, özel liselerde 41.9, genel liselerde ise 27.9 oldu. Ek yerleştirme öncesi MYO'lar için ayrılan toplam 202 bin 27 kontenjanlık önlisans programlarının 191 bin 496'sı doldu.

Uzmanlara göre talep artışında, geçen yıl değiştirilen ÖSS sisteminin yanı sıra öğrencilerin açıkta kalma endişelerinin de etkisi oldu.

Soru tipinin değişmesiyle özellikle sayısal alanda zorlanan adaylar, başarı oranları düşünce daha garanti olan alanlara yöneldi. Bir programa yerleştirilen 4 bin 954 okul birincisinden bin 76'sının MYO'ları tercih ettiğini kaydeden uzmanlar, öğrencilerin fakülteler için mücadele etmek yerine, garantili önlisans programlarını tercih ettiğini belirtiyor. İlginin bir diğer nedeni de 2001'de çıkarılan kanunla meslek lisesi mezunlarına tanınan kendi alanlarındaki MYO'lara sınavsız geçiş imkânı. Uzmanlar söz konusu hakkın bu yıl daha çok kullanıldığını vurguluyor.

Fakülteler sıkıntıda

Özellikle sayısalda başarı elde etmenin zorlaştığını belirten Uğur Dershaneleri Rehberlik Birimi Başkanı Turgay Polat, "Bu nedenle başta meslek lisesi mezunları olmak üzere gençler daha az soru yanıtlayarak girebilecekleri önlisans programlarını tercih ediyor. MYO'lara önceki yıllara kıyasla büyük talep var" dedi.

4 yıllık fakültelerin kontenjanlarında ise ilk kez böyle bir açık yaşandığını kaydeden Polat, 4 yıllık programlarda en çok tercih edilen bölümlerin tekstil mühendisliği, endüstri mühendisliği, işletme ve ekonomi olduğunu, ziraat, jeofizik ve jeoloji mühendisliği gibi bölümlerin ise boş kaldığını söyledi. Polat, "Artık üniversite kurup fakülte açmak yerine meslek yüksekokulları kurulmalı. Spesifik eleman yetiştirecek okullara ihtiyaç varken fen-edebiyat fakültesi kurmak artık anlamlı değil" dedi.

Eğitim Reformu Girişimi Direktör Yardımcısı Batuhan Aydagül ise "Öğrenciler artık 'Üniversite olmazsa yüksekokul olsun' diyor. Ama önemli olan MYO'ların istenen kalitede eğitim verip veremeyeceği" diye konuştu.

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Yücel Yılmaz ise mesleki eğitimin gelişmesi için sadece devlet değil, vakıf üniversitelerinin de katkıda bulunması gerektiğini söyledi.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber