MHP tabanı AK Parti'yi istiyor

AK Parti'nin yaptırdığı son ankete göre, erken seçim durumunda 7 Haziran'da kaçan oyların büyük bölümünün partiye döneceği sanılıyor.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 10 Temmuz 2015 09:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MHP tabanı AK Parti'yi istiyor

Yücel Kayaoğlu ANKARA

AK Parti'nin, 7 Haziran seçimlerinden sonra yaptırdığı ankette yüzde 9'luk oy kaybının nedenlerini sorguladı, hem de koalisyon tercihleri konusunda vatandaşın nabzını tuttu.

8 bin kişi üzerinde yaptığı anket sonuçları kısaca söyle:

Erken seçim durumunda 7 Haziran'da kaçan oyların büyük bölümünün partiye döneceği sanılıyor.

Oy oranı yüzde 41'den yüzde 45.6'ya çıkması tahmin ediliyor. Çıkarılacak 280 milletvekili de tek başına hükümet demek... Bu artış, 'iki ikramiye' vaadiyle CHP'ye giden yüzde 2'lik emekli oyları, SP ve BBP'nin 'Milli ittifakına' kayan yüzde 1-1.5'luk oy ve sandığa gitmeyenlerin erken seçimde oy kullanacaklarını söylemeleri ile gelecek bir puandan kaynaklandığı tespiti yapıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sunulan anketin analizinde, ayrıca 'Kürt politikasının' değiştirilmesi ve çözüm sürecinin devam ettirilmesi ile AK Parti'den kaçan Kürt seçmenin bir bölümünün de yeniden partiye döneceği değerlendirmesi yapılıyor.

Anketlerde, HDP'nin yüzde 12-13 bandını koruduğu, CHP'nin oy oranının yüzde 23'e gerilediği ve yine MHP'nin oylarının düşme eğiliminde olduğu tespiti yapıldı.

HDP'ye giden oyların yüzde 16'sının 'Türk seçmenden' geldiği, bunların da tamamının Gezi parkı eylemcileri ve CHP seçmeninden oluştuğu ifade edildi.

AK Parti tabanı büyük oranda MHP ile hükümet kurulmasını isterken, MHP seçmeninin tercihi de AK Parti'den yana oldu. MHP seçmeninin yüzde 60'ı, CHP ve HDP seçmeninin ise yüzde 30'u AK Parti ile koalisyon kurulmasını istedi. CHP ve HDP seçmeni büyük oranda 'Dışarıdan MHP destekli CHP-HDP koalisyonu' kurulmasından yana görüş bildirdi.

Ankette toplam seçmen içinde erken seçim isteyenlerin oranı yüzde 40 çıkarken, AK Parti seçmeninin yüzde 70'i tercihini erken seçimden yana kullandı. Toplam seçmende koalisyon isteyenlerin oranı yüzde 60'a ulaşırken, AK Parti seçmeninin yüzde 25-30'luk bölümü koalisyondan yana görüş bildirdi. Erken seçim istemeyen yüzde 60'lık dilimde yer alanların büyük bölümü muhalefet cephesinin seçmeni.

AK Parti, oy kaybının nedenlerini de sorguladı. Ekonomik nedenlerin alt başlıklarında emeklilerin durumu, Merkez Bankası ile yapılan faiz tartışması ve doların artmasından duyulan 'ekonomik kriz' endişesi, taşeron çalışanların durumu dikkat çekti. Çözüm süreci konusunda frene basılmasının da oy kaybında etkili olduğu belirtiliyor. AK Parti'nin önceki seçimlerin aksine 'yapacaklarını' değil, 'yaptıklarını' anlatması, ve seçim kampanyası süresince kullanılan 'söylem' de oy kaybında etkili oldu.

Ankete katılanların yüzde 60'ı çözüm sürecinin devam etmesinden yana görüş bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber