Hastane müdürünün görevden alınmasına ilişkin Van İdare Mahkemesi kararı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Mart 2008 19:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
VAN
İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2007/3243
KARAR NO : 2007/2744

DAVACI : Şeref Deniz
VEKİLİ : Av. Orhan Hemedoglu, Özkol İş Merkezi 4/13 -VAN

DAVALI : Sağlık Bakanlığı - ANKARA

DAVANIN ÖZETİ :Davacının, .. Devlet Hastanesi Müdürü olarak görev yapmakta iken ... İli .. İlçesi Devlet Hastanesi Ayniyat Saymanı olarak atanmasına ilişkin 21.01.2003 gün ve 948 sayılı işlemin; hastane temizlik ihalesinin hizmetlerin aksamaması için süre uzatımına gidildiği, Devletin herhangi zarara uğratılmadığı, iş ve işlemlerde kurallara uyulmadığının gerçeği yansıtmadığı, soruşturma raporlarında belirtilen konularda art niyet ve kastın bulunmadığının açık olduğu, atamanın hukukî nedenin bulunmadığı, hakkındaki iddialardan dolayı suçlu bulunduğuna dair herhangi bir karar olmadığı ileri sürülerek iptali istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ : Davacı ve aynı kurumda görevli bir kısım personel hakkında yapılan inceleme raporunda getirilen görevinden alınma teklifine binaen dava konusu işlemin tesis edildiği, hukuka aykırılık bulunmadığı, kusurlu fiil ve halleri sebebiyle daha önceden de disiplin cezası ile tecziye edilmiş olunduğu belirtilerek davanın reddi savunulmuştur.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Van İdare Mahkemesi'nce Danıştay 5. Dairesi'nce verilen 10.07.2007 gün ve E:2004/4611, K:2007/4184 sayılı bozma kararına uyularak işin gereği görüşüldü.

Dava, davacının, ... Devlet Hastanesi Müdürü olarak görev yapmakta iken ... .. İlçesi Devlet Hastanesi Ayniyat Saymanı olarak atanmasına ilişkin 21.01-2003 gün ve 948 sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 76. maddesinin 1. fıkrasında: "Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68. maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler." hükmüne yer verilmiş; aynı maddenin 2. fıkrasında, memurların kendi istekleri ile, kazanılmış bak derecelerinin en çok üç derece altındaki kadrolara atanabilecekleri hükme bağlanmıştır.

Dosyanın incelenmesinden, davacı hakkında yürütülen inceleme sonucunda düzenlenen 04.11-2002 tarihli raporda saptanan fiillerinin niteliği dikkate alındığında, kamu yararı ve hizmet gerekleri gözetilmek suretiyle ilgilinin ... İlçesi Ayniyat Saymanlığı'na naklen atanması yolunda tesis edilen dava konusu işlemde 657 Sayılı Yasa'nın 76. maddesinin 1. fıkrasında yer alan hükme ve hukuka aykırılık bulunmamakta ise de; 1. dereceli kadroda 1. derecenin 1. kademesi kazanılmış hak aylık derecesiyle ... Devlet Hastanesi Müdürü olarak görev yapan davacının, isteği olmaksızın, kadro derecesinin ve aylık derecesinin altında bir görev olan 2. derece kadrolu ayniyat saymanlığı görevine atamasının yapılması suretiyle kadro derecesinin gözetilmediği anlaşılmış olup; anılan İşlemde bu yönüyle 657 sayılı Yasa'nın 76. maddesin in 2. fıkrasında yer alan hükme uyarlık bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle; dava konusu işlemin İPTALİNE, aşağıda dökümü yapılan 71,75 YTL yargılama gideri ve temyiz aşamasında davacı tarafından yapılan 49,75 YTL yargılama gideri ile kararın verildiği tarihte yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari-Ücret Tarifesi uyarınca belirlenen 325T00 YTL vekalet ücretinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, posta gideri avansından artan kısmın istemi halinde davacıya iadesine, kararın teblig tarihinden itibaren 30 gün içinde Danıştay'a temyiz yolu açık olmak üzere 28 .11.2007 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

BAŞKAN ÜYE ÜYE

İSHAK SAĞIR ORHAN ÇILDROĞLU RABİA ÖZTÜRK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber