İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Okuldaki döküm bölümü kapatılmadan önce gerekçeli rapor hazırlanması gerektiğine ilişkin Ankara 5. İd. Mah. kararı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Mayıs 2008 00:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.

ANKARA

5. İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2007 / 1498

YÜRÜTMENİN DURDURULMASINI

İSTEYEN( DAVACILAR ) : 1- Osman YILMAZ 2- Mustafa AKDENİZ

3- Sehlan ULUSOY 4- Halil SAYAN

İskenderun A.T.L. T.L. VE E.M.L. İSKENDERUN/HATAY

KARŞI TARAF ( DAVALI ) : Mill, Eğitim Bakanlığı - ANKARA

İSTEĞİN ÖZETİ : Davacıların öğretmen olarak görev yaptıkları İskenderun Endüstri Meslek Lisesi'nde Döküm Bölümü'nün kapatılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada yürütmenin durdurulması istenilmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Ankara 5. İdare Mahkemesi'nce gereği düşünüldü;

Dava,davacıların öğretmen olarak görev yaptıkları İskenderun Endüstri Meslek Lisesi'nde Döküm Bölümü'nün kapatılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 6. maddesinde; "Bu kanun kapsamında mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları ile işletmelerde yapılacak mesleki eğitimin planlanması, geliştirilmesi, değerlendirilmesi konularında karar almak ve valiliğe görüş ve tavsiyelerde bulunmak üzere illerde il mesleki eğitim kurulu kurulur.

İl mesleki eğitim kurulu. il milli eğitim müdürünün başkanlığında;

a ) Belediye başkanı veya temsilcisi ( büyük şehirlerde vali tarafından belirlenecek belediye başkanı veya temsilcisi ),

b ) İl sağlık müdürü veya temsilcisi,

c ) İl sanayi ve ticaret müdürü,

d ) Esnaf ve sanatkarlar odaları birliği başkanı veya temsilcisi ile mesleki eğitimin yapıldığı mesleklerle ilgili oda yöneticileri arasından esnaf ve sanatkarlar odaları birliğinden seçilecek üç üye,

e ) İl ticaret odası başkanı veya temsilcisi,

f ) İl sanayi odası başkanı veya temsilcisi,

g ) Sanayi ve ticaret odalarının ayrı ayrı kurulmadığı yerlerde, il sanayi ve ticaret odası başkanı veya temsilcisi,

h ) İlin, mesleki eğitimden sorumlu milli eğitim müdür yardımcısı,

i ) İlde faaliyet gösteren mesleki ve teknik eğitim okullarından ve kurumlarından birer yönetici,

j ) Kurulun sekreterya görevini yürüten okul müdürü,

k ) En fazla personeli temsil eden konfederasyonun o il için göstereceği işçi sendikaları temsilcisi,

l ) Defterdar veya temsilcisi,

m ) Türtiye İş Kurumu il müdürü veya temsilcisi,

n ) Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı sigorta müdürü veya temsilcisi,

o ) En fazla işvereni temsil eden konfederasyonun, o il için göstereceği işveren sendikaları temsilcisinden oluşur.

İl mesleki eğitim kurulu toplantılarına, gerekirse başkanın isteği üzerine ilgili kurum temsilcileri de davet edilir.

İl mesleki eğitim kurulu toplantı ve çalışma esasları yönetmelikle belirlenir.

İl mesleki eğitim kurulunun kararları valinin onayı ile uygulanır. Vali, gerekli gördüğü hallerde il mesleki eğitim kuruluna başkanlık eder hükmü bulunmaktadırr

Diğer yandan, 03.07.2002 tarih ve 24804 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği'nin "alan/dal açma ve kapama" başlıklı 23. maddesinde; "Merkezlerin bulunduğu yerde eğitim gereksinimi belirleme çalışmaları sonucunda, o merkez bünyesinde yeni alan/dalların açılmasıveya güncelliğini yitiren alan/dalların kapatılması için merkezin fiziki kapasitesi de dikkate alınarak merkez müdürlüğünce gerekçeli bir rapor hazırlanır ve en geç aralık ayı sonuna kadar milli eğitim müdürlüğüne gönderilir. Raporlar il mesleki eğitim kurulunda görüşülüri Açılması veya kapatılması yönünde karar alınan alan/dallara ilişkin öneriler, valilik görüşü ile birlikte en geç ocak ayının sonuna kadar merkezin bağlı bulunduğu birime gönderilir. Açma/kapama işlemi Bakanlık onayından sonra uygulanır..." hükmüne yer verilmiştir.

Dava dosyasının incelenmesinden, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Avrupa Birliği arasında imzalanarak yürürlüğe konulan Türkiye'de Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemlerinin Güçlendirilmesi Projesi ( MEGEP ) doğrultusunda Mesleki ve Teknik Okul ve Kurumlarının 42 alanına/194 dalına ait haftalık ders çizelgeleri ile modüler çerçeve öğretim programlarının 2006/2007 öğretim yılından itibaren tüm mesleki ve teknik orta öğretim okul ve kurumlarının 9. ve 10.; MEGEP kapsamında pilot uygulama yapılan okulların ise 9. 10. ve 11. sınıflarından başlamak ve kademeli olarak uygulanmak üzere Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından alınan karar doğrultusunda ülke ihtiyaçları ve valiliklerden gelen teklifler dikkate alınarak yeni açılacak okul ve alanlar ile kapatılacak bölümlerin tespit edildiği, bu doğrultuda Hatay ili, İskenderun Endüstri Meslek Lisesi'nde faaliyet gösteren Döküm Bölümü'nün de ilgili valilikten gelen teklif yönünde kapatılması üzerine bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmıştır.

Uyuşmazlık konusu olaya ilişkin olrak dosyadaki bilgi ve belgelerin birlikte değerlendirilmesinden, yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinde alan/dal açma ve kapatmada izlenecek usul açıkça belertilmiş olup, okul müdürlüğünce döküm bölümünün kapatılması teklif edilmeden önce, söz konusu bölgede sektörel ihtiyacin tespitine yönelik gerekçeli rapor hazırlanmadığı ve mevzuata uygun olarak oluşturulan il mesleki eğitim kurulunda görüşülmediği anlaşıldığından, belirtilen usule uygun tesis edilmeyen dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uyrlık bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle, açıkça hukuka aykırı olan ve uygulanması halinde giderilmesi güç zararlara sebebiyet vereceği anlaşılan dava konusu işlemin 2577 sayılı idari yargılama usulü kanununun 27. maddesi hükmü uyarınca yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere 14.03.2008 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

BAŞKAN ÜYE ÜYE

Emine AKTEPE İhsan YILMAZ Mirhan SARIİBRAHİM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber