Rehber öğretmenlere belletmenlik görevi verilmeyecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Mayıs 2008 18:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çorum İdare Mahkemesi kararında Rehber öğretmenlere belletmenlik görevi verilmesine dair işlemin yürürlüğü durdurulmuştu.

Ancak bu karara rağmen rehber öğretmene bir kez daha Şubat ayında belletmenlik görevi verilmişti. Göreve konu öğretmen yine dava açmış ve Çorum İdare Mahkemesi savunma alınmadan yürütmenin durdurulmasına karar verilmişti.

Davalı idarenin konuyla ilgili savunması sonucu çorum idare mahkemesi bu savunmayı inceledikten sonra yürütmeyi durdurma kararını oybirliği ile verdi

İşte karar;

T.C.

ÇORUM İDARE MAHKEMESİ

Esas No: 2008/90

Yürütmenin Durdurulmasını İsteyen (Davacı): Filiz Obuz Erdoğan

Vekili: Av. Abdulkadir Yıldız Gazi Cad. Işıl Apt. A Blok Kat: 6 Çorum

Karşı Taraf (Davalı): Çorum Valiliği - Çorum

İsteğin Özeti: Çorum Merkez Yatılı ilköğretim Bölge Okulu müdür vekili tarafından

25.01.2008 tarihinde onaylanan liste ile davacıya 15.02.2008, 22.02.2008 ve 29.02.2008 tarihlerinde kız yatakhanesinde belletmen olarak görev verilmesine ilişkin işlemin, Çorum İdare Mahkemesi'nin E. 2007/567 sayısına kayıtlı olarak açılan davada verilen yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararı etkisiz kılmak amacını taşıdığı gibi Milli Eğitim Bakanlığı ilköğretim Kurumları Yönetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları Yönetmeliği ve Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği'nin ilgili hükümlerine aykırı olduğu; Anayasa'nın ve 2577 sayılı Kanun'un ilgili hükümleri gereği davalı idarenin yargı kararlarına uymak zorunda olduğu ve bu konuda takdir yetkisinin bulunmadığı ileri sürülerek iptaline ve öncelikle yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi istenilmektedir.

Savunmanın Özeti: Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları Yönetmeliği'nde açıkça ifade edildiği üzere, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında öğretmenlik yapanlar arasından okul müdürünün önerisi, milli eğitim müdürünün uygun görmesi ve mülki amirin onayı ile belletici öğretmen görevlendirileceğinden ve davacının ilköğretim kurumunda öğretmenlik yapması ile görev yaptığı okulda belletici öğretmen olarak görevlendirilecek yeteri kadar personel olmaması sebebiyle kendisine görev verildiği; ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği ile Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Pansiyonları Yönetmeliği'nde ve Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği'nde rehber öğretmenlere belletmenlik görevi verilmeyeceğine dair bir hüküm bulunmadığı; ayrıca idari yargı kararlarının uygulanmaması gibi bir durumun söz konusu olmadığı ve davacının bu iddiasının belletmenlik görevi ile nöbet görevini karıştırmasından ileri geldiği; Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'nün 2007/91 numaralı Genelgesi'ne ve İlköğretim Genel Müdürlüğü'nün 27.6.2007 tarihli ve 11296 sayılı emirlerine göre okul pansiyonlarında rehber öğretmenlere belleticilik görevi verilebileceği ileri sürülerek davanın ve yürütmenin durdurulması talebinin reddine karar verilmesi gerektiği savunulmaktadır.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Çorum İdare Mahkemesi'nce dava konusu işin gereği görüşüldü:

Dava, Çorum Merkez Yatılı İlköğretim Bölge Okulu müdür vekili tarafından 25.01.2008 tarihinde onaylanan liste ile davacıya 15.02.2008, 22.02.2008 ve 29.02.2008 tarihlerinde kız yatakhanesinde belletmen olarak görev verilmesine ilişkin işlemin iptaline ve öncelikle yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi istemiyle açılmıştır.

Çorum İdare Mahkemesi'nin 2007/567 sayılı esasına kayıtlı olarak açılan davada, davacının Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 74. maddesinin 1. fıkrasında yer alan, "Yatılı öğrencilerin ders saatleri dışında eğitimleri ile ilgilenmek, öğrencilerin çalışma zamanı ve çalışma yerlerinde, etütlerde ders çalışmalarını sağlamak ve çalışmaları sırasında karşılaştıkları güçlüklerin çözümüne yardımcı olmak üzere, okulun sınıf öğretmenleri ile branş öğretmenleri veya ilköğretim ve orta öğretim kurumlarında öğretmenlik yapanlar arasından okul müdürünün önerisi, millî eğitim müdürünün uygun görmesi ve mülkî amirin onayı ile belletici öğretmenler görevlendirilir." hükmüne istinaden 2007?2008 eğitim öğretim yılında Çorum Merkez Yatılı İlköğretim Bölge Okulu Pansiyonu'nda belletmen olarak görevlendirilmesine ilişkin 21.9.2007 tarihli - 21900 sayılı Çorum Valiliği Milli Eğitim Müdürlüğü işlemi ile aynı işleme dair 20.9.2007 tarihli Valilik olurunun davacıya ilişkin kısmı 2008/269 sayılı ve 15.4.2008 tarihli kararla iptal edildiğinden, davacıya belletmen olarak görev verilmesine ilişkin dava konusu işlemin dayanağı kalmamıştır. Bu sebeple davacıya belletmen olarak görev verilmesi açıkça hukuka aykırıdır.

Belirtilen sebeple hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, kararın tebliğ tarihini izleyen yedi (7) gün içinde Kırıkkale Bölge İdare Mahkemesi nezdinde itiraz yolu açık olmak üzere 2577 sayılı Kanun'un 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın dava sonuçlanıncaya kadar dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına 01.5.2008 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Başkan Fatih TERZİ 33804

Üye Özkan ARTAR 94870

Üye İshak KARADAVUT 101092

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber