Emniyet, TL'ye geçişte vatandaşları suç organizasyonlarına karşı uyardı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Aralık 2008 11:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü, 2009 yılında YTL'den TL'ye geçilmesi dolayısıyla vatandaşları uyardı. Yeni yıl itibariyle hayata geçecek uygulama ile haksız kazanç temin etmek isteyen bilgisayar korsanları, interaktif banka ve kredi kartı dolandırıcıları gibi suç organizasyonlarının bu alandaki çalışmalarını tamamladıklarına dikkat çeken emniyet, bankacılık, kredi kartı ve kişisel verilerin üçüncü kişilerce elde edilmesine olanak sağlayan sistemler kurarak vatandaşları mağdur edecekleri bilgisine ulaştıklarını vurguladı.

Türkiye'de hukuksal ve ekonomik alanda yapılan reformlar sonucunda uygulamada büyük farklılıklarla karşılaşıldığı için organize suç örgütleri tarafından bu fırsat olarak değerlendiriliyor.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı, kamu ve özel sektör uygulamalarında, mevzuat değişikliklerinde ve kamuoyunda gündem haline gelen olaylar sonrasında suç tiplerinde artışlar yaşandığı ve vatandaşların mağdur edildiğini belirtti.

"Ülkemizde kanuni düzenlemelerle Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası'nın kullanılması, bankacılık ve diğer finansal işlemlerde Vergi Kimlik Numarası'nın kullanılması, banka hesaplarının sigorta kapsamına alınması, 5549 Sayılı 'Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun' maddelerinde yapılan düzenlemelerin akabinde haksız menfaat temin etmek isteyen kişilerin, çeşitli dolandırıcılık girişimlerinde bulunacakları öngörülmüş ve maalesef bu konuda haklı çıkılmıştır." diyen KOM Daire Başkanlığı, muhtemel dolandırıcılık konusunda kamuoyunu bilinçlendirmeye yönelik bazı uyarılarda bulundu.

Kullanıcıların e-posta ve internet adreslerine hiçbir suretle kişisel bilgilerin girmemesini isteyen KOM Daire Başkanlığı açıklamasında "Yeni yıl itibariyle hayata geçecek uygulama ile birlikte haksız kazanç temin etmek isteyen bilgisayar korsanları, interaktif banka ve kredi kartı dolandırıcıları gibi suç organizasyonlarının bu alandaki çalışmalarını tamamladıkları ve yoğun olarak bankacılık, kredi kartı ve kişisel verilerin 3. kişilerce elde edilmesine olanak sağlayan sistemler kurarak vatandaşlarımızı mağdur edecekleri, gerek kurumsal tecrübelerden gerekse elde edilen istihbari bilgilerden anlaşılmıştır. 2009 itibariyle 'YTL'den TL'ye geçiş aşamasında banka hesaplarında karışıklıkların yaşanmaması için lütfen bilgilerinizi güncelleyiniz veya '5549 Sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkındaki Kanun kapsamında bankamıza beyan etmiş olduğunuz adresinizi ve kişisel bilgilerinizi doğrulayınız' şeklinde sahte e-postaların hazırlanarak yüz binlerce, belki de milyonlarca bilgisayar kullanıcısına gönderilmesi ve hesap sahiplerinin bu güncellemeleri sahte siteler üzerinden yapmaları sağlanarak bütün kişisel ve finans bilgilerinin ele geçirilmesi planlanmaktadır." dedi.

EMNİYETİN DOLANDIRICILARA KARŞI YAPTIĞI UYARILAR

Banka veya kamu kurum ve kuruluşlarının logoları veya isimleri kullanılarak e-posta ile gönderilen mesajlara şüpheci yaklaşılmalıdır.

Ülkemizde faaliyet gösteren bankalar hiçbir suretle kişisel veya bankacılık bilgilerinizi e-posta aracılığı ile güncellemenizi talep etmemektedir.

Tarafınıza gelen e-postanın bankanızdan geldiğini düşünüyor ve e-posta içeriğinde değinilen haberlere veya işlemlere ulaşmak istiyorsanız, kesinlikle e-posta metninde geçen link (bağlantılara) tıklayarak bankanıza ait internet sitenize giriş yapmayın (Tıkladığınız adreste bankanızın ismi yer alsa bile arka planda başka sitelere yönlendiriliyor olabilirsiniz.)

Bütün bankacılık işlemlerinizde bankanıza ait internet adresini tarayıcınıza (Browser) elle yazarak giriş yapınız. Sık Kullanılanlar (Favorites) veya masaüstüne oluşturulan kısa yolları kesinlikle kullanmayınız.

Tanımadığınız kişilerden dosya alış verişi yapmayınız. Aldığınız dosyalar geri planda yürütülen işlemlerle sizin ekran görüntünüzü, klavye hareketlerinizi ve sistem üzerinde bulunan dosyalarda kayıtlı bilgilerinizi ele geçirmeye yönelik hazırlanmış olabilir.

Lisansız ve üreticisi belirsiz veya güvenli olmayan yazılımları kullanmayınız, lisanslı yazılımları hukuka aykırı olarak lisans kodu, şifresi veya limitlerini kaldırmak amacıyla yasa dışı olarak üretilen program ve gereçler (crack tools) başka amaçlarla düzenlenmiş olabileceğinden bu tür girişimlerde bulunmayınız.

Bilgisayar üzerinde kurulu işletim sistemini mutlak suratle lisanslı kullanınız ve güncellemelerini ihmal etmeyiniz. Lisanslı ve güncellemeleri yapılan işletim sistemi dışarıdan gelecek tehlikelere karşı daha dayanıklı olmakla birlikte, güncellemelerle tespit edilen açıklar kapatılmaktadır.

Kesinlikle güncel ve lisanslı bir anti virüs yazılımı kullanınız.

üzik, Film, Resim veya başkaca dosyaları gerek dosya paylaşım sistemlerinden gerekse internetteki herhangi bir uygulamadan indirmeniz gerekiyor ise indirdikten sonra mutlaka anti virüs yazılımı ile tarayınız.

İnternet üzerinden kredi kartı ile yapacağınız alış verişlerde, ürünü satan sitenin dolandırıcılık amacıyla hazırlanan sahte site olmadığından emin olunuz.

Bankanızın uygulamalarında internet üzerinden alış veriş yaparken kartınızın ve dolayısıyla hesabınızın güvenliğini sağlamak amacıyla sanal kart uygulaması var ise alışverişlerinizi limitlerini kendinizin belirleyebileceğiniz, açıp kapatabileceğiniz sanal kartınız ile yapınız, bankanızın böyle bir uygulaması yok ise bankanızı bu konuda ikaz ediniz.

İnternet veya gerçek hayatta anlık veya posta aracılığı ile yapacağınız herhangi bir görüşmede kişisel bilgilerinizi paylaşmayınız.

olis, savcı, asker veya banka görevlisi olduğunu söyleyen kişiler ile yapacağınız görüşmelerde telsiz veya siren sesi gelse dahi hiç bir banka ve kamu görevlisinin kontör talep etmeyeceğinin, banka veya kredi kartı şifrenizi, son kullanma tarihini talep etmeyeceğinin, internet bankacılık giriş kodu ve şifrenizi talep etmeyeceğinin bilinci ile görüşmelerinizi yapınız.

örüşmeler esnasında kişisel veri olarak değerlendirilen anne kızlık soyadı gibi önemli bilgileri dayınızın soyadı nedir? şeklindeki aldatmaca sorular ile paylaşmadığınızdan emin olunuz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber