Teknik Eğitim Fakültesi Mezunlarına Nasıl Kadro Açılır?

Bugün teknik öğretmenler 20 saat maaş karşılığı, 20 saat de zorunlu ek ders olmak üzere 40 saat ders girmekte ve norm kadro ile ilişkilendirilmesi de bu 40 saat üzerinden yapılmaktadır. Oysaki diğer branşlardaki öğretmenler, maaş karşılığı 15, zorunlu ek ders olarak ise 6 saat derse girmekte, norm kadro ile ilişkilendirme ise 21 saat üzerinden yapılmaktadır. Bugün ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle teknik eğitim fakültelerinden mezun olan binlerce öğretmen, teknik öğretmenlerde norm kadro 40 saat üzerinden hesaplandığı için dışarıda beklemektedir. Bu konunun düzenlemesi halinde en azından teknik öğretmenlere alan açılabilecektir.

Haber Giriş : 05 Aralık 2004 17:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hesap ortadadır. Bir taraf 15 saat maaş karşılığı derse girerken diğer taraf 20 saat maaş karşılığı derse girmektedir.

Bir taraf 6 saat zorunlu ek derse girerken diğer taraf 20 saat zorunlu ek derse girmektedir.

Bir taraf 40 saat üzerinden norm kadro ile ilişkilendirilirken diğer tarafta 21 saat üzerinden norm kadro ile ilişkilendirilmektedir.

Yetişmiş insan gücümüz varken neden teknik öğretmenler zorunlu ek derse girdirilmektedirler. Veya neden diğer öğretmenlerle ders sayıları eşitlenmemektedirler.

Teknik öğretmenlerde norm kadro ile ilişkilendirme işleminin 30 saat üzerinden yapılması yerinde bir uygulama olacaktır. Bu sayede teknik okullarımızda yetişen yeni öğretmenlerimize kadro açılmış olacak ve ülkemiz yeni teknolojiyle yetişmiş öğretmenlere istihdam sağlamış olacaktır.

BU DURUM AŞAĞIDA BELİRTİLEN YÖNETMELİK VE GENELGELERDE YER ALMAKTADIR

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETMEN VE YÖNETİCİLERİNİN DERS VE EK DERS SAATLERİNE İLİŞKİN ESASLAR' IN 5. VE 6 MADDESİNDE
"Aylık Karşılığı Ders Görevi
Madde 5
-Kapsama dahil okul ve kurumlarda görevli;
b. Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri haftada 18 saat,
c. Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri haftada 15 saat,
d." Atölye ve laboratuar öğretmenleri haftada 20 saat branşlarında
aylıklın karşılığında ders okutmakla yükümlüdürler.

Ek Ders Görevi
Madde 6-
Kapsama dahil okul ve kurumlarda görevli;
b) Genel bilgi ve meslek dersleri Öğretmenlerine 6 saati zorunlu olmak üzere haftada 15 saate,
c) Atölye ve laboratuar öğretmenlerine 20 saati zorunlu olmak üzere haftada 24 saate, kadar branşlarında ek ders görevi verilebilir.
Ancak branşlarında ek ders görevi verilemeyen veya kısmen verilebilenlere, ihtiyaç halinde istekleri üzerine branşları dışında da ek ders görevi verilebilir.
"

Yukarıdaki maddelerde Görüldüğü üzere burada en fazla maaş karşılığı derse giren ve en fazla zorunlu ek derse giren teknik öğretmenlerdir.


10/08/1999 TARİH VE 23782 SAYILI MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKUL VE KURUMLARIN YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİNİN NORM KADROLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK 'İN 9.10.11.12. VE 15. MADDESİNDE

"Okul Öncesi Öğretmen Norm Kadrosu
Madde 9-
Çocuk sayısı 10'dan az, 20'den fazla olmamak üzere anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarında oluşturulan her grup için bir öğretmen norm kadrosu verilir.
Ancak, her bir grubun azamî çocuk sayısı dolmadan yeni grup açılamaz. Tek ana sınıfı ve uygulama sınıfından oluşan sınıflarda çocuk sayısı en fazla 25' e kadar yükseltilebilir.
Özel eğitim kapsamında açılan anaokulu ve ana sınıflarında çocuk sayısı;
1) 7'ye kadar 1,
2) 7-13'e kadar 2,
3) 13-19'a kadar 3, öğretmen norm kadrosu verilir. Bundan sonraki norm kadronun verilmesinde aynı esas uygulanır. Zihinsel engellilerle ilgili gruplarda bu şekilde saptanan norm kadro sayısı bir misli artırılır."

"Norm Kadro Belirlenmesinde Dikkate Alınacak Hususlar
Madde 15-
Okul ve kurumların yönetici ve öğretmen norm kadrolarının belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar şunlardır:
d) Meslekî ve teknik örgün eğitim kurumlarında uygulamalı atölye ve Laboratuar derslerine ilişkin ders yükü, haftalık ders çizelgesine göre her bir sınıfta okutulan ders miktarının grup sayısı ile çarpımı sonucunda bulunur. Ancak, her şubede 3'ten fazla grup oluşturulamaz ve her grup 12 öğrenciden az olamaz."

9.ve 15. maddelerde de görüldüğü üzere özel eğitim kapsamında 7 öğrenciye 1 öğretmen verilirken, teknik eğitimde 12 öğrenciye 1 öğretmen verilmektedir. Teknik eğitim de bir bakıma özel eğitim değil midir. Eğer teknik eğitimde 12 olan öğrenci sayısı 8 öğrenciye çekilirse eğitimde kalitenin yükselmesi aşikardır. Böylece daha fazla öğretmen norm kadroya dahil olacaktır. Özel eğitimde öğrenci sınıf sayıları 10'dan az 20'dan fazla olmamak koşulu vardır ama teknik öğretimde sınıftaki öğrenci sayısı 40 öğrenci civarıdır.

"Sınıf Öğretmeni Norm Kadrosu
Madde 10-
a) İlköğretim okullarında, öğrenci sayısı 10'dan az 30'dan fazla olmamak koşuluyla her sınıf ve şube için bir,
b) Özel eğitim okul ve kurumları ile özel sınıflarda;
1) Görme, işitme ve ortopedik engelliler için açılan her sınıf veya şube için 1,
2) Zihinsel engelliler için her sınıf veya şube için 2,
3) İş eğitimi merkezleri ile meslekî eğitim merkezlerinde her grup için 1,
4) Otistik çocuklar için açılan kurum veya sınıflarda her iki öğrenci için 1,
5) Hastahane ilköğretim okulları için 2,
6) Üstün yetenekliler için açılan sınıflarda 1,
sınıf öğretmeni norm kadrosu verilir. "

Burada da yine öğrenci sınıf sayıları 10'dan az 30'dan fazla olmamak koşulu vardır ama teknik öğretimde sınıftaki öğrenci sayısı 40 öğrenci civarıdır.

"Genel Bilgi ve Meslek Dersleri Öğretmeni Norm Kadrosu
Madde 11-
Örgün ve yaygın eğitim okul ve kurumlarından;
a) Köy statüsünde bulunan yerleşim merkezlerindeki ilköğretim okullarının 6, 7 ve 8 inci sınıflarındaki;
1) Şube sayısı 7'ye kadar olanlar için; genel bilgi dersleri kapsamına giren Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Yabancı Dil ve İş Eğitimi branşlarının her birinden 1,
2) Şube sayısı 7 olanlar için; Türkçe branşından 2, Matematik, Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Yabancı Dil, İş Eğitimi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi branşlarının her birinden 1,
3) Şube sayısı 8 olanlar için; Türkçe, Matematik ve Yabancı Dil branşlarının her birinden 2, Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler, İş Eğitimi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi branşlarının her birinden 1,
4) Şube sayısı 9 olanlar için; Türkçe, Matematik ve Yabancı Dil branşlarının her birinden 2, Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler, İş Eğitimi, Beden Eğitimi, Müzik, Resim İş, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi branşlarının her birinden 1,
öğretmen norm kadrosu verilir.
b) Köy statüsünde bulunan yerleşim merkezlerindeki ilköğretim okullarından 6, 7 ve 8 inci sınıflarındaki şube sayısı 10 ve daha fazla olanlar ile diğer örgün ve yaygın eğitim kurumlarının (halk eğitim merkezleri hariç) genel bilgi ve meslek dersleri kapsamına giren,
1) Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Yabancı Dil, İş Eğitimi, Resim-İş, Beden Eğitimi ve Müzik branşlarından ders yükü 31 saate kadar olanlar için 1,
2) Bunların dışında kalan branşlarda ders yükü 8-30 saat olanlar için 1,
3) Ders yükü 31-42 olması halinde 2,
4) Ders yükünün 42'den fazla olması halinde her 21 saat için 1,
öğretmen norm kadrosu verilir.
Bu şekildeki hesaplama sonrasında artan ders yükünün en az 15 saat olması halinde ilave olarak 1 öğretmen norm kadrosu daha verilir.
Ancak, Anadolu ve fen lisesi statüsündeki okullar hariç, aynı yerleşim merkezinde bulunan okul ve kurumların branşlar itibariyle öğretmen norm kadrosunun belirlenmesinde; o yerleşim merkezindeki (birden fazla eğitim bölgesi oluşturulmuşsa her bir eğitim bölgesindeki) okul ve kurumların aynı branşlardaki haftalık ders yükü toplamı dikkate alınır. Belirlenen kadroların okul ve kurumlar itibariyle dağıtımı, toplama dahil edilen her bir okul veya kuruma o branştaki ders yükü en fazla olandan başlanılarak her 21 saate bir kadro olacak şekilde yapılır.
Bu şekilde yapılacak dağıtımda artan norm kadro, bakiye ders yükü en fazla olan okul veya kuruma verilir. Eğitim bölgeleri oluşturulmamışsa, birden fazla merkez ilçesi bulunan illerdeki her bir ilçe ayrı yerleşim merkezi olarak değerlendirilir."

11.maddede de görüleceği üzere 21 saate 1 genel bilgi ve meslek dersleri öğretmeni verilirken uygulamalı eğitim yapan teknik öğretmene 40 saate 1 norm kadro verilmektedir.

"Atölye ve Laboratuar Dersleri Öğretmeni Norm Kadrosu
Madde 12-
Örgün ve yaygın eğitim okul ve kurumlarında (halk eğitim merkezleri hariç) atölye ve Laboratuar dersleri için haftalık toplam ders yükü;
a) 15-41 saate kadar 1,
b) 45-81 saate kadar 2,
c) 81-121 saate kadar 3,
d) 121-161 saate kadar 4,
e) 161-201 saate kadar 5,
f) Ders yükünün 200'den fazla olması halinde her 40 saat için 1,
öğretmen norm kadrosu verilir.
Bu şekildeki hesaplama sonrasında artan ders yükünün en az 20 saat olması halinde ilave olarak 1 öğretmen norm kadrosu daha verilir.
Ancak, Anadolu statüsündeki okullar hariç, aynı yerleşim merkezinde bulunan okul ve kurumların branşlar itibariyle öğretmen norm kadrosunun belirlenmesinde, o yerleşim merkezindeki (birden fazla eğitim bölgesi oluşturulmuşsa eğitim bölgesindeki) okul ve kurumların aynı branşlardaki haftalık ders yükü toplamı dikkate alınır. Belirlenen kadroların okul ve kurumlar itibariyle dağıtımı, toplama dahil edilen her bir okul ve kuruma o branştaki ders yükü en fazla olandan başlanarak her 40 saate bir kadro olacak şekilde yapılır.
Bu şekilde yapılacak dağıtımda artan kadro, bakiye ders yükü en fazla olan okul veya kuruma verilir. Eğitim bölgeleri oluşturulmamışsa, birden fazla merkez ilçesi bulunan illerdeki her bir ilçe ayrı yerleşim merkezi olarak değerlendirilir."

12.maddede görüleceği üzere uygulamalı eğitim yapan teknik öğretmene 40 saate 1.norm kadro verilmektedir.diğer taraftan 21 saate 1 genel bilgi ve meslek dersleri öğretmeni verilirken buradaki eşitsizliği anlamak mümkün değildir.


MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI NORM KADRO YÖNETMELİĞİ VE UYGULAMAYA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR UYGULAMA KILAVUZU'NUN NORM KADRO BELİRLENMESİNDE DİKKATE ALINACAK HUSUSLAR KISMININ 3.VE 4.MADDESİNDE

"3. Mesleki ve teknik örgün eğitim kurumlarında uygulamalı atölye ve laboratuar derslerine ilişkin ders yükü, haftalık ders çizelgesine göre her bir sınıfta okutulan ders miktarının grup sayısı ile çarpımı sonucunda bulunacaktır. Ancak, her şubede 3'ten fazla grup oluşturulamayacak ve her grup 12 öğrenciden az olamayacaktır"

ÖĞRETMEN NORM KADROSU BELİRLENMESİ
"4.
Atölye ve laboratuvar Öğretmenleri
Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının (Halk eğitim merkezleri hariç) atölye ve laboratuvar dersleri öğretmenlerinin norm kadroları, aşağıdaki çizelge esas alınarak belirlenecektir. Bu belirlemede (Anadolu statüsündeki okulların öğretmen norm kadroları hariç), o yerleşim merkezindeki (o yerleşim merkezinde birden fazla eğitim bölgesi oluşturulmuşsa, her bir eğitim bölgesinde) okul ve kurumların aynı branştaki ders yükü toplam olarak dikkate alınacaktır. Belirlenen kadroların okul ve kurumlar itibariyle dağıtımı, toplama dahil edilen her bir okul veya kuruma, o branştaki ders yükü en fazla olandan başlanılarak her 40 saate bir norm kadro olacak şekilde yapılacaktır.
Bu dağıtım sonunda artan norm kadro, bakiye ders yükü en fazla olan okul veya kuruma verilecektir. Haftalık ders yükünün 20 saatten az olması halinde o branş için öğretmen norm kadrosu verilmeyecektir.
Anadolu Statüsündeki okulların atölye ve laboratuar öğretmenlerinin norm kadroları da yukarıdaki esaslara göre belirlenecektir."

Yukarıdaki 3.ve 4. maddelerde de yine öğrenci gurp sayısının12 öğrenci olduğu ve norm kadro ile ilişkilendirmenin 40 saat üzerinden yapılacağı belirtilmektedir.

Yukarıda sıraladığım nedenlerle teknik öğretmenlerde norm kadro ile ilişkilendirme 40 saat üzerinden yapılmaktadır. Ama diger öğretmenlerde bu 21 saattir. En azından bu ilişkilendirmenin teknik öğretmenlerde 30 saate çekilmesi yerinde bir uygulama olacaktır.

Dosyayı hazırlayan: Ahmet Kandemir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber